kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۶۵۵۶
تاریخ انتشار : ۱۶ تير ۱۳۹۷ - ۲۳:۵۷
مصباحی‌مقدم در دانشگاه امام‌صادق(ع):

ریشه آشفتگی ارزی نقدینگی است نه «تحریم» افراد نخبه‌ای برای مدیریت بازار ارز داریم

عضو جامعه روحانیت مبارز و کارشناس مسائل اقتصادی گفت: اساس مشکلات کنونی، حجم عظیم نقدینگی است که ایجاد شده است، و فشار خارجی و تحریم، در رده‌های بعد قرار دارد.

حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی‌مقدم؛ کارشناس مسائل اقتصادی و سخنگوی جامعه روحانیت مبارز، طی سخنانی در دانشگاه امام صادق(ع)، ظرفیت‌ها و توانایی‌های اقتصاد کشور را مورد‌اشاره قرار داد و پس از آسیب‌شناسی اجمالی مشکلات اقتصادی کشور، راه‌کارهایی را برای برون‌رفت از وضعیت فعلی ارائه کرد.
مصباحی‌مقدم با بیان اینکه ایران، امروز هجدهمین اقتصاد بزرگ جهان است، خاطرنشان کرد: این، ادعای ما نیست؛ بلکه گزارش صندوق بین‌المللی پول، و بانک جهانی و سازمان مخوف cia است که هر سال، در راستای اهداف خودشان، کشورها را از لحاظ اقتصادی، رتبه‌بندی می‌کنند.
وی به مقایسه وضعیت اقتصادی در قبل و بعد از انقلاب پرداخت و خاطرنشان کرد: زیرساخت‌هایی چون فولاد، مس، آلومینیوم، پتروشیمی، سدسازی، شبکه‌های بزرگ آبیاری، برق، فناوری اطلاعات و ارتباطات یا غالباً شکل نگرفته بود یا بسیار محدود و ابتدایی بود. اما اکنون در همه این موارد، ما وضع خوبی داریم.
وی با بیان اینکه سالانه حدود ده درصد رشد مصرف انرژی داریم، خاطرنشان کرد: یکی از سیاست‌هایی که رهبر انقلاب با مشورت مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ کردند، سیاست بهینه‌سازی مصرف انرژی بود که اگر از سال 85 تا کنون اجرایی شده بود، به هدف خود، که کاهش 25 درصدی مصرف انرژی بود، دست پیدا می‌کردیم. برای این کار، هم روش قیمتی وجود دارد و هم غیر قیمتی.
مصباحی‌مقدم ادامه داد: اگر الگوی مصرف کشور اصلاح شود، شاهد صرفه‌جویی صد میلیارد دلاری در سال خواهیم بود. دولت به دنبال 5 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری با شرکت توتال بود که به آن وضع درآمد؛ حالا این را مقایسه کنید با صد میلیارد دلار.
وی با بیان اینکه بر اساس قانون، استقراض از بانک مرکزی ممنوع است، اما آیا اتفاق نمی‌افتد، خاطرنشان کرد: همین چند ماه که موضوع اعتراض مال‌باختگان مؤسسات مالی پیش آمده بود، بهترین را در استقراض از بانک مرکزی دیدند و آقای روحانی در مصاحبه خود گفت که ناچار شدیم ده، دوازده هزار میلیارد از جیب ملت برداشتیم و بدهی‌های مؤسسات مالی به صاحبان سپرده را پرداخت کردیم. خب کار ‌اشتباهی کردید. آمدید یک مشکل را حل کنید، مشکل دیگری ایجاد کردید!
کارشناس مسائل اقتصادی، مشکل جدید را، نقدینگی جدید دانست که به‌وجود آمده و تصریح کرد: طبق آخرین خبری که از عضو شورای پول و اعتبار دارم، مجموع این نقدینگی، 33 هزار میلیارد تومان است که تازه، مربوط به اصل نقدینگی استقراض شده است، و اگر بر ضریب فزاینده پول، ضرب شود، سه برابر می‌شود؛ یعنی دویست و چهل، پنجاه هزار میلیارد تومان.
وی ادامه داد: نقدینگی که امروز تزریق می‌شود، الان اثر نمی‌گذارد؛ بلکه با تأخیر چند ماهه، حتی شش ماهه اثر خود را در بازار می‌گذارد. بنابراین باید منتظر مسائل جدید باشیم.
وی در توضیح نسبت نقدینگی موجود، با نسبت رشد سالانه اقتصادی کشور، گفت: میانگین رشد اقتصادی ما در چهار دهه گذشته، چهار و یک یا دو دهم درصد بوده است. نقدینگی باید مطابق این رشد اقتصاد، رشد کند؛ یعنی چهار درصد باشند، حالا بگوییم شش یا هشت درصد، یا خیلی زیاد باشد، ده درصد. این در حالی است خیلی که نرخ رشد نقدینگی سالانه ما، 20 تا 38 درصد بوده است.
مصباحی‌مقدم با بیان مگر می‌شود سی درصد میزان نقدینگی را رشد بدهید و قیمت ارز و سکه تکان نخورد، تصریح کرد: ما باید به علل اصلی و واقعی مشکلات بپردازیم، نه اینکه بگوییم فلان اتفاق افتاده، فلانی‌ها دستکاری کرده‌اند و سخنانی از این دست؛ نه آقا! ریشه‌اش این است؛ ریشه، حجم عظیم نقدینگی است که به‌وجود آمده است.
وی با یادآوری اینکه میزان نقدینگی در سال 84، 63 هزار میلیارد تومان، و در 92 که دولت احمدی‌نژاد پایان یافته، 450 هزار میلیارد بوده، افزود: یعنی هشت سال، نقدینگی هفت برابر شده است. این در حالی است که در پنج سال گذشته، نقدینگی به یک تریلیون و ششصد هزار میلیارد تومان رسیده است. البته هنوز نرسیده، ولی می‌رسد؛ یعنی سه و نیم برابر، طی پنج سال.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: آیا کشور را اینگونه می‌خواهیم اداره کنیم؟ کشور می‌خواهد با رشد نقدینگی اداره شود؟ این رشد، باعث شده که توزیع درآمد و توزیع ثروت در جامعه هم تبعیض آمیز و ناعادلانه باشد. این اتفاق، فقیر را فقیرتر و ثروتمند را ثروتمندتر کرده است.