نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
ارتقای همکاریهای ایران و روسیه بزک کنندگان آمریکا و غرب را عصبانی کرد
آشفتگی و عصبانیت بزکگران آمریکا و غرب از گسترش تعاملات ایران و روسیه، پارازیتهای شایعه، رانتخواران با دلار 4200 تومانی جشن و پایکوبی کردند، عدم کفایت روحانی طرح کدام طیف است؟ و اگر دولت به سمت اقتصاد مقاومتی میرفت وضع اقتصاد اینطور نبود از جمله مطالب دیروز روزنامههای زنجیرهای بود.
سرویس سیاسی ـ
روزنامه زنجیرهای بهار دیروز در گزارشی با عنوان «توپ در زمین روسیه؛ آیا نهایتا پوتین ایران را قربانی میکند» در واکنش به ارتقا و گسترش همکاریها و تعاملات ایران و روسیه نوشت: «رابطه ایران و روسیه از جمله روابط دیپلماتیکی بوده اســت که همیشه مورد توجه یا به عبارت سادهتر مورد انتقاد جمع زیادی از تحلیلگران بینالمللی و حتــی دیپلماتهای جمهوری اســلامی بوده اســت. بســیاری دلیل این مسئله را بدبینی نشـأت گرفته از مســائل تاریخی عنوان میکنند و برخی دیگر ضمن رد این مسئله، معتقدند که این بدبینی صرفا ناشی از رویکردهای روسهــا در چند دهه اخیر اســت...اما با تمــام این تفاســیر مقامات جمهوری اسلامی همیشه سعی داشتهاند با توجه به نگاه به شرق، روسیه را به عنوان یک دوست قلمداد کنند. اما این روزها حال این دوستی خوب نیست و رابطه میان ولادیمیر پوتین و اسرائیلیها و شــاهزاده عربستان موجب نگرانیهایی شده است که به نظر میرسد، بالاخــره مقامات کشــور نیــز آن را حس کردهاند.»
گفتنی است، جریان ماموریتدار غربگرا یا همان افراطیون مدعی اصلاحطلبی طی 5 سال گذشته از هیچ تلاشی برای هل دادن کشور به سمت مذاکره با آمریکا و تحمیل سند خسارت بار برجام با هزینه نابودی دستاوردهای هستهای فروگذار نکرده و با تحمیق مردم ضمن تضعیف توان و ظرفیتهای داخلی از رشد اقتصادی و رونق کسب و کار گرفته تا مشکلات محیط زیست و حتی آب خوردن مردم را هم در گرو هضم شدن در هاضمه غرب خلاصه میکردند. همچنین پس از اثبات نگاه دلسوزان نظام مبنی بر غیر قابل اعتماد بودن شیطان بزرگ، بر طبل برجام اروپایی با هدف قربانی کردن توان و اقتدار دفاعی کشور کوفته و پس از پروژه بزک کردن آمریکا به بزک کردن اروپاییها مشغولند، طبیعی است که از تغییر جهت روابط اقتصادی دولت به نفع مردم عصبانی باشند و با طرح مسائلی مضحک و واهی به آن حمله کنند.
این درحالی است که همکاریهای ایران با روسیه در سالهای اخیر در موضعی برابر و بر اساس سه اصل عزت، حکمت و مصلحت بوده و منافع ملی کشورمان را نیز حفظ کرده است.
علیاکبر ولایتی خرداد ماه گذشته در نشست تجربه ماندگار با اشاره به موضوع نگاه به شرق گفته بود: «برخی غربگراها و غربزدهها و جاهلین متاسفانه بسیار مقاومت میکنند؛ برخی میگویند روسیه در گذشته نقض عهد کرده است که باید به آنها گفت نه اینکه طرف اروپایی همواره هرچه خواستهایم در طبق اخلاص گذاشته و تقدیم کرده است؟ هر کشوری براساس منافع ملی خودش کار میکند؛ اما ما، روسیه و چین در جاهای مختلفی منافع ملیمان با یکدیگر همخوانی دارد و میتوانیم با هم کار کنیم... ماکرون در دیدار با ترامپ حرف زیادی زد و گفت که خوب است برجام با موضوع موشکی و منطقهای درباره ایران تکمیل شود؛ اما پوتین به صراحت به او گفت که موشکی و منطقهای هیچ ربطی به برجام ندارد. کدام یک از غربیها مثل پوتین حاضر است که چنین کاری کند.»
اما اصلاحطلبان که امروز از اعتماد نکردن به روسیه سخن میگویند، فراموش کردهاند که روزی امضای وزیر خارجه وقت آمریکا را تضمین خوانده و از روز بعد از برجام به عنوان روز برداشته شدن بالمره (یکباره) همه تحریمها یاد کردند و امروز که قریب به سه سال از امضای برجام میگذرد، نه تنها تحریمها برداشته نشده است بلکه تحریمهای جدید و شدیدتری نیز افزوده شده است.
رانتخواران با دلار 4200 تومانی جشن و پایکوبی کردند
روزنامه آرمان در مطلبی نوشت: «وقتی که شنیدم قرار است ارز 4200 تومانی در بازار عرضه شود اعلام کردم این نرخ باعث جشن و پایکوبی رانت خواران خواهد شد! مشخص بود این افراد به ارز دولتی اعلام شده هجوم خواهند آورد و ارز را به هر شکل و به هر نامی دریافت خواهند کرد و در ادامه به کار خود مشغول خواهند شد. واقعیت امر این است که بعد از چهل سال معنا ندارد که نرخ ارز به قیمت «تعزیری» و دستوری عرضه شود. مگر میشود چنین بازاری را کنترل کرد؟ دولت باید به تبعات این تصمیم غلط خود فکر میکرد. بیش از 30 میلیارد دلار را دولت با این نرخ به بازار عرضه کرد. دو میلیارد یا پنج میلیارد آن را در اختیار افراد مشخص و دارای شناسنامه یا شرکتهای تجاری سرشناس میگذارید، بقیه 30 میلیارد را چگونه و با چه مکانیزمی میخواستید کنترل کنید؟ این کار باعث شد برای مثال شخص یا شرکتی 10 میلیون دلار ارز 4200 تومانی بگیرد و یک شبه از مابهالتفاوت نرخ ارز دولتی و آزاد دهها میلیارد سود نصیبش شود؛ حالا چه به صورت نقدی یا کالا. این سود کلان که یک نوع رانت بوده ظرف چند روز به جیب افرادی خاص سرازیر شد، بعد هم دولت به این افراد میگوید هر کالایی را که وارد کردهاید باید با نرخ 4200 تومان بفروشید! این امر محقق نمیشود چون آن افراد از همین روزنه تفاوت چندهزار تومانی نرخ ارز دولتی و آزاد، دهها و بلکه صدها میلیارد تومان ظرف مدت کوتاهی سود کردهاند و به طور قطع زیر بار فرمایشات بعدی دولت نخواهند رفت! این اتفاق در حالی روی داده است که متخلفان یکی دو نفر نیستند و طبیعی است که کار از دست دولت خارج شده و بازار به هرج و مرج کشیده شود.»
چندی پیش فریال مستوفی، رئیسکمیسیون سرمایهگذاری اتاق ایران گفته بود: «به نظر میرسد دستور جدید دولت مبنی بر تثبیت قیمت ارز و تعیین قیمت ۴۲۰۰ تومانی برای شرایط فعلی بازار ارز تنها تکرار تجربههای گذشته تک نرخی کردن ارز است و حاصل دیگری ندارد. ناگفته پیداست که نرخ ۴۲۰۰ تومان دلار ماندگار نخواهد بود، چراکه در حال حاضر ارزش دلار واقعی بالاتر از قیمت ۴۲۰۰ تومان اعلام شده است. در حقیقت موضوع اصلی این است که همیشه عرضه و تقاضا تعیینکننده قیمت ارز بوده و اینکه بخواهیم با تعیین یک قیمت بازار را به سمت و سویی هدایت کنیم که شرایط آن وجود ندارد حاصلی جز شکست به دنبال نخواهد داشت».
لازم به ذکر است که جهانگیری در سال ۹۵ نیز با صدور دستورالعمل ارزی نرخ دلار را ۳۶۰۰ تومان تعیین کرد ولی این دستورالعمل پس از مدت کوتاهی به فراموشی سپرده شد و فقط به منبعی برای ایجاد رانت برای عدهای سودجو تبدیل شد.
پارازیتهای شایعه!
روزنامه اعتماد در شماره دیروز گفتوگویی را با وزیر ارتباطات انجام داده است.
اخیرا در شهر شیراز همانند نمایشگرهایی که برای آلودگی هوا وجود دارد، نمایشگری برای تعیین میزان امواج رادیویی نصب شده است. چرایی اقدام وزارت ارتباطات را آذری جهرمی اینگونه شرح میدهد: «چندي پيش جمعي از پزشكان در اين باره مكاتبهاي با مقام معظم رهبري داشتند. ايشان نيز اين مطلب را با جديت به شوراي عالي امنيت ملي ارجاع دادند و در اين باره كارگروههايي متشكل از دستگاههاي مختلف در شوراي عالي امنيت ملي تشكيل شد. وظيفه وزارت ارتباطات در اين كارگروهها اندازهگيري امواج است. بر اين اساس سازمان تنظيم مقررات با استفاده از تجهيزات مخصوص، پنج شهر هدف مشخص و تجهيزات در اين شهرها را نصب كرد. يكي از اين شهرها تهران و شهر ديگري، شيراز است.»
این روزنامه در روتیتر و تیتر مصاحبه مذکور نوشته است: «آذريجهرمي در گفتوگو با «اعتماد» از عزم دولت براي شفافسازي پارازيتهاي مخابراتي گفت: «سلامت مردم حق الناس است» اما اصرار روزنامه طیف موسوم به اصلاحطلب برای به کارگیری عنوان «پارازیت» در حالی است که وزیر ارتباطات در بخشی از این مصاحبه به صراحت عنوان کرده است: «موضوعي كه من در شيراز مطرح كردم محدود به موضوع پارازيت نيست. ما يك موضوعي داريم تحت عنوان «سلامت مردم در برابر تشعشعات راديويي». آن چيزي كه در اين موضوع مطرح شده اثر تجمعي تشعشعات راديويي است. يك انسان در فضايي كه قرار دارد، تحت تاثير تشعشعات فركانسي مختلف اعم از فرستندههاي راديويي، فرستنده تلويزيوني، فرستندههاي ماهوارهاي، امواج دكلهاي مخابراتي و فركانسهاي مخابراتي قرار دارد. حتي در محيط منزل نيز يك فرد تحت تاثير امواج مايكروويو قرار دارد.»
تعداد زیادی تلویزیون ماهواره ای، رادیو و همچنین سایتهای بیشمار در خارج از ایران و با کمک برخی کشورهای غربی و نیز حکام مرتجع منطقه علیه جمهوری اسلامی ایران به تولید محتوا و برنامه مبادرت دارند. به این میزان باید رسانههای نوظهور را نیز افزود. این رسانهها به صورت متناوب به تولید شایعه و مطالب مغایر با واقعیت اقدام میکنند.
یکی از مطالبی که به آن بسیار پرداخته و در مورد آن به بزرگنمایی و گفتن مطالب خلاف واقع پرداختند موضوع پارازیت است. این در حالی است که به گفته وزیر جوان ارتباطات: «اندازهگيريها نشان ميدهد ميزان تشعشعات ايران از ميزان استاندارد جهاني در حدود يكسوم ماكزيمم شرايط است. البته ميتوان اين شرايط را سختگيرانهتر كرد. خوشبختانه امروز شاخصهاي بينالمللي در كشور ما رعايت ميشود.»
همانگونه که وزیر نیز اشاره کرده است متاسفانه خلاف انگاره سازیهای موجود آنچه بیشتر احتمال دارد که به انسان آسیب برساند، امواج قدرتمند 3G و 4G است که در محیط خانهها در طول 24ساعت وجود دارد. سال گذشته یکی از متخصصان جوان این حوزه در گفتوگویی با مجله کیهان فرهنگی تاکید کرد که قدرت امواج اینترنت نسلهای3G و 4G با امواج قدرتمند ماکرویوو برابر است و میتواند منشا آسیبهایی جدی به دختران و پسران (مانند نازایی) شود.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا روزنامههای زنجیرهای باز هم به بهانه سلامت مردم و این بار علیه امواج اینترنت موبایل به میدان میآیند یا نه؟
اگر دولت به سمت اقتصاد مقاومتی میرفت چنین اتفاقی نمیافتاد
روزنامه قانون در یادداشتی به مشکلات اقتصادی کشور و برخی تلاشها برای استیضاح وزیر اقتصاد پرداخت و نوشت: «در بحران ارزي و اقتصادي حاكم بر كشور اكنون نمايندگان مجلس شوراي اسلامي خواستار تغيير تيم اقتصادي دولت شده و درصدد استيضاح مهدي كرباسيان وزير اقتصاد و دارايي برآمدهاند. متاسفانه عملكرد وزير، قابل قبول نبوده است. بعد از برجام چهار پنج سال فرصت را از دست داديم. بنده جزو افرادي بودم كه هم در صدا و سيما هم روزنامهها مناظره و بحث داشتم كه چرا سياستهاي اقتصاد مقاومتي را اجرا نميكنيد؟ آنها ميگفتند اقتصاد را مقاوم كرديم اما ديديم كه بحران ارزي اتفاق افتاد و بيش از 100 درصد ارزش پول ملي كشور ظرف هفت ماه كاهش پيدا كرد. يعني آذر 96 دلار چهار هزار تومان بود اكنون حتي در بازار ثانويه هشت هزار تومان است.»
نویسنده در ادامه افزوده است: «اگر دولت و ستاد فرماندهي به سمت مقاومسازي ميرفت، وضعيت به اين شكل نبود.»
هیچ برنامه منسجم و تفکر اقتصادی بر وزارت اقتصاد حاکم نیست
در بخش دیگر این یادداشت تصریح شده است: «وزير اقتصاد ميتوانست در اين يك سال كارهاي مهمي انجام دهد و نقش مهمتري ايفا كند. در مجموع با تغيير يك وزير نبايد انتظار داشت تغيير زيادي ايجاد شود. متاسفانه تيم اقتصادي ماموريتهايي را كه بر عهده داشت، به خوبي انجام نداد. هيچ برنامه منسجمي براي هماهنگي اقتصادي، مديريت اقتصاد كلان، بهبود فضاي كسب و كار و تكميل و اصلاح طرح جامع مالياتي نديدم. در اين يك سال بنده به عنوان كارشناس اقتصادي حتي يك تفكر اقتصادي را كه حاكم بر وزارت اقتصاد باشد، مشاهده نكردم و نگرش وزير براي مديريت اقتصاد كلان قابل تشخيص نبود و متوجه نشديم كه وزير چه نگرشي دارد.»
نویسنده نتیجه گرفته است: «در شرايط جنگ اقتصادي و ارزي تغيير يك وزير نميتواند اقدام بزرگي را رقم بزند و لازم است يك پارادايم ديگر بر اقتصاد كشور حاكم شود و زمان آن رسيده كه يك تيم منسجم سالم و پاكدست داشته باشيم. تيم اقتصادي بايد با ادبيات جديد ترميم و بازنگري شود؛ ادبياتي كه شامل چهار اصل شفافيت، هماهنگي، سلامت اقتصادي، پاكدستي مديران و پاسخگويي ميشود و بايد بر پارادايم دولت و اقتصاد حاكم شود.»
عدم کفایت روحانی طرح کدام طیف است؟
روزنامه ایران دیروز در گفتوگویی نوشت: «قطعاً این ادعا که اصلاحطلبان در پی زمین زدن دولت روحانی هستند و میخواهند نقش یلتسین را بازی کنند، تهمتی بیش نیست.»
برخلاف این اظهارات، دیروز روزنامه شرق به نقل از علیرضا علویتبار از مدعیان اصلاحات نوشت: «باید عمیقتر نگاه کنیم، عمیقتر تحلیل کنیم آنگاه راههای ما هم راههای دگرگونکننده و عمیقتري خواهند بود و هم متفاوت از راههایی که تا بهحال طی کردهایم. از قربانیکردن هم نباید ترسید. اگر دولت نمیتواند این راه را بیاید، لزومی ندارد که با آن غرق شویم.»
در بخش دیگری از گفتوگوی منتشر شده در روزنامه ایران آمده است: «شفافیتی هم که از سوی دولت صورت گرفته را خیلی نمیپسندم. درست است که صدا و سیما و حتی بخشهای عمومی از افکار کوچه و بازار این موضوع را میپسندند و دائماً فضا را به این سمت میبرند که همه مشکلات اقتصادی بر سر سوداگری کوتاهمدتی است که همیشه وجود داشته اما این تمام ماجرای اقتصاد کشور نیست. درست است مسئول اصلی اتفاقی که افتاده دولت است اما خوب نیست حالا بیاید و بر طبل این موضوع بزند و بگوید که عدهای دزد و غارتگر کشور را به این روز انداختند.»