کد خبر: ۱۲۰۱۱
تاریخ انتشار : ۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۸:۱۲
از رفتن برق به لیگ دسته سوم تا سقوط فجر سپاسی به دسته اول

غروب فوتبال فارس

مشکلات عدیده مالی و فنی ،عدم حمایت مسئولان استان ،وجود مسائل حاشیه ای و... باعث شد که تیم 70 ساله برق شیراز به دسته سوم سقوط کند و تیم سازنده فجر شهید سپاسی نیز که چند سال با چنگ و دندان خود را در لیگ برتر نگه داشته بود سرانجام با سقوط به لیگ دسته اول غروب کند.
رسول عسکری

با توجه به اینکه استان فارس و شهر شیراز از گذشته های دور دارای جایگاه مناسبی در رشته‌های ورزشی مختلف از جمله کشتی، کاراته و... بوده اما همچنان ورزش اول استان فارس و شهر شیراز که با استقبال بیشتر مواجه می شود فوتبال است.
البته فوتبال فارس برای تمامی فوتبال دوستان کشور شناخته شده و قابل احترام است زیرا تیم برق شیراز با قدمتی حدود 70 سال در این شهر وجود دارد که البته چند سالی است دیگر حال و هوای ورزشی خود را از دست داده است و این روزها با شیبی تند راه سقوط را در پیش گرفته و فصل بعد می بایست در لیگ دسته سوم کشور حضور پیدا کند.
سرنوشت تیم بازیکن ساز
در کنار تیم برق شیراز تیم فوتبال فجر شهید سپاسی شیراز نیز طی چندین سال گذشته خود را به عنوان یک تیم سازنده و با اخلاق در کشور معرفی کرد که البته این تیم هم پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشیب های مختلف در لیگ برتر ایران  سرانجام هفته گذشته با خداحافظی از سطح اول فوتبال کشور به لیگ دسته اول سقوط کرد.
سازندگی تیم های شیراز بحثی است که تمام فوتبالی های کشور از آن یاد می کنند و امروز هم با اینکه این دو تیم در حال و روز خوبی به سر نمی‌برند اما همچنان تیم های بزرگ فوتبال ایران به دنبال بازیکنان آنها هستند و با هزینه های کلان بازیکنان این تیم ها را برای نیم فصل هم که شده در اختیار می گیرند.
اما این فوتبال سازنده چند سالی است که با مشکلات مختلفی دست و پنجه نرم می کند مشکلاتی که باعث شد آخرین نماینده استان فارس در لیگ برتر در تقابل با تیم دسته اولی پیکان کم بیاورد و با قبول شکست راهی لیگ دسته اول شود.
مشکلات مالی و عدم حمایت های لازم از سوی مسئولان  استان فارس ، نداشتن برنامه ای مدون در خصوص انتخاب کادر فنی و بازیکنان و...از جمله مواردی است که باعث شد تیم فجر سپاسی با لیگ برتر وداع کند.
مسئولانی که دیر به فکر حمایت افتادند
طی یک ‌سال گذشته و زمان برگزاری بازی های لیگ برتر فوتبال ایران، در تمام بازی‌هایی که فجر شهید سپاسی در خانه داشت، تنها چند خبرنگار حضوری دائمی داشتند و همیشه با تاسف جایگاه خالی مسئولان را تماشا می‌کردند، روز‌هایی که استاندارانی همراه تیم‌هایشان به شیراز می‌آمدند، غبطه خوردند و نوشتند و پرسیدند و … اما ثمری نداشت.
در آخرین بازی خانگی تیم فجر شهید سپاسی که تعدادی از مسئولان، در جایگاه شرف‌یاب شدند! بعد از پایان بازی سوال بی‌جواب خبرنگار از آنان این بود که چرا این‌قدر دیر به فکر حضور در ورزشگاه افتاده‌اید؟
بی‌تردید در ورزش حرفه‌ای، نیازمند برنامه مدیریتی هستیم، برنامه‌ای که حداقل در ۴ سال اخیر در میان مدیران ورزش فارس کمتر دیده شد، مدیرانی که در مدت حضورشان تمام تیم‌های ورزشی فارس مسیری جز سقوط پیدا نکردند و همه به رده‌های پایین‌تر رفته و بعضی از آنها علی‌رغم سابقه ۷۰ ساله، دیگر محو شدند!!
شاید اگر غلام‌ پیروانی با تیم فجر همان چند امتیاز اول فصل را کسب نکرده بود، این تیم خیلی زودتر از اینها سقوط کرده بود و کار به روزهای پایانی و بازی پلی‌آف هم نمی‌رسید.کاش مسئولان استان یک‌بار از خود سوال می‌کردند چرا باید خوزستان و اصفهان، هر کدام چندین نماینده در لیگ حرفه‌ای فوتبال داشته باشند و فارس، حتی یک نماینده هم نداشته باشد؟؟فارسی که در همه‌ی عرصه‌ها، نه در گذشته‌ی بسیار دور که سه سال قبل، تیم‌های مقتدری داشت، در بسکتبال، هندبال، والیبال، شنا و … فوتبال، حرف‌های زیادی برای گفتن داشت، چرا امروز به چنین سرنوشتی دچار شده است.
عبرت گرفتن از گذشته
کاش مسئولان در مقابل خبرنگاران و نمایندگان افکار عمومی، شفاف و بدون رودربایستی، مسائل فوتبال را، علت‌ این سرافکندگی را و …. بازگو می‌کردند، نه برای یافتن مقصر، بلکه برای نوشتن تجربه‌ها و عبرت گرفتن از گذشته‌ای که تنها و تنها ناکامی برای فارس به‌دنبال داشته است.
کاش مسئولان شفاف شفاف برای مردم توضیح می‌دادند چرا در شیراز و فارس، مردم به ورزشگاه نمی‌آیند؟ چرا هواداران تیم‌های شیرازی هر روز شمارشان کمتر و کمتر می‌شود؟ چرا در سطح استان با ۲۹ شهرستان و با این همه صنعت مقتدر و مدعی، با تجار و بازرگانانی توانمند… برای حمایت از ورزش هیچ کس حاضر نیست پا جلو بگذارد؟
کاش مسئولان در خصوص تیم فوتبال برق شیراز حرف‌های پشت پرده را می‌گفتند، بدون آنکه نگران باشند!!
چرا پالایشگاه شیراز، پتروشیمی شیراز، شرکت‌های بزرگ بخش خصوصی، حاضر به حمایت از تیم‌های مختلف نیستند، حال آنکه مدعی هستیم بخش اعظمی از گاز کشور را تامین می‌کنیم و مدام از توسعه‌ معادن نفتی می‌گوییم اما امروز نه به لحاظ اقتصادی نه به لحاظ فرهنگی، هیچ نفعی از این مهم نبرده‌ایم.
کاش مسئولان یک‌بار برای همیشه با مردم شفاف در مورد استادیومی سخن می‌گفتند که روزی در میان بیابان عملیات اجرایی‌اش آغاز شد و امروز دور تا دورش خانه‌ها ساخته‌اند و هنوز به اتمام نرسیده است و زمان پایان آن هم معلوم نیست و علت این همه تاخیر هم پشت لفاظی‌ها پنهان مانده است.
پیروانی: شرایط سکوها مناسب نبود
غلامحسین پیروانی سرمربی سابق تیم فجر سپاسی در خصوص علت سقوط این تیم به لیگ دسته اول می گوید: من نزدیک 10 سال با این تیم کار کردم، نمی‌خواهم انتقاد بی‌موردی انجام دهم و بگویم شاید اگر من بودم تیم را نگه می‌داشتم. می‌گویم اگر من هم بودم شاید این اتفاق رخ می‌داد. فجرسپاسی همیشه خروجی خوبی داشته اما ورودی در این تیم بسیار کم بوده است. من در ابتدای فصل سرمربی این تیم بودم و با قرعه دشواری روبه‌رو شدیم که باید روبه‌روی تیم‌های استقلال، پرسپولیس، نفت، فولاد و تراکتورسازی بازی می‌کردیم. از 6 بازی 4 امتیاز گرفتیم که پس از آن دیدم شرایط سکوها مناسب نیست و باشگاه هم حمایت نمی‌کند و رفتم.
وی با بیان اینکه من وقتی دیدم در سکوها شعارهایی داده می‌شود که در شان و شخصیت خودم و خانواده‌ام نیست تصمیم گرفتم از تیم بروم گفت:متاسفانه در چنین مقطعی باشگاه هم حمایت لازم را نکرد. در ابتدای فصل من سه مهره کلیدی خواستم که جعفری با صداقت به من گفت ما پول این بازیکنان را نداریم. رجب‌زاده، رضا خالقی و روح‌الله عرب را می‌خواستم اما باشگاه با این موضوع موافقت نکرد و این بازیکنان را نگرفت. تیم‌داری مثل کشاورزی می‌ماند که باید خوب زمین را شخم بزنیم، خوب آبیاری کنیم و خوب درو کنیم.
اگر حمایت می‌شدیم...
پیروانی که 11 سال  سابقه حضور در تیم فجرسپاسی را در کارنامه خود دارد در ادامه گفت:زمانی که سکوها مسموم باشد فایده‌ای ندارد که من در تیم بمانم. همه چیز پول نیست و ارزشی برایم ندارد که به خاطر آن تن به هر چیزی بدهم. من 11 سال در این تیم کار کردم و خدا کمک کرد و هیچ‌گاه به چنین سرنوشتی دچار نشدیم. البته نمی‌خواهم بگویم تقصیر یاوری است او هم مقصر نیست. او حق استادی و شاگردی بر من دارد اما باید جایی که کار می‌کنم مرا بخواهد. آنقدر خودخواه نیستم که بگویم اگر من در تیم بودم می‌توانستم نتیجه بگیرم اما شاید اگر حمایت شده بود شرایط متفاوت بود. البته یاوری هم مربی کوچکی نیست.
هم مشکل فنی داشتیم و هم مالی
محمد عاری سرپرست تیم فوتبال فجرسپاسی شیراز در مورد علت سقوط این تیم به لیگ یک می‌گوید: اصلاً دنبال مقصر نیستیم، چون یک فصل مشکل داشتیم. وقتی تیمی سقوط می‌کند همه مقصر هستند و ما هم نمی‌خواهیم شخص خاصی را محکوم کنیم و چیزی را گردن کسی بیندازیم.
سرپرست تیم فوتبال فجرسپاسی شیراز درباره مشکلات این تیم در فصل پیش عنوان کرد: مشکلات زیاد بود. قرار است در این هفته جلسه‌ای را برگزار کنیم تا در مورد آینده فجر تصمیم‌گیری شود. نمی‌خواهم بیشتر از این وارد مسائل جزئی شوم ولی باید از باشگاه پشتیبانی شود. البته نمی‌خواهم از حرف‌های من سوءبرداشت شود و بعضی‌ها فکر کنند که می‌خواهیم سقوط فجر را به مسائل مالی ربط دهیم.
عاری ادامه داد: در کنار مسائل مالی مشکلات فنی هم باعث شد تا به لیگ یک سقوط کنیم. پس نباید تمام تقصیرات را گردن یک نفر و یا یک جریان بیندازیم. بهتر است در این مورد بیشتر بحث نشود. من حرف‌های زیادی برای گفتن دارم ولی الان وقت گفتن آنها نیست.
تصمیم گیری درباره آینده فجر
وی در مورد آینده محمود یاوری در تیم فجر سپاسی خاطرنشان کرد: ابتدا باید تکلیف باشگاه روشن شود و بعد در مورد سرمربی تصمیم‌گیری کنیم. باید مشخص شود که چه کسی متولی باشگاه فجر است و چطور می‌خواهیم در لیگ یک به میدان برویم. وقتی تکلیف این موارد روشن شد آن وقت در خصوص سرمربی هم تصمیم‌گیری می‌کنیم.
سرپرست تیم فوتبال فجرسپاسی تصریح کرد: دوست ندارم عوامل سقوط فجر به رسانه‌ها کشیده شود. ما فرازو نشیب‌های زیادی را پشت سر گذاشتیم و حرف زدن هم مشکلی را حل نمی‌کند. اگر بخواهیم چیزی بگوییم فقط مظلوم‌ مظلوم‌تر می‌شود و ظالم ظالم‌تر.
عاری در پاسخ به این سؤال که آیا امکان دارد سرنوشت فجر مانند برق شیراز شود، گفت: باشگاه فجر متعلق به جعفری و یا عاری نیست و ما فقط عوامل اجرایی هستیم. چقدر آقای جعفری دعوا کند؟ چقدر خودش را برای گرفتن کمی پول خراب کند؟
بی‌تردید راه دشواری پیش‌روی مسئولان و برنامه‌ریزان عرصه‌ی ورزش در استان فارس قرار دارد، راهی که عبور از آن ناممکن نیست، اما بسیار سخت و حساس خواهد بود و امیدواریم هیچ یک از مسئولان، شانه را از زیر بار مسئولیت خالی نکنند.
با حذف تیم فوتبال فجر شهید سپاسی از لیگ حرفه‌ای، دیگر استان پهناوری که مسئولانش معتقد هستند در مجموع جمعیت و وسعت، رتبه اول کشور است، حداقل در ورزش حرفه‌ای ایران هیچ جایی ندارد!
فجر شهید سپاسی
در مسیر نابودی قرار نگیرد
شاید نسل جوان و نوجوان ما، به یاد نداشته باشند و یا ندانند که در سالهای دور، تیم هایی چون پلی اکریل اصفهان و یا بانک ملی در سطح اول فوتبال کشور، تیم های قابل احترام و قدرتمندی بوده اند، شاید نسل نوجوان ما نداند و یا از یاد برده باشد که روزی تیم فوتبال پاس تهران قهرمان لیگ ایران شد و حتی در جام باشگاه های آسیا نیز به مقام قهرمانی رسید. این قاعده تلخ روزگار ماست که تیم ها هرچند پرطرفدار و محبوب هم باشند، با انحلال شان خیلی زود به فراموشی سپرده می شوند و تنها یادی و خاطره ای از آنها در یادها می ماند.
این همان مسیری است که متاسفانه برق شیراز دیگر تیم شیرازی پای در آن گذاشته است، مسیری که امیدواریم دیگر تیم ریشه دار شیرازی پای در آن ننهد!
چندی پیش، سردار غیب‌پرور فرمانده سپاه فجر استان فارس در حاشیه مراسم تودیع و معارفه فرمانده سپاه‌ثاراله شیراز در پاسخ به سوالی در مورد آخرین تصمیم‌گیری‌ها برای تیم فجرشهیدسپاسی شیراز در جمع خبرنگاران گفت: سپاه فجر تاکنون آنچه می توانسته از تیم حمایت کرده است و حمایت‌های آن نیز در قالب تخصیص اعتبار،تجهیزات و زمین بوده است. بارها گفتیم یک دست صدا ندارد. فقط سپاه نمی تواند تیم‌داری کند، تیم‌داری اعتبارات و منابع می‌خواهد و باید مسئولان ارشد استانی این تیم را حمایت کنند. تمام تلاش ما ماندن فجر شهیدسپاسی در لیگ برتر است و اگر هم به دسته یک آید، شاید مجبور شویم تصمیماتی را برای ترکیب‌بندی این تیم در نظر بگیریم که تصمیم ذاتی و قلبی ما نباشد.
یک تصمیم غلط کافی است
همان‌طور که پیش تر نیز اشاره شد، نخستین اتفاق قابل پیش بینی برای یک تیم سقوط کرده از لیگ برتر به لیگ دسته یک، کاهش بسیار شدید بودجه باشگاه و رفتن بازیکنان تراز اول این تیم به دیگر تیمهای حاضر در لیگ برتر فوتبال است؛ اتفاقی که مسئولان سپاه فجر به عنوان متولیان اصلی این تیم باید از وقوع آن جلوگیری کنند چرا که بهترین زمان برای صعود دوباره به لیگ برتر، دقیقا همان نخستین فصل سقوط به لیگ دسته یک است. شاکله اصلی بازیکنان فجر برای فصل بعد و حضور در لیگ دسته یک باید حفظ شود و مسئولان نباید کار این تیم را تمام شده بدانند همچنین همان‌گونه که اشاره شد کاهش بودجه باشگاه و دستمزد بازیکنان و کادر فنی نباید موجب شود بازیکنان عطای حضور در شیراز را به لقایش بخشیده و راهی دیگر تیم ها شوند.
چنانچه سپاه فجر همانند مسئولان وزارت نیرو دیگر توان و یا انگیزه تیمداری ندارد، باید از تجربه تلخ و ناگوار واگذاری تیم برق شیراز درس عبرت بگیرد و فراموش نکند برای اینکه فجر شهید سپاسی، به نقظه کنونی برسد بیش از چند دهه تلاش کرده و برای نابودی همه این داشته ها، یک تصمیم غلط کافی است!