یک مسئول:
سد گتوند نقشی در شوری آبکارون ندارد
سرپرست شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: میزان شوری آب رها شده از سد گتوند طی تیرماه در حد استانداردهای تکلیف شده بوده و شوری کارون ربطی به این سد ندارد.
به گزارش وزارت نیرو، بهروز مرادی با بیان اینکه آب رها شده توسط سد گتوند، به فاصله مکانی اندکی توسط ایستگاههای هیدرومتری به لحاظ کیفیت مورد پایش دائم قرار میگیرد، اظهار داشت: بر اساس دادههای حاصل از این دستگاهها، کیفیت آب عبوری از سطح مقطع این سد، به نسبت زمانهای پیش از آبگیری سد، شاهد بهبود و پایداری است، به گونهای که تقریبا تمامی اراضی مشروب از سد گتوند، از جمله کشتزارهای گیاهان حساس به کیفیت آب، شاهد رشد و بعضا جهش در میزان تولید و افزایش شاخص عملکرد در واحد سطح بودهاند.
وی تصریح کرد: میانگین میزان هدایت الکتریکی آب رها شده توسط سد گتوند طی ماههای گذشته در حد استانداردهای تکلیف شده بوده، حال آنکه همین شاخص که بیانگر میزان شوری و آلودگی آب است، در فاصله رها شدن از دریچههای این سد تا رسیدن به آبادان و خرمشهر، حدودا ۱۲ برابر شده و از مرز ۱۰ هزار واحد گذر میکند. میزان شوری آب رها شده از سد گتوند طی تیرماه در حد استانداردهای تکلیف شده بوده، حال آنکه میزان شوری آب«رودخانه دز»از پای سد دز تا هنگام ورود به کارون به بیش از سه هزار واحد افزایش مییابد.
این مقام مسئول با اشاره به اینکه در اولین اراضی کشاورزی که آب سد گتوند را دریافت میکنند، محصولات زراعی با حساسیت بالا به شوری آب، کشت میشود، افزود: شایسته است تا با پرهیز از پیش داوری، مبتنی بر دادههای حقیقی و عینی به مشکلات ناشی از رودخانه کارون پرداخته شود تا عزم عمومی جهت بهبود شرایط، صرف امور نامرتبط با مشکل نشود.
در همین حال وزارت نیرو وضعیت موجودی آب سدهای کشور را اعلام کرد. سد زایندهرود در مقایسه با سال گذشته کاهش 15 درصدی داشته و عملا 74 درصد این سد خالی است. سد استقلال به عنوان منبعی مهم برای تامین آب شرب بندرعباس، در سال آبی جاری (ابتدای مهرماه) در مقایسه با سال گذشته کاهش 100 درصدی داشته و در حال حاضر 92 درصد حجم مخزن آن خالی است. در شرایط فعلی با توجه به عدم ورود آب به مخزن سد استقلال که تقریبا در حدود صفر بوده، آب مورد نیاز منطقه از طریق سدهای شمیل و نیان و چاههای پایین دست آن در حال تامین است.
82 درصد حجم سد دوستی در مرز ایران و ترکمنستان هم خالی است. همچنین ورودی آب به سدهای شهید عباسپور، گتوند، مسجد سلیمان و کارون 3 و 4 و... به عنوان تامینکننده آب شرب شهرها و روستاهای استان خوزستان در مقایسه با سال گذشته کاهش 40 درصدی را در این بخش به ثبت رسانده است.
ورودی سد درودزن که نقش مهمی را در تامین آب شرب شهرهای شیراز، مرودشت و روستاهای مسیر به عهدهدارد در مقایسه با سال گذشته کاهش 53 درصدی داشته و 65 درصد حجم این سد هم خالی است. ورودی آب سد کوثر به عنوان منبع تامینکننده آب شرب شهرهای بوشهر، گناوه، هندیجان، بندرلنگه، لامرد و گچساران در سال آبی جاری در مقایسه با سال گذشته با افت 42 درصدی داشته است.
ورودی آب سد لار به عنوان یکی از سدهای پنجگانه تامینکننده آب استان تهران در سال آبی جاری در مقایسه با سال گذشته کاهش 33 درصدی داشته و90 درصد آن نیز خالی است.