kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۶۷۳۵
تاریخ انتشار : ۱۹ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۳۱

آغاز به‌کار بازار ثانویه ارز با ابهامات جدی

بانک مرکزی در شرایطی بازار ثانویه ارز را از روز گذشته کلید زد که با توجه به اینکه برای قیمت ارز در این بازار، کف و سقفی در نظر گرفته نشده، بیم آن می‌رود که باز هم شاهد قیمت‌های بالای ارز باشیم.

طبق اعلام بانک مرکزی بازار ثانویه ارز بطور رسمی آغاز بکار کرده و صادرکنندگان می‌توانند از طریق سامانه نیما و سامانه وزارت صنعت نسبت به فروش ارز خود اقدام کنند.
بعد از شکست سیاست ارز تک نرخی در قیمت چهار هزار و 200 تومان که از 21 فروردین ماه اجرایی شد مجلس و دولت به این تصمیم رسیدند که باید نرخ دومی هم برای تامین ارز با قیمت آزاد وجود داشته باشد.
بعد از جلسه وزیر اقتصاد و رئیس‌ سازمان برنامه با مجلسی‌ها که عصر دوشنبه هفته قبل در بهارستان برگزار شده بود، خبر آمد که بازار ثانویه ارز تا 48 ساعت آینده (چهارشنبه همان هفته) آغاز بکار می‌کند، با این حال آغاز بکار این بازار به تعویق افتاد تا روز گذشته شاهد گشایش آن در بازار بورس باشیم.
فلسفه تشکیل بازار ثانویه ارز، تامین ارز سایر گروه‌های کالایی است که نامشان جزو فهرست دلار چهار هزار و 200 تومانی نیست و با برچیده شدن بازار آزاد ارز و قاچاق محسوب شدن فعالیت در این بخش در تامین نیازهای ارزی خود ناتوان شده‌اند.
بعد از گذشت 48 ساعت از اعلام خبر تشکیل بازار ثانویه ارز، ولی‌ا... سیف در حاشیه جلسه هیئت دولت، به خبرنگاران اعلام کرد: بازار ثانویه از محل 20 درصد صادرات کالاهای بخش خصوصی فعال می‌شود.
اما با وجود اعلام آغاز بکار بازار ثانویه ارز از سوی رئیس‌ کل بانک مرکزی ولی بازهم ابهامات این بازار بسیار زیاد بود و مشخص نبود که این بازار چیست و چطور کار می‌کند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، کسرایی‌پور به همین دلیل هم مهدی کسرایی‌پور؛ مدیرکل سیاست‌ها و مقررات ارزی بانک مرکزی در روزهای اخیر به بیان توضیحاتی در این خصوص پرداخت و گفت: برای نرخ توافقی بازار ثانویه سقفی تعیین نشده است.
همانطور که از توضیحات این مقام بانک مرکزی برمی‌آید، قرار نیست کف و سقفی برای نرخ ارز در نظر گرفته شود و این موضوع بیم این مسئله را تشدید می‌کند که با قیمتگذاری‌های بالا، کالاهای وارداتی گران‌تر شده و نهایتا مصرف‌کنندگان تحت فشار بیشتری قرار بگیرند.
لذا بهتر بود همانطور که در بازار بورس نوسانات قیمتی پیش‌بینی شده و یک بازه مشخصی هم برای آن تعیین می‌شود، برای خرید و فروش ارز در بازار ثانویه هم کف و سقف قیمتی در نظر گرفته می‌شد. هرچند چنانچه در ادامه می‌آید با توضیحات رئیس‌ کنفدراسیون صادرات، احتمالا قیمت‌ها کمتر از میزان بازار فیزیکی خواهد بود.
محمد لاهوتی رئیس ‌کنفدراسیون صادرات ایران در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس در مورد بخشنامه جدید واردات گفت: بررسی کالاهای گروه سه، نشان می‌دهد که این گروه از تنوع کالایی چشمگیری برخوردار نیست، ضمن اینکه حجم  واردات گروه کالایی سه، در خوشبینانه‌ترین حالات حدود 5/5 میلیارد دلار خواهد بود در صورتی که حجم 20 درصد صادرات غیرنفتی کشور در بدبینانه‌ترین حال بالغ بر 10 میلیارد دلار خواهد بود.
وی افزود: بنابراین  عرضه دو برابری ارز صادراتی و تقاضای 50 درصدی واردات، نرخ‌های اظهارنامه صادراتی به نرخ واقعی خود هم نخواهد رسید. رئیس‌ کنفدراسیون صادرات ایران ادامه داد: در صورتی که واردکنندگان کالاهای گروه دوم کالایی هم می‌توانستند از این محل ارز خود را تامین کنند آنگاه در این بازار عرضه و تقاضای واقعی به وجود می‌آمد و قیمت واقعی کشف می‌شد، اما در دستورالعمل اخیر این موضوع دیده نشده و تنها اولویت سه کالایی می‌تواند برای واردات از ارز حاصل از صادرات غیرنفتی استفاده کند.