ضرورت پیگیری جدی دستور رهبر معظم انقلاب
تاراج ذخایر ملی با حراج 60 تن طلا در ماراتن فروش سکه!
در شرایطی که طی پیشفروش سکه توسط بانک مرکزی، 60 تن طلا از ذخایر کشور از دست دولت خارج شده، ضرورت پیگیری جدی دستور رهبر معظم انقلاب مبنی بر رسیدگی به وضعیت این بازار بیش از پیش نمایان شده است.
در ساعات پایانی روز پنجشنبه ۱۴ تیرماه، برخی منابع خبری گزارش دادند که رهبر معظم انقلاب در نامهای که خطاب به رئیسجمهور نوشته شده است، ضمن ابراز نگرانی از اخبار منتشر شده درخصوص واگذاری ارز و سکه در ماههای اخیر و ابهاماتی که در افکار عمومی ایجاد کرده است، دستور فرمودند: «ضمن رسیدگی به موضوع گزارش دقیقی تهیه و به محضر ایشان ارسال شود.»
به گزارش مشرق، حقیقت آن است که در پیش بودن تحولات بسیار مهم و تعیینکننده در اقتصاد جهانی، امری پوشیده بر آگاهان عرصه اقتصاد نیست، لیکن دادههای این حوزه هنوز چندان وارد عرصه آگاهی عمومی ایران نشده است. یکی از این ابعاد، بحث امتداد بحران مالی سال ۲۰۰۸ در آمریکا است که قرار است در آینده نه چندان دور (یعنی همین یکی دو سال آینده) در ابعادی بسیار مخربتر و فراگیرتر رخ دهد.
از سوی دیگر، در دو سال اخیر، یکی از مهمترین مباحثی که در اقتصاد بینالملل به صورت پیوسته دنبال میشود، بحث نزدیکی قریبالوقوع «پایان هژمونی دلار» در مبادلات جهانی است.
بسیاری از کشورها، در پی بحران اقتصادی ۲۰۰۸، به سمت پیمانهای تجاری دوجانبه رفتند تا وابستگی خود را به دلار به حداقل برسانند تا در موج بعدی بحران مالی، آسیب کمتری از سقوط ارزش دلار ببینند.
اما آن بخش از مسئله که به دستور ویژه رهبری و مبحث دلالان سکه و طلا و ارز در ایران مربوط میشود، این است که یکی از راههای مقابله با اثرات بحران مالی جهانی در آینده نزدیک، بحث حفظ ارزش پول ملی در برابر دلار است.
با این حال، ماهها و حتی سالهاست که حال و روز ریال، پول ملی کشورمان، خوب نیست. ارزش پول ملی مدام و با سرعت در حال کاهش است.
سال پیش قیمت دلار حدود سه هزار و 760 تومان بود و قیمت ارز طی این یکسال تا 140 درصد هم افزایش پیدا کرده و به 2/5 برابر سال قبل رسیده است! هرچند قیمت ارز کمی کاهش پیدا کرد و به حدود هشت هزار تومان برگشت اما با همین رقم هم شاهد سقوط آزاد ارزش پول ملی در دولت تدبیر و امید هستیم.
در شرایط کنونی، یکی از بدیهیترین و عاجلترین اقدامات، بازگشت به اصل قدیمی تاریخ پول کاغذی، یعنی پشتوانهدار کردن آن با فلزات گرانبها (به ویژه طلا) است. از همین رو، در دو سال اخیر، کشورهایی چون روسیه، چین، ترکیه و هند به شدت تلاش کردهاند تا بر ذخایر طلای خود
بیافزایند.
برای مثال، فقط در ماه ژانویه گذشته، روسیه 19/7 تن به ذخایر طلای خود افزوده است و با پشت سر گذاشتن چین به رتبه پنجم فهرست کشورهای با بیشترین ذخایر طلا ارتقا یافته است. از همین رو، طبق گزارش خبرگزاری آناتولی از ۲۶ ژانویه ۲۰۱۷ تا ۲۶ ژانویه ۲۰۱۸، این کشور بیش از ۱۰ میلیارد دلار بر ذخایر طلای خود افزوده است.
با لحاظ این تحرکات در عرصه اقتصاد جهانی و در پیشزمینه آن تلاش ترامپ برای اعمال مجدد تحریمهای اقتصادی و در یک کلام جنگ اقتصادی دولت آمریکا با ایران، به ناگهان خبر میرسد که در اقدامی محیرالعقول، بانک مرکزی جمهوری اسلامی برای جمعآوری نقدینگی برای کنترل بازار ارز، طرح پیشفروش سکه برگزار میکند و خبر میرسد که یک جوان ۳۱ ساله به تنهایی ۳۸ هزار قطعه سکه خریداری کرده است. اما خبر تکاندهنده بعدی را فرمانده نیروی انتظامی، سردار حسین رحیمی اعلام کرد که دلال بزرگ بازار سکه، یک فرد ۵۸ ساله سابقهدار، به اتفاق پسرش، «دو تن» سکه از بازار ایران جمعآوری کرده است.
متاسفانه دولت در پیش فروش سکه، هفت میلیون قطعه سکه را به فروش رساند تا 60 تن شمش طلا از ذخایر کشور کاسته شود! به عبارت دیگر در شرایطی که کشورهای آیندهبین در حال افزایش ذخایر طلای خود هستند و سعی میکند پول با پشتوانهای داشته باشند، دولت ایران در یک حرکت عجیب کاری میکند که 60 تن شمش طلا را از
دست بدهد!
بگذریم از اینکه با توجه به افزایش سرسامآور قیمت سکه پس از پیشفروش آن، مابه التفاوت زیادی در حدود 10 هزار میلیارد تومان در قیمت سکه ایجاد شد و این سود هنگفت به جیب خریداران سکه در زمان پیشفروشها رفت.