سازمان هواشناسی:
خشکسالی تا پاییز ادامه دارد
طبق هشدار ویژه خشکسالی سازمان هواشناسی، بارشهای امسال تاکنون از رکورد خشکترین سال کشور که سال آبی ۸۷-۸۶ بود نیز کمتر است و کماکان تا پایان سال زراعی جاری خشکسالی با همین شدت تداوم مییابد.
به گزارش سازمان هواشناسی، پیرو پیشبینیهای فصلی و اطلاعرسانیهای قبلی این سازمان درخصوص کمبارشی سال آبی 97-96، بر اساس دادههای ثبت شده بارش از ابتدای سال زراعی جاری (اول مهرماه 96) تا بیستم فروردین ماه 97، میانگین بارش کل کشور 96/9 میلیمتر است که این مقدار در مقایسه با میانگین بلندمدت در همین بازه زمانی (185/5 میلیمتر) 8/47 درصد و در مقایسه با مقدار آن در دوره مشابه سال گذشته (4/180 میلیمتر) 3/46 درصد کاهش یافته است. این میزان بارش تاکنون از رکورد خشکترین سال کشور (سال آبی 87-86) نیز کمتر است.
نتایج پیشبینی فصلی مدلهای عددی تا پایان بهار 1397، بارش کشور را در مقایسه با میانگین بلندمدت، در حد نرمال تا زیر نرمال و میانگین دمای هوا را حدود یک تا 1/5 درجه گرمتر از نرمال نشان میدهد بنابراین با توجه به خشکسالی انباشته از پاییز و زمستان گذشته، کماکان تا پایان سال زراعی جاری خشکسالی با همین شدت تداوم مییابد.
این وضعیت نگرانیهای جدی در همه بخشها را به دنبال دارد و برای گذر از بحران و کاهش اثرات خشکسالی باید راهکارهای کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت اتخاذ کرد.
بر این اساس راهکارهای کوتاه مدت عمومی برای گذر از بحران در چند راهکار توصیه میشود. انتقال کشت محصولات آببر مانند چغندرقند از بهار به پاییز، کاهش سطح کشت، به ویژه محصولات جالیزی در اغلب مناطق، کشت اقلام بهاره و پاییزه محصولات کم آّببر مانند کینوا و زیره و استفاده از توری در پوشش باغات ضروری است.تصفیه آبهای نامتعارف و بکارگیری آن در بخش کشاورزی و فضای سبز، پوشش انهار برای کاهش تبخیر، استفاده از کودهای پتاس در باغات و کاهش مصرف کودهای ازته و فسفاته، کاهش جمعیت دامهایی که در مراتع بحرانی چرا میکنند و اجرای برنامه کشاورزی حفاظتی خصوصاً «کشت مستقیم» در کشت بهاره توصیه میشود.