kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۶۸۶۰
تاریخ انتشار : ۲۰ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۶
راشاتودی عنوان کرد

به صفر رساندن صادرات نفت ایران سیاست‌ شکست‌خورده ترامپ

راشاتودی در مطلبی به بررسی شکست سیاست‌های اقتصادی آمریکا برای به صفر رساندن حجم صادرات نفتی ایران پرداخت.

پایگاه اینترنتی راشاتودی در مطلبی به بررسی شکست سیاست‌های اقتصادی آمریکا برای به صفر رساندن حجم صادرات نفتی ایران پرداخت و نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا از هر راهی برای تحمیل جنگ تجاری علیه ایران استفاده می‌کند. مشکل او این است که هرکاری که انجام می‌دهد «کافی نیست» زیرا قدرت انحصاری آمریکا مدت‌هاست که کمرنگ شده است.
هفته گذشته یک مقام ارشد وزارت امورخارجه آمریکا اعلام کرد دولت واشنگتن قصد دارد ضمن تحمیل تحریم‌های سنگین و اتخاذ اقدامات تنبیهی برای کشورها و شرکت‌هایی که با ایران تجارت می‌کنند،  تا چهارم ماه نوامبر سال جاری میلادی، حجم صادرات نفتی ایران را نیز به صفر برساند. بسیاری از کارشناسان بر این باور بودند که اعمال تحریم‌های شدید علیه ایران، حجم صادرات نفت این کشور را تا پایان سال 2018 به حدود  500 هزار بشکه در روز [حدود یک پنجم تولید فعلی] کاهش می‌دهد. این در حالی است که تحریم‌های نفتی ایران پیش از سال 2015، صرفا موجب شد نیمی از از تولیدات نفتی ایران از بازارهای جهانی جمع‌آوری شود و به صفر رساندن حجم صادرات آن امری غیر محتمل بود.
این تصمیم ترامپ در قبال ایران، بخشی از سیاست خارجی او از نخستین روز ورودش به کاخ سفید بوده است و تقریبا هر عضو تیم سیاسی او، ادعایی علیه جمهوری اسلامی ایران دارد. علت این وسواس واشنگتن علیه ایران کاملا واضح است: ایران یک کشور مستقل است که ضمن تهدید امپریالیسم، قادر به کنترل منطقه خاورمیانه نیز است.
از سوی دیگر، دولت واشنگتن به دنبال کنترل سیاست‌های اقتصادی چین است تا فعالیت‌های آن را به عنوان یکی از تامین‌کنندگان نیازهای ایران محدود کند. به عبارت دیگر، آمریکا به منظور انزوای اقتصادی ایران باید ابتدا از سد چین بگذرد. چین در حال حاضر یکی از بزرگ‌ترین بازارهای نفت خام ایران است و آمریکا بدون کنترل آن قادر نیست تصمیم خود را مبنی بر به صفر رساندن صادرات نفتی ایران اجرایی کند.
پپه اسکوبار، روزنامه‌نگار و تحلیلگر برزیلی روزنامه «آسیا تایمز» معتقد است آمریکا قادر نیست صادرات نفت ایران را به صفر برساند.  چرا که کشورهای زیادی به نفت ایران احتیاج دارند و تولیدکنندگان طلای سیاه در جهان نمی‌توانند کاهش تولید نفت ایران را جبران کنند. هند یکی از این  کشورهاست که به رغم دیدار با مقامات آمریکایی، هنوز تصمیمی برای توقف واردات نفت از ایران نگرفته است. همچنین چین توجه چندانی به تصمیم ترامپ برای به صفر رساندن صادرات نفت ایران ندارد.  به عنوان مثال، شرکت پتروشیمی سینوپک چین به شدت برای ادامه فعالیت پالایشگاه‌های جدید خود به نفت ایران احتیاج دارد. بنابراین توقف خرید نفت از ایران ممکن نیست.
پیش از این، نیهات زیبکچی، وزیر اقتصاد ترکیه ضمن ابراز نگرانی درخصوص تصمیم آمریکا برای به صفر رساندن صادرات نفتی ایران اعلام کرد این برای آنکارا اهمیت ندارد و ترکیه از این پس به منافع خود بیش از سایر کشورها بها می‌دهد. ایران، تامین‌کننده شماره یک نفت ترکیه است.
از سوی دیگر، روسیه تمایلی به جبران کاهش صادرات نفتی ایران ندارد و عراق همچنان تعاملات خود در زمینه انرژی را با ایران ادامه می‌دهد. عراق بخشی از نفت خود برای تصفیه را از میدان نفتی کرکوک به پالایشگاه کرمانشاه ارسال می‌کند.
در بخش دیگری از این مطلب آمده است: تلاش ترامپ برای متقاعد کردن توقف خرید نفت ایران چندان تاثیرگذار نیست. بنابراین او برای پیشبرد هدفش مجبور به آغاز جنگ تجاری با قدرت‌های بزرگ همچون چین است؛ اقدامی که آسیب‌های جبران ناپذیری به اقتصاد آمریکا نیز وارد می‌کند. ایده آغاز جنگ تجاری با چین  و فشار اقتصادی به این کشور برای رها کردن ایران، اقدامی خیالی و متوهمانه است. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری ایران است و با تداوم فشار‌های واشنگتن ممکن است با افزایش حجم خرید نفت از ایران، واردات نفت از آمریکا را متوقف کند. این اقدام باعث می‌شود ایران تجارت نفتی خود را با یوان انجام دهد که در نهایت، موجب افزایش ارزش یوان در برابر دلار نیز می‌شود.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، در پایان این مطلب آمده است: دولت ترامپ با اعمال فشارهای اقتصادی بر چین و آغاز جنگ تجاری با این کشور به هیچ عنوان نمی‌تواند پکن را در پیشبرد اهداف خصمانه‌اش علیه ایران همراه کند. اعمال تعرفه‌های سنگین بر کالاهای وارداتی چین ممکن است اقدام تلافی‌جویانه پکن برای خروج 1/2 تریلیون دلار از اوراق قرضه این کشور از خزانه‌داری آمریکا را به دنبال داشته باشد که این شکستی در سیاست‌های اقتصادی این کشور محسوب می‌شود.