kayhan.ir

کد خبر: ۱۲۹۱۱۰
تاریخ انتشار : ۱۴ فروردين ۱۳۹۷ - ۲۲:۰۵
نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای

مرثیه‌سرایی مدعیان اصلاحات برای همکار قدیمی ساواک و دربار پهلوی!

روزنامه‌های زنجیره‌ای در شماره‌های دیروز خود به مناسبت فوت داریوش شایگان به تطهیر این همکار ساواک و دربار پهلوی پرداختند!
سرویس سیاسی -

روزنامه شرق در گزارشی به مناسبت فوت شایگان به زندگینامه او پرداخته و بدون هیچ‌ اشاره‌ای به سوابق شایگان نوشت: شایگان در سال‌های پیش از انقلاب با روحانیون سرشناسی همچون علامه طباطبایی، ابوالحسن رفیعی‌ قزوینی، مهدی الهی ‌قمشه‌ای و جلال‌الدین آشتیانی مراوده داشت و جست‌وجوی فکری خود را در حوزه‌های مختلفی ادامه داد.
روزنامه زنجیره‌ای اعتماد نیز نوشته است: « «داريوش شايگان درگذشت». اين خبري بود كه صبح دومين روز بهار ميان اهالي فرهنگ دست به دست شد، با اندوه و تاثر. قريب به دو ماه بود كه اين پژوهشگر نامدار فلسفه و ادبيات در خوابي سنگين فرو رفته بود و احتمالا به سير در عوالم انفسي مي‌پرداخت، همچنان كه در سراسر زندگي ارزشمندش آفاق را درنورديد و به گوشه و كنار اين عالم جهان چهل‌تكه سرك كشيد.»
روزنامه ایران نیز در نوشتاری به تمجید از شایگاه پرداخته و آورده است : «رفتن داریوش شایگان بد بود؛ حال چه فرق می‌کرد که این اتفاق در دومین روز تعطیلات نوروزی می‌افتاد یا در هر روز دیگری. مهم این است که فقدان این فیلسوف چهل تکه معاصر ایرانی به این زودی‌ها و سادگی‌ها جبران نخواهد شد. او شخصیت علمی و فرهنگی چند وجهی داشت که پرداختن به گوشه‌های مختلف زندگی این حکیم ‌جامع‌الشرایط احتمالاً به بسط و تفسیر بیشتری نیاز دارد.»
گفتنی است داریوش شایگان که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، از وابستگان دربار و دفتر فرح بود، در «مرکز مطالعه تمدن‌ها» وابسته به بنیاد فرح پهلوی، کار خود را آغاز کرد و سپس مدیرعامل بنیاد مذکور شد. بنا به گفته فرح پهلوی در فیلم مستندی به نام «شهبانو» که اخیرا درباره وی در خارج کشور ساخته شده، داریوش شایگان اساسا طراح مطالعه و گفت‌و‌گوی تمدن‌ها برای دفتر فرح بوده است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، شایگان با توجه به سوابق همکاری با ساواک و همچنین وابستگی به دربار پهلوی، به خارج از کشور‌ گریخت و در دفتر رضا پهلوی به فعالیت‌های ضدانقلابی مشغول شد. وی همچنین سه سال سردبیری نشریه «ایران نامه» وابسته به ‌اشرف پهلوی را برعهده داشت.
شایگان در ایام اقامت در خارج کشور، کتابی به نام «انقلاب دینی چیست؟» نوشت و مدعی شد که انقلاب ذاتا مفهومی غربی است و با اسلام جمع‌ناپذیر است! وی همچنین در مقابل فتوای تاریخی امام خمینی(ره) علیه سلمان رشدی مرتد ایستاد و در مصاحبه‌ای با نشریه فرانسوی «فیگارو»، آن را نشانه صدور تروریسم به خارج دانست! داریوش شایگان پس از ارتحال امام خمینی(ره) به همراه ضدانقلابیونی همچون باقر پرهام، رامین جهانبگلو، ایرج پزشکزاد و حسن نزیه جمهوری اسلامی را «نظامی قرون وسطایی» معرفی کرد!
وی به دنبال اجرای سیاست‌های دولت سازندگی در جذب فراریان از وطن، به کشور بازگشت و در بسیاری از نشریات مدعی اصلاحات و شبه روشنفکری همچون «کلک» و «گفت‌وگو» و «نگاه نو» حضور پیدا کرد و در ستایش از غرب و مظاهر آن و تبلیغ شبه عرفان‌های نوپدید و جعلی و همچنین تضعیف اسلام و ضدیت با باورهای ملی و دینی مطلب نوشت و مصاحبه کرد و البته هدف تجلیل قرار گرفت! شایگان در سال 2011 نشان عالی خدمت به دولت فرانسه را در محل سفارت این کشور دریافت کرد.

فریاد مدعیان اصلاحات از جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی به جای تلگرام!
روزنامه‌های زنجیره‌ای در اولین شماره سال جدید خود به بهانه انتشار اخباری مبنی بر فیلتر قریب‌الوقوع تلگرام و جایگزینی پیام‌رسان‌های داخلی به این موضوع پرداخته و با این ادعا که نباید آزادی مردم را محدود کرد پیام‌رسان‌های داخلی را مورد هجمه و تحقیر قرار دادند!
روزنامه شرق طی یادداشتی مسدود شدن احتمالی پیام‌رسان تلگرام که در ماه‌های گذشته تبلیغات و محتوای تروریستی ضدایرانی را پوشش داده و حاضر به مقابله با این قبیل صفحات و کانال‌ها نیز نشده است دلیل مخالفت خود برای انتقال از این پیام‌رسان به نمونه داخلی را این گونه توضیح داد: ازبین‌رفتن اطلاعات تولیدشده در فضای مجازی [این اقدام شبیه کتاب‌سوزی در قرون گذشته است] و عامل عقب‌ماندگی ایران در تمامی حوزه‌هاست چون اطلاعات مهم‌ترین ابزار تفکر، تصمیم‌گیری و اقدام صحیح در هر جامعه‌ای است.
روزنامه آرمان نیز طی گزارشی نوشته است: برخی که موافق فیلتر تلگرام هستند چنین مدعی می‌شوند که سیستم‌های جایگزین مانند ایتا و سروش می‌تواند جایگزین تلگرام شود اما افراد جامعه به آن اعتماد لازم برای عضویت در آن نرسیده‌اند و ترجیح می‌دهند کماکان از تلگرام استفاده کنند.
درباره ادعای روزنامه‌های زنجیره‌ای گفتنی‌های زیادی است که به اختصار به بخشی از آن می‌پردازیم، نخست آنکه تلگرام به عنوان یک پیام‌رسان در چند ماه گذشته محلی برای تبلیغات و انتشار محتوای تروریستی علیه مردم کشورمان تبدیل شده بود، انتشار محتوایی که در آن تروریست‌ها خواستار قتل مردم و مامورین نیروی انتظامی شده بودند و مدیران تلگرام نیز حاضر نشدند این کانال‌ها را مسدود و یا از ادامه فعالیت آنها با اسامی دیگر جلوگیری کنند.
سؤال اینجا است که کدام نظام سیاسی در دنیا اجازه می‌دهد که رسانه‌هایی با تبلیغات تروریستی جان و مال مردم بی‌گناه را به خطر بیندازند؟ نکته مهم دیگر اینکه دولت وظایف مهمی از جمله رسیدگی به مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم بر عهده‌ دارد و به نظر می‌رسد تمرکز زنجیره‌ای‌ها بر اموری چون مسدود شدن تلگرام برای نجات دولت از مطالبات به حق مردم است.

بی‌خبری تئوریسین اصلاح‌طلب!
روزنامه اعتماد در یادداشتی در صفحه نخست شماره دیروز با عنوان «معنای فیلترینگ احتمالی» به قلم یکی از تئوریسین‌های جریان موسوم به اصلاح‌طلب به موضوع تلگرام پرداخته است.
در این نوشته آمده است: «داستان امروز تلگرام در ايران، داستان ديروز رسانه در ايران است. امروز و پس از حدود دو قرن كه از ورود اولين رسانه مدرن، يعني روزنامه به اين كشور مي‌گذرد، داستان برخوردهاي رسمي با روزنامه، همچنان با رسانه‌هاي بعدي نيز تكرار شده است و هنوز نيز عده‌اي در سوداي تكرار اين برخورد با تلگرام هستند.»
در ادامه این یادداشت آمده است: «از سوي ديگر ‌اشكالات اين نوع شبكه‌هاي مجازي را در ايران زياد مي‌دانم، ولي معتقدم اين ‌اشكالات ذاتي آنها نيست، بلكه در ايران عارضي است. به اين معنا كه با محدوديت‌هاي بسيار زياد در صداوسيما و تا حدي مطبوعات، كاركردهاي آنها به دوش نحيف (از حيث حرفه‌اي و تعهد روزنامه‌نگاري) و ناتوان اين شبكه‌ها منتقل شده و آنها قادر به تحمل اين ‌بار نيستند. در نتيجه شاهد عوارض منفي آنها هستيم. ولي همان‌طور كه گفته شد اين عوارض ذاتي آنها نيست، چرا كه در بسياري از كشورهاي جهان از اين شبكه‌ها و برنامه‌ها استفاده مي‌شود ولي چنين عوارضي را ندارند.»
در بهترین حالت می‌توان این گونه متصور شد که این جماعت بی‌خبر هستند. چنانکه بسیاری از کشورها اکنون با معضلی به نام رسانه‌های نوظهور یا رسانه‌های «تعاملی» روبرو هستند. همین اواخر آلمان شبکه‌های اجتماعی را تهدید به جریمه 50 میلیون یورویی کرد، آن هم به خاطر انتشار پست‌های نژادپرستانه، نفرت‌پراکن و انتشار دروغ‌ها و شایعات.
همچنین دی ماه گذشته «امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه بارها به موضوع گسترش «اخبار جعلی» در رسانه‌های اجتماعی ‌اشاره کرده و از قصد خود برای معرفی لایحه‌ای برای مبارزه با آنها خبر داد. ماکرون در جمع خبرنگاران در کاخ الیزه در «کاخ الیزه» با‌ اشاره به اینکه برخی از رسانه‌های اجتماعی به ابزارهایی برای ارائه اطلاعات نادرست و راه‌اندازی هجمه‌های تبلیغاتی علیه شخصیت‌های صنف‌های مختلف تبدیل شده‌اند، خواستار مسدود کردن آنها شد. جالب آنکه ماکرون گفت برای حمایت از دموکراسی باید این محدودیت‌ها اعمال شود. همچنین دیروز خبری مبنی بر فیلتر شدن تلگرام در روسیه نیز منتشر شد.
در این باره شواهد دیگری هم هست اما امکان پرداختن به آنها نیست، اما در بخشی از این یادداشت نویسنده به سیاق شبکه‌های اجتماعی به وارونه‌نمایی روی آورده و نوشته: «كساني كه در اين فضاي چندصدايي حرفي براي گفتن ندارند يا هرچه مي‌گويند به نوعي تبديل به مضحكه خاص و عام مي‌شود، اكنون براي بازگشت به دوران انحصار رسانه‌اي روزشماري مي‌‌كنند.»
آیا مسدود کردن یک شبکه پیام‌رسان (در حالی که صدها شبکه پیام‌رسان ایرانی و خارجی) وجود دارد و در حالی‌که در همین روزنامه‌ها هر آنچه می‌خواهند (نظیر همین سطرهای توهین‌آمیز) می‌نویسند چگونه باز از انحصار سخن می‌گویند؟! آقای نویسنده دیگر چه باید بگویید تا رضایت دهید؟!

رقیب‌هراسی اصلاح‌طلبان با دلار دامن خودشان را گرفت
روزنامه اصلاح‌طلب ابتکار در گزارشی به موضوع افزایش قیمت دلار به بیش از 5 هزار تومان پرداخت و با کنایه‌ای خطاب به رئیس‌جمهور نوشت: «پس خیالمون بابت قیمت دلار راحت باشه آقای رئیس‌جمهور؟ - بله»؛ این بخشی از سؤال و جواب گفت‌و‌گوی تلویزیونی با حسن روحانی در دوم بهمن ماه 96 است؛ زمانی که قیمت دلار به حدود 4750 رسیده بود. با این حال دلار با وعده‌ها و اقدامات دولتی‌ها همراهی نکرد و قیمت ارز حالا از پله 5 هزار تومان هم عبور کرده و حوالی 5100 تومان معامله می‌شود.»
این روزنامه در ادامه نوشت: «شاید بتوانیم گذر دلار از مرز 5 هزار تومان را اولین خبر مهم اقتصادی کشور در سال 97 قلمداد کنیم. روندی که پیش‌بینی این اتفاق چندان هم دور از ذهن نبود. ازاواسط دی ماه سال 96، دلار در بازار آزاد روند جهشی و رو به رشدی را آغاز کرد.»
ابتکار در ادامه نوشت: «اکنون امکان بالاتر رفتن نرخ ارز وجود دارد و احتمال آن نیز بسیار بالاست. احتمال کنترل بازار در نرخ ‌های فعلی نیز احتمال کمی است. این بالارفتن نرخ برنامه دولت برای کاهش تورم را عقیم می‌کند و باعث رشد تورم می‌شود، البته جهش چندانی نخواهد داشت و شاید 2 الی 3 درصد افزایش نرخ تورم را در پیش داشته باشیم. بزرگ‌ترین تاثیری که این افزایش نرخ در جامعه ایجاد می‌کند، کاهش قدرت خرید خانوارهاست که پس از چندسال در حال حرکت به سمت بهبود و تقویت بود و می‌توانست به ارقام سال 89 و 90 برسد، اما این نرخ دوباره با افت مواجه خواهد شد. این موضوع بی‌ثباتی سیاسی را نیز به دنبال خواهد داشت و منجر به کاهش سرمایه‌گذاری می‌شود که احتمال دارد رکود دیگری را به دنبال
داشته باشد.»
در این باره گفتنی است که یکی از تبلیغات دولت و حامیانش در انتخابات سال 96 قیمت دلار بود و رسانه‌های زنجیره‌ای اصلاح‌طلبان در ایام تبلیغات انتخابات مردم را از اوج گرفتن دلار در صورت شکست روحانی و پیروزی رئیسی یا قالیباف می‌ترساندند و با همین حربه‌ها نیز توانستند رای بیاورند، امروز که دلار 5000 تومان را رد کرده هیچ کدام از این رسانه‌ها به خاطر فریب افکار عمومی پاسخگوی مردم نیستند.
روحانی هفتم خرداد ۹۲ در برنامه تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاست‌جمهوری درباره افزایش قیمت دلار گفته بود: «قیمت دلار به چند برابر قیمت افزایش یافته. مشکل کجاست؟! مشکل عدم مشورت، مشکل خودشیفتگی، مشکل عدم استفاده از ابزار علمی برای اداره کشور است. مشکل بی‌ثباتی‌هاست... برای من قابل‌قبول نیست هر روز هر فرد ایرانی که به عمره می‌رود به خاطر کاهش هر روز قیمت ریال، در کنار یک عرب، خجالت بکشد».