کد خبر: ۱۲۶۷۱۷
تاریخ انتشار : ۰۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۸
گزارشی از حال و هوای دانشجویان در جوار شهدای گمنام

پرستوهاي آرام گرفته در دانشگاه




شهدا، همواره سرمايه و ذخاير عظيم هر ملتي به شمار مي‏آيند. از اين‌رو، لازم است از اين سرمايه‏ها براي جوامع و نسل‏هاي آينده، به عنوان الگو و سرمشق، استفاده شود.
با تحقق اين امر مهم، دفن پيکرهاي مطهر شهدا، در برنامه کاري مسئولان و دست‌اندرکاران قرار گرفت و بسياري از مکان‏ها، ميزبان اين عزيزان شدند و پيکر پاک شهداي گمنام اين مرز و بوم، در گوشه و کنار شهر و کشورمان، آرام گرفتند؛ اما از آنجا که اکثر اين قهرمانان هميشه تاريخ، از نسل جوان اين سرزمين بوده‏اند، تدابيري انديشيده شد تا پيوندي از جنس آب و آينه، ميان اين شهدا و جوانان برقرار شود. در همين راستا، مراکز علمي و دانشگاهي، مفتخر شدند مکاني از سنگر تحصيل و انسان‌سازي خود را به پيکر شهدا اختصاص دهند و اين گونه شد که طي سال‏هاي اخير در دانشگاه‏ها و مراکز علمي - تحصيلي کشور، به آرامگاه شهداي گمنام مي‏رسيم.
به همين بهانه، ما هم مشق عشق کرديم و با وضويي نه از جنس خون خود شهدا، بلکه با نيت قربهًْ الي‌الله و حصول معرفت شهدا، پا در دانشگاهي نهاديم که آرامگاه شهيدي را در خود جاي داده است؛ دانشگاهي که دانشجويانش قد و قامتي به بلنداي همان شهداي ديروزي دارند و در دستشان نيز سلاحي است؛ اما نه از جنس سلاح ديروز که اينان با سلاح قلم و جوهر معرفت و آگاهي، در سنگر دفاع از اين کيان قرار گرفته‏اند و در هياهو و مشغله‏هايشان، ناگاه سرعتشان را کم مي‏کنند و يا تغيير مسير مي‏دهند.
اکنون همين جوانان امروزي را مي‏بيني که خود را به آرامگاه شهيد گمنام مي‏رسانند. برخي سلام و فاتحه‏اي نثار مي‏کنند و عده‏اي پا فراتر نهاده، در کنار مزار اين عزيز هميشه تاريخ مي‏نشينند و با آنها به گفت‏وگو و درد دل مي‏پردازند.
فاطمه معصومي، يکي از اين دانشجويان است. وي با اظهار خرسندي از وجود مزار شهيدي در محوطه دانشگاهي‏اش، مي‏گويد: طرح دفن پيکر مطهر شهدا در برخي مکان‏ها و مناطق، طرحي بسيار در خور تحسين است و مخصوص کشور ما نيست؛ چنانکه در اکثر کشورهاي پيشرفته هم اين طرح به اجرا در آمده است؛ تا مردم و مسئولان در رفت و آمدهاي روزانه‌شان به آنها اداي احترام کرده، با آرمان‏هاي بلندشان، تجديد بيعت کنند؛ به طور مثال، مقبره سرباز گمنام، آرامگاهي است که در ميدان «اتوال» (شارل دوگل) پاريس بنا شده است و زير طاق نصرت معروف پاريس قرار دارد. اين آرامگاه پس از پايان جنگ جهاني اول ساخته شد و سمبل جان‌فشاني مبارزاني است که در جنگ، کشته شدند.
خانم معصومي مي‏افزايد: وجود متبرک اين عزيزان در دانشگاه‏ها، بسيار شايسته است؛ زيرا دانشجويان مي‏توانند در کنار آموزه‏هاي علمي و تجربي، آموزه‏هاي معنوي را هم توسط اين اسوه‏هاي رشادت، فداکاري و ايثار، براي ميهن خود فرا گرفته، اراده و همت خود را در انجام وظايف و خدمت به ميهن خود، تقويت و بارور سازند.
حسين کشاورز دانشجوي ديگري است که به سخنان شهيد استاد مطهري استناد کرده، مي‏گويد: خون شهيد، هر قطره‏اش تبديل به صدها قطره و هزاران قطره و دريايي از خون مي‏شود که وارد پيکره اجتماع مي‏گردد و در حقيقت، بزرگ‏ترين تأثير شهيد، خاصيت و اثر حماسه‌آفريني اوست. جامعه، همواره نيازمند حماسه‌آفريني است؛ حماسه‏هايي نو و آفرينش‏هايي جديد که به جامعه و به نسل‏هاي آينده، تزريق و منتقل شوند و در همين راستا، پيکرهاي شهدا از قداست ويژه‏اي برخوردار مي‏باشند و همان گونه که بر اساس آموزه‏هاي اسلام، شهدا با لباس خود دفن مي‏شوند و احتياج به غسل و کفن ندارند، با اتکا به همين دستورات و موازين اسلامي، مي‏توان دريافت که شهدا از چه جايگاهي برخوردارند. بنابراين، وجود پرارزش اين عزيزان در مکان‏هاي مهمي مانند دانشگاه‏ها، انواري را در آسمان ظلالت و جهالت زمانه، مي‏تاباند.
دانيال سعادتمند نيز با تأييد اظهارات دوستانش، مي‏گويد: يکي از اسرار کربلا، اين است که اجساد مطهر شهداي کربلا و پيکر مطهر اباعبدالله عليه‏السلام را در خود جاي داده است. بنابراين، مکان، تأثير خاصي در افکار و اعمال انسان دارد و به همين دليل، اگر مي‏خواهيم دانشگاه‏هاي ما مکان‏هاي طيب و طاهر و منشأ برکت شوند، بايد از تدفين پيکر مطهر شهدا در دانشگاه‏ها، به عنوان يک اقدام در خور تحسين، استقبال کنيم و قطعاً شهدا با نورانيت خود، ما را معطر مي‏سازند. اين عزيزان، نماد و پرچم همه خوبي‏ها هستند؛ زيرا با اهداي جان خود و در قالب پيکر مطهرشان، آمده‏اند که خوبي‏هايشان را با ما تقسيم کنند و ما را از فيض خودشان بهره‏مند سازند.
به نقل از نشریه پرسمان؛ بسياري از جوانان ما امروزه در پي منبع و يا استاد راهنما براي انتخاب راه زندگي مي‏باشند؛ اما به راستي آيا بهتر از شهدا مي‏توان استادي يافت؟ شهدا، استاداني هستند از جانب خدا تضمين شده‏اند. پس آنان را به عنوان استاد و اسوه، برگزينيم و از اجساد و ارواح مطهرشان، استمداد بجوييم.
فاطمه رهبري، دانشجوي ديگر اين دانشگاه مي‏گويد: مي‏بايست در تمام زندگي خود، فرهنگ شهيد و شهادت را سرايت دهيم و چه خوب است که هر واحد درسي دانشگاهي‏مان را با ياد شهدا به پايان ببريم.
وي افزود: ما در دانشگاه مفتخريم که نه فقط تصاوير شهدا، بلکه اجساد مبارک آنها را داشته باشيم؛ به اين اميد که چراغ راهمان شوند و در همين راستا مزار شهدا در دانشگاه‏ها، محل برآورده شدن حاجات بسياري از دانشجويان و جوانان شده است و در حقيقت، قشر فرهنگي و فهيم دانشجو، شجاعت، بي‏تعلقي به دنيا و مبارزه با نفس را در پاي مزار همين شهدا کسب مي‏کند.
خانم رهبري ادامه مي‏دهد: بي شک هدف از اجراي اين طرح، زنده کردن روحيه شهادت در دانشجويان و استادان است و سعي شده سمبلي در اين مکان‏ها فراهم شود؛ تا هر کس وارد دانشگاه شد، به ياد ايثارگري شهدا بيفتد؛ زيرا در دانشگاه نيز مهم‏ترين امر، همين است که روحيه ايثارگري و شهادت، توسعه و ارتقا يابد؛ تا جامعه يک دست شده، قادر باشد دشمن را زود بشناسد و استقامتش در مقابل اين اهريمن، افزون شود. پس نکوست با ورود به اين مکان‏ها و تکريم ياد شهدا، به تزکيه نفس اماره خويش بپردازيم و حس کنيم که فرهنگ ناب اسلامي در اين مراکز علمي و تحصيلي، جريان دارد.
امام علي عليه‏السلام مي‏فرمايد: «خدا، شهدا را در قيامت با جلال، عظمت و نورانيتي وارد مي‏کند که اگر انبيا از مقابل اينها بگذرند و سوار باشند، به احترام اينها پياده مي‏شوند». پس نيکوست که محل بارگاه اين شهدا، خلوتگاه و مکان راز و نياز دانشجويان و تجديد ميثاق با اين شهيدان باشد.