کد خبر: ۱۲۳۵۵
تاریخ انتشار : ۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۰:۴۴

دستمزد 120هزار تومانی بابت نشاء برنج

درخواست 120هزار تومان بابت دستمزد یک روز نشای شالیزار توسط کارگران مرد در مازندران، کشاورزان شالیکار استان را شوکه کرد.

کشاورزان برنجکار مازندرانی می‌گویند دستمزد درخواستی امسال نه‌تنها نسبت به سال گذشته بیشتر از دو برابر شده، بلکه ممکن است در زمان اوج نشای شالیزارها نیز افزایش یابد.
دستمزد هر کارگر مرد برای نشاء در شالیزارهای مازندران، پارسال بین 40 تا 60هزار تومان بود و زنان نیز 50 تا 75درصد دستمزد مردان را طلب می‌کردند. هم‌اکنون هر کارگری که بخواهد در خزانه برنج، بوته شالی رابرای نشاء در شالیزار آماده کند، دستمزد 170هزار تومانی درخواست می‌کند. کار کردن در خزانه برنج به خاطر سختی شرایط کار، گران‌ترین نرخ دستمزد را دارد. کشاورزانی که مجبورند برای کار در شالیزارهای خود از کارگران روزمزد استفاده کنند باید علاوه بر دستمزد، صبحانه، ناهار و عصرانه آنها را هم تأمین کنند.
کشاورزان شهرستان‌های آمل، بابل، بابلسر، محمودآباد و فریدونکنار که با کمبود آب نیز در ابتدای فصل شالیکاری مواجه هستند و از هم‌اکنون موتور پمپ‌های چاه‌های کشاورزی را روشن کرده‌اند، به یکباره پس از آماده‌سازی و آب تخت کردن اراضی در برابر افزایش جهشی دستمزد نشاکاری قرار گرفته‌اند. به گفته یکی از شالیکاران برای نشای هر هکتار شالیزار به 15نفر نشاکار مرد نیاز است که باید بیش از 18میلیون ریال بابت دستمزد به آنان پرداخت شود.
این مبلغ دستمزد برابر با حدود 300کیلوگرم برنج طارم است که با قیمت 60هزار ریال فروخته می‌شود.
کشاورزان مازندرانی می‌گویند که قیمت نهاده‌های کشاورزی از جمله بذر گواهی شده، کود و سم، گازوئیل، قطعات یدکی تیلر و تراکتور، کارمزد تراکتور برای شخم و شیار و آب تخت کردن، تعمیرکاری وسایل کشاورزی و دستمزد نشاکار به نسبت سال گذشته حدود 150درصد افزایش یافته است.
کشاورزان برنجکار مازندرانی در گفت‌وگو با ایرنا پرداخت دستمزد بالا به صورت نقدی درحالی که خود فاقد نقدینگی هستند را از دیگر مشکلات شالیکاری می‌دانند. کشاورزان مناطق مرکزی مازندران در نخستین روزهای اردیبهشت درحالی که هنوز مشغول آماده‌سازی شالیزارهای خود برای نشا هستند با اولین نشانه‌های خشکسالی نیز روبه‌رو شدند.