یک اقتصاددان:
سیاستهای دولت و بانک مرکزی در تضاد با یکدیگر است
یک اقتصاددان گفت: سیاستهای داخلی دولت و بانک مرکزی در حوزههای مالی و پولی و ارزی غالبا در تضاد با یکدیگر هستند.
محمود جامساز در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: براساس تجربیات و واقعیات گذشته و آمارهایی که مراکز رسمی اعلام میکنند و طبق سیستمهای آمارگیری معمول که مورد استفاده سایر کشورها نیز هست، محاسبه میشود. اما به سبب دادههای بعضا غیر واقعی نتیجه آمارها معمولا شرایط واقعی اقتصادی کشور را به نمایش نمیگذارد؛ به طور مثال در مورد خط فقر آمارهایی از ۳۰ تا ۵۰ میلیون ریال ذکر میشود که یک شکاف عمیق آماری دارد و معلوم نیست که واقعیت کدام است؟ در خصوص آمار اخیر مرکز آمار ایران نیز همین استنباط وجود دارد.
او ادامه داد: اینکه مطرح میشود 39/5 میلیون نفر جمعیت غیرفعال هستند که در تولید محصولات داخلی نقشی ندارند ممکن است مقرون به صحت باشد اما همه واقعیات را بیان نمیکند و رکود اقتصادی که سالهاست بر اقتصاد ایران حاکم شده و تبعات ناخوشایند آن که از همه مهمتر بیکاری و سایر پدیدههای اجتماعی است، متاسفانه جریان واقعی گردش پول و صنعت و تجارت را تحت تاثیر آثار مخرب خود قرار داده که با توجه به سیاستهای داخلی دولت از یک سو و دیپلماسی خارجی از دیگر سوی در حال حاضر چشمانداز مطلوبی را به نمایش نمیگذارد و سیاستهای داخلی دولت و بانک مرکزی در حوزههای مالی و پولی و ارزی غالبا در تضاد با یکدیگر عمل کرده و نتیجهای را که از هدف سیاستها مورد انتظار سیاستگذاران است، حاصل نمیشود و باعث افزایش از همگسیختگی اقتصادی و عدم دستیابی به ثبات اقتصادی میشود.
این اقتصاددان اظهار کرد: با وجود آنکه یک اداره کل در مورد بهبود فضای کسب و کار در وزارت صنعت، معدن و تجارت تأسیس شده، رتبه فضای کسب و کار ما چهار پله در تابلوی اعتبارسنجی بینالمللی از جمله بانک جهانی سقوط کرده است.
جامساز افزود: ضعف دیپلماسی چند جانبهای و منطقهای و دو جانبه و مطلوب تحت تاثیر اندیشههای غیرعالمانه و ناکارآمدی مدیران از یک سو و نگاه خصمانه دنیای غرب به خصوص آمریکا نسبت به کشور ما سبب شده که برجام تضعیف شود و انتظاری که از این توافق میرفت حاصل نشود. به خصوص تحریمهای اخیر آمریکا این موضوع را تشدید کرده است.
وی خاطرنشان کرد: کشورهایی که پس از توافق برجام با امضای تفاهمنامههای تجاری امیدی را در دل بخش خصوصی و حتی دولت زنده کردند از تفاهمنامه به انعقاد قرارداد منتهی نشدند و برخی از آنان از جمله توتال فرانسه که به اتفاق شرکت نفتی چین و پترو پارس در مورد پارس جنوبی قرارداد ۲۵ ساله امضا کرده بودند، پا پسکشیدند و منتظر تحولات سیاسی بینالمللی به سرکردگی آمریکا هستند.