kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۵۹۳۳
تاریخ انتشار : ۰۹ تير ۱۳۹۷ - ۲۱:۵۳
بر اساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت

رشد سالانه معادن فعال در دولت روحانی «یک بیستم» شده است!

در شرایطی که یکی از راهکارهای جایگزینی درآمد نفتی، گسترش و توسعه بخش معدن است؛ براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت، رشد سالانه معادن فعال در دوره حسن‌روحانی «یک بیستم» شده است!



گروه اقتصادی-

معدن یکی از مهم‌ترین بخش‌های اقتصادی کشور است که متاسفانه چندان که باید مورد توجه قرار نگرفته و ظرفیت‌های آن همواره مورد غفلت واقع شده است.
بارزترین نمونه این بی‌توجهی هم در آمار جدید وزارت صنعت، معدن و تجارت منعکس شده، بر اساس این آمارها معادن فعال در انتهای سال گذشته شش هزار و 455 عدد بوده که تنها 200 واحد طی چهار سال و نیم سپری شده از عمر دولت به آن اضافه شده است.
به عبارت دیگر معادن فعال در دولت حسن روحانی در مجموع 3/5 درصد رشد کرده که میانگین سالانه رشد آن، 0/9 درصد می‌باشد.
این در حالی است که پس از اتمام جنگ تا زمان روی کار آمدن دولت تدبیر و امید، معادن فعال مجموعا 466 درصد رشد کردند که میانگین سالانه این رشد، 18/5 درصد می‌باشد.
با توجه به اینکه در دوره قبل از روی کار آمدن روحانی بطور متوسط واحد‌های معادن فعال هر سال 18/5 درصد رشد داشتند و در این دوره به طور متوسط کمتر از یک درصد در سال معادن فعال رشد کرده‌اند، می‌توان گفت رشد معادن فعال قبل از دولت روحانی، 20 برابر دوره وی بوده است، به عبارت دیگر رشد معادن فعال در این دولت «یک بیستم» شده است!
بی‌توجهی دولت به موضوع معادن در شرایطی است که بار‌ها درباره سهم ناچیز معدن از تولید ناخالص داخلی و یا رشد غیرقابل توجه آن نوشته ایم، متاسفانه در شرایطی که معدن یکی از بهترین جایگزین‌های درآمدهای نفتی بوده و از این منظر هم کشور ما غنی است، توجه کافی به این بخش نشده و همچنان مغفول مانده است.
طی چهار سال دولت یازدهم هم براساس آمار مرکز آمار شاخص مقدار تولید بخش معدن (به‌جز استخراج نفت و گاز طبیعی) از عدد 101/1 در پایان دولت دهم (بهار 1392) به عدد 97 (در بهار 1396) رسید.
در نیمه سال گذشته هم رئیس‌ کمیسیون معدن خانه اقتصاد اعلام کرد در پنج ماه نخست 96 ظرفیت تولید معادن ذغال سنگ 50 درصد کاهش یافته و هیچ برنامه‌ای برای حمایت از معادن ذغال سنگ وجود ندارد. با این اوصاف؛ آمارهای جدید هم (همان‌طور که در بالا آمد) نشان می‌دهد در بررسی تعداد معادن فعال تا پایان سال قبل (نسبت دوره‌های قبلی) افت شدیدی را تجربه کرده است.
این در حالی است که رهبر معظم انقلاب هم در دیدار با اعضای هیئت دولت در شهریور سال 94 گفته بودند: «بخش معدن را هم بنده اینجا یادداشت کرده‌ام، منتها دیگر وقت گذشته آنچه به من گزارش شده [این است که‌] ما حدّاکثر پانزده درصد از ظرفیّت معدنی کشور را داریم استحصال می‌کنیم؛ پانزده درصد! ما معدن را باید جایگزین نفت کنیم... خب یک جاهایی ما مجبوریم البتّه نفت را تولید کنیم، چاره‌ای نداریم امّا من واقعاً از ته دل خوشحال نمی‌شوم آن‌وقتی که ما آمارِ افزایش صادرات و افزایش تولید را [می‌شنویم‌]؛ همیشه به این فکر می‌کنم که ما باید جایگزین برای این پیدا بکنیم. بنابراین اگر بخواهیم جایگزین پیدا کنیم، یکی از بهترین جایگزین‌ها معادن است.»