وزیر نیرو: واژه بحران آبی در کشور نابجا نیست
وزیر نیرو جزئیاتی از آخرین وضعیت بحران آب و خشکسالی بیسابقه در ۵۰ سال اخیر را تشریح کرد و گفت: با شرایط جغرافیایی کشور استفاده از واژه بحران آبی چندان هم نابجا نیست.
به گزارش خبرگزاري صداوسيما، رضا اردکانيان در یک برنامه تلویزیونی با بيان اينکه استفاده از واژه بحران براي وضعيت آبي کشور نابجا نيست افزود: واقعيت قابل بيان اين است که از حيث ميزان بارش در وضعيت چندان متفاوتي با شرايط اقليمي خود نيستيم، زيرا کشور ما در منطقه خشک و نيمه خشکي قرار دارد.
وی ادامه داد: با اندکي مطالعه درباره وضعيت جوي 50 سال اخير درمييابيم که شرايط آب و هوايي کشور رو به گرم شدن در حرکت است. همچنين روند تبخير و تعريق از سطح دريا و درختان سالانه حدود 5/4 ميلي متر در 50 سال اخير بوده و در طول اين سالها با گرمشدن دماي کشور سالانه 1/1 ميلي متر کاهش بارش را تجربه کردهايم.
وزير نيرو افزود: افزايش 50 ميليون نفري جمعيت کشور در 50 سال اخير به معناي افزايش مصرف آب و کاهش اندوختههاي آبي درکنار کاهش بارش و افزايش دماي کشور است پس روي هم رفته شرايط ما چندان هم غير مترقبه نيست.
اردکانيان گفت: بايد سياستها را تغيير داد و بهجاي مبارزه با بحران اقليمي، سعي بر سازش اقليمي داشته باشيم.
وی تصريح کرد: در3/5 ماه گذشته ميزان بارش در کشور 37 ميلي متر بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل 33 درصد کاهش داشت پس مي توان گفت که در 47 سال اخير در حال سپري کردن خشکترين سال هستيم.
وزير نيرو با بيان اينکه مصرفکنندگان اصلي آب در کشور بخشهاي کشاورزي، شرب، صنعت و محيطزيست است ادامه داد: وقتي سال خشکي داشته باشيم همه اين بخشها از کم آبي متاثر خواهد شد، البته همه تلاش ما اين است که کاهش آبي در بخش شرب صورت نپذيرد.
اردکانيان گفت: از همکاري همه نهادها براي حل معضل کم آبي استقبال ميکنيم اما پيش از آن بايد مصرف بد را با شيوه صحيح مصرف جايگزين کنيم بهويژه در بخش شرب شهرهاي بزرگ، بايد به مصرف آب نگاه درست و بهينه اي داشته باشيم.
وی ادامه داد: در شرايط کنوني، خشکسالي براي ما فرصت است بدان معنا که توجه جديتري به چگونگي مصرف داشته باشيم و در بخش کشاورزي هم بايد کشت هاي پرآب بر را در مناطق خشک وکويري متوقف کنيم.
وزير نيرو در مورد هدر رفت شبکههاي انتقال و توزيع کشور گفت: کاهش بيش از حد مجاز هدر رفت منابع آبي اقتصادي نيست حتي در اروپا هم ميزان هدر رفت آبها به 50 درصد يا يا بيشتر ميرسد که اين هدر رفت در کشور ما حدود 25 درصد و از اين مقدار 13/4 درصد هدر رفت فيزيکي است.
اردکانيان گفت: با تامين بخشي از نيازهاي بخش کشاورزي از پسابهاي تصفيه شده ميتوانيم با کمآبي در اين بخش مقابله کنيم. در حال حاضر حدود 85 کشور دنيا با فاضلاب، آب مورد نیاز بخش کشاورزي را تامين ميکنند.
وی تصريح کرد: در برخي دشتهاي کشور بايد بهدنبال معيشت جايگزين باشيم زيرا محدوديت آبي، کشاورزي در آن مناطق را غير ممکن خواهد ساخت.
وزیر نیرو درباره وضعیت مصرف برق در کشور هم گفت: پیک مصرف برق در 25 سال گذشته رو به افزایش بوده و رشدی معادل هفت درصد داشته است.