kayhan.ir

کد خبر: ۱۳۰۰۹۷
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۳

تعلل دولت در اجرای قانون مالیات بر خانه‌های خالی

در حالی که سال‌هاست بحث اخذ مالیات بر خانه‌های خالی از سکنه مطرح می‌شود و وزارت راه و شهرسازی بر اجرای آن تأکید دارد اما هنوز مشخص نیست دلیل آماده‌ نشدن زیرساخت‌ها برای عملیاتی شدن آن چیست.

به گزارش خبرگزاری فارس، سال‌هاست که اخذ مالیات بر خانه‌های خالی از سکنه به عنوان یکی از راه‌های مبارزه با احتکار مسکن و کاهش قیمت آن مطرح شده است تا طبق آن از واحدهای مسکونی که بیش از یک سال خالی باقی می‌ماند، مالیات اخذ شود.
اگر چه موافقان اخذ مالیات از خانه‌های خالی، ‌این اقدام را ابزاری کنترلی می‌دانند که با اجرای آن احتکار از بازار مسکن به عنوان یک کالای سرمایه‌ای رخت بربسته، تورم ناشی از گرانی، اجاره و خرید و فروش مسکن مهار شده و عرضه مسکن افزایش می‌یابد و از طرفی به عاملی برای افزایش درآمد دولت از محل این مالیات‌ها بدل می‌شود اما مخالفان این طرح اعتقاد دیگری دارند.
این گزارش حاکی است: مخالفان این طرح معتقدند که شناسایی کامل واحدهای خالی از سکنه سخت است، شناسایی آن هزینه‌بر است و دارندگان به راحتی می‌توانند دولت را دور زده و از پرداخت مالیات فرار کنند. هر چند مخالفان اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سکنه به این هزینه‌بر بودن و سخت بودن شناسایی واحدها بسنده نکرده و می‌گویند این اقدام می‌تواند به بازار مسکن شوک وارد کند.
بر اساس مصوبه ماده 54 لایحه اصلاح قانون مالیات‌های مستقیم مقرر شده است تا واحدهای مسکونی واقع در شهرهای با جمعیت بیش از 100 هزار نفر که به استناد سامانه ملی املاک و اسکان به عنوان واحد خالی شناسایی می‌شوند از سال دوم به بعد مشمول مالیات بر اجاره شوند.
بر اساس این مصوبه در سال دوم، یک دوم مالیات متعلقه، در سال سوم، برابر مالیات متعلقه و سال چهارم به بعد، یک و نیم برابر مالیات متعلقه، مالیات مشمول واحدهای خالی از سکنه خواهد شد.
یعنی به عبارتی اگر ملکی از سال دوم خالی باشد مالک باید 50 درصد مالیات مشخص شده را بپردازد و از آن پس هر سال این مالیات افزایش می‌یابد، اما نکته‌ای که حائز اهمیت است این است که علیرغم جدیت وزارت راه و شهرسازی هنوز این طرح عملیاتی نمی‌شود.
با این وجود، وجود 2/5 میلیون خانه خالی از سکنه در کشور که بارها و بارها از سوی آخوندی وزیر راه و شهرسازی مطرح شد نشان داد که عزم این وزارتخانه بر اخذ مالیات بر این واحدهای خالی از سکنه است، اما مشخص نیست مشکل کجاست که این اخذ مالیات به مرحله عملیاتی نمی‌رسد، اگر طرح خوبی است چرا اجرا نمی‌شود و اگر ایجاد مشکل خواهد کرد چرا مجددا اجرای آن مطرح شده است.
در اواخر روزهای سال 96 عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی گفته بود که در حال پیگیری برای اجرای این برنامه هستیم اما اجرای آن زمان می‌برد.
آخوندی در پاسخ به این سؤال که بارها از وجود بیش از 2/5 میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کشور و ۴۹۰ هزار مسکن خالی از سکنه در تهران صحبت شده اما هنوز اقدام موثری برای دریافت مالیات از این واحدها و ایجاد انگیزه در سازندگان برای عرضه آنها به بازار مسکن صورت نگرفته است، گفت: وزارت راه و شهرسازی در حال تعقیب دریافت مالیات از واحدهای خالی از سکنه است؛ اما اجرای این برنامه مستلزم فراهم شدن برخی زیرساخت‌هاست که این سیاست را به برنامه‌ای زمان‌بر تبدیل کرده است.
آخوندی ادامه داد: به هر حال این موضوع از وزارت امور اقتصادی و دارایی در حال پیگیری است و اقدامات آن در حال انجام است تا به محض فراهم شدن امکانات و زیرساخت‌های مورد نیاز عملیاتی شود.
حال با توجه به تاکیدات صورت گرفته از سوی وزارت راه و شهرسازی و وزارت اقتصاد در اجرای اخذ مالیات از خانه‌های خالی از سکنه مشخص نیست توپ در زمین کدام وزارتخانه است؟ اگر طرح خوبی است چرا از اجرای آن خبری نیست و اگر دارای مشکلاتی در اجرا خواهد بود چرا برای همیشه به فراموشی سپرده نمی‌شود.