با حضور عراقچی و اشمید در اصفهان
آغاز گفتوگوهای سیاسی ایران و اتحادیه اروپا /درسهای لازم از خسارات برجام گرفته شده است؟!
سومین دور گفتوگوهای عالیرتبه سیاسی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا در حالی آغاز به کار کرد، که باید از آقای عراقچی پرسید آیا از خسارتهای برجام درس کافی برای مذاکرات اخیر گرفته است؟!
سرویس سیاسی-
سومین دور گفتوگوهای عالیرتبه سیاسی جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا دیروز(دوشنبه) به ریاست عباس عراقچی معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه و هلگا اشمید معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در تهران آغاز به کار کرد.
این گفتوگوها در چارچوب بیانیه مشترک محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه و فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و در ادامه دو دور گفتوگوهای پیشین طی دو سال گذشته برگزار میشود.
دومین دور این گفتوگوها آبان 1395 در بروکسل و به ریاست مجید تختروانچی معاون اروپا و آمریکای وزیر خارجه کشورمان و هلگا اشمید برگزار شد. اولین دور گفتوگوهای مذکور نیز بهمن 1394 در تهران برگزار شده بود.
قرار است امروز(سهشنبه) سمیناری با موضوع «همکاریهای هستهای: پیشرفتها و چشماندازها» به مدت دو روز در اصفهان برگزار شود. عراقچی،اشمید و بهروز کمالوندی معاون سازمان انرژی اتمی در این نشست حضور دارند و به ایراد سخنرانی خواهند پرداخت.
به گزارش فارس، در گفتوگوهای مذکور موضوعات مورد علاقه طرفین درحوزههای مختلف مناسبات دوجانبه از جمله اقتصادی و تجاری، انرژی (انرژی هستهای، نفت و گاز، برق و انرژیهای تجدیدپذیر)، محیط زیست، حملونقل، حقوق بشر، آموزش عالی، تحقیقات و فناوری و فرهنگی و همچنین آخرین تحولات منطقهای مورد بحث و تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
گفتنی است «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیسجمهور در روزهای گذشته در دیدار با «فیل هوگان» کمیسیونر کشاورزی اتحادیه اروپا از قصد جدی دولت برای گشایش دفتر اتحادیه اروپا در تهران خبر داد.
راهبرد اتحادیه اروپا درباره ایران
اتحادیه اروپا درحالی به دنبال تأسیس دفتر در تهران است که به اعتقاد بسیاری از تحلیلگران، این دفتر نه محلی برای ارتقای روابط دو طرف که به لانهای برای جاسوسی و دخالت در امور داخلی ایران تبدیل خواهد شد.
در پیشنویس قطعنامه «راهبرد اتحادیه اروپا درباره ایران»- فروردین 93 - از هیئتهای پارلمانی اروپا خواسته شده تا در سفر به ایران با منتقدان حکومت، فعالان جامعه مدنی و زندانیان سیاسی ایران ملاقات داشته باشند. علاوهبر این در متن پیشنویس قطعنامه موسوم به «نقشه راه عادیسازی روابط اتحادیه اروپا با ایران پس از برجام» آمده است: «میراث انقلابی ایران و قانون اساسی آن به عنوان یک دولت اسلامی نباید به عنوان مانعی بر سر راه یافتن زمینههای مشترک درخصوص دموکراسی و حقوق بشر قلمداد شود». این عبارت، حاوی این پیام است که قانون اساسی ایران (بعنوان یک دولت اسلامی) مغایر حقوق بشر و دموکراسی است! لذا تلویحا خواسته شده که پوسته آن را حفظ کنیم و از عمل به آن چشم بپوشیم!
در سند مذکور از اعمال مجازات اعدام در کشورمان ابراز نگرانی شده و از ایران خواسته شده تا به تعهدات خود بر پایه میثاقهای جهانی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهروندان احترام بگذاریم!
برخی از رسانههای حامی دولت و روزنامههای زنجیرهای تاکید دارند که افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در تهران به گسترش روابط اقتصادی و دیپلماتیک خواهد انجامید. این ادعا در حالی است که اتحادیه اروپا حتی پس از برجام نیز به اقدامات خصمانه خود علیه ملت ایران ادامه داده است و هیچ تغییر رفتاری در این خصوص مشاهده نشده است.
دستور کار افتتاح دفتر
کارشناسان معتقدند که افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در تهران با شعار تسهیل مراودات اقتصادی و دیپلماتیک صورت میگیرد اما دستور کار این دفتر عبارت است از:
- خنثی کردن پیروزیهای استراتژیک ایران در جنگ سوریه و عراق.
- قبضه قراردادهای پرخسارت در حوزه نفت و خودرو و ارتباطات.
- شبکهسازی اطلاعاتی و ضدامنیتی نظیر کاری که فعالان کودتای مخملی با سفر به تهران در دوره اصلاحات انجام میدادند.
- کاستن از نگرانیهای شدید غرب درباره تشدید بدگمانی مردم ایران در پسابرجام
تکرار خسارت محض برجام؟!
ریچارد هاویت (تهیهکننده سند راهبردی اتحادیه اروپا درباره روابط با ایران) چندی پیش گفته بود:«توافق هستهای، یک نقطه عطف بود؛ هرچند که همه مشکلات ما با ایران درباره اسرائیل، دموکراسی و حقوق بشر حل نشده است... ما باید دفتر نمایندگی اتحادیه اروپا را در تهران افتتاح کنیم و گفتوگو درباره حقوق بشر در ایران را از سر بگیریم. پیشرفت واقعی در زمینه حقوق بشر امکانپذیر است. نیروهایی در داخل ایران، درحال اعمال فشار بر حاکمیت هستند و ما امیدواریم گزارش ما نیز باعث پیشرفت در این زمینه شود... اکنون اروپا در ایران نفوذ دارد ولی آمریکا از این نفوذ برخوردار نیست. ما میخواهیم از این اهرم استفاده کنیم و به جنگ در سوریه و یمن پایان دهیم و به سوی ساختار جدید امنیتی در خاورمیانه حرکت کنیم».
این اظهارات و اظهارات متعدد دیگر مقامات اروپایی و آمریکایی موید این موضوع است که غرب درپی نُرمالسازی ایران است. غرب از طریق حفظ رژیم تحریمها و ساخت معادلههای «تحریم، هستهای»، «تحریم، منطقه» «تحریم، موشک»، «تحریم، حقوق بشر» و «تحریم، امنیت اسرائیل» میکوشد با کمک شبکه همکار داخلی (جریان غربگرا) ابتدا ایران را وادار به پذیرش نُرمهای آمریکا نموده و سپس ایران اسلامی و انقلابی را در نُرمهای جهانیسازی، بیهویت کند.
این یعنی استمرار روند «هستهای رفت، تحریمها ماند» در حوزههای دیگر. غرب درپی آن است تا «دستاورد تقریبا هیچ برجام» و یا به عبارتی «خسارت محض برجام» را تکرار کند.
رفتار تحقیرآمیز!
پیش از این، دکتر محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه، از تأسیس دفتر اتحادیه اروپا در تهران به شدت انتقاد و آن را تأسیس یک «لانه فساد» توصیف کرد. لاریجانی افزود:«گفته شده این دفتر در تهران باید به طور منظم مانیتور کند که نیروهای سکولار در ایران تحت فشار قرار نگیرند! و یا نیروهای سکولار در ایران میدان فعالیت داشته باشند! و یا کسانی که در فتنه ۸۸ تحت فشار قرار گرفتند هم از زندان و ممنوعیتها خارج شوند و میدان فعالیت داشته باشند و وضعیت اقلیتها، همجنسگراها و خیلی موضوعات دیگر را دنبال کند. این دفتر با این لیست خیلی مشعشع از مسئولیتها به هیچ وجه در ایران مورد استقبال و خوش آمد قرار نخواهد گرفت».
وی گشایش دفتر اتحادیه را بنا به دلایلی تحقیرآمیز دانست و افزود:«این دفتر اقتصادی عمدتا برای کشورهایی عقب افتاده است که یک بودجهای را اروپا هر سال میگذارد و این بودجهها را مثل خیریه تقسیم میکنند و این مربوط به ما نیست؛ یعنی میخواهم بگویم حتی در مورد مسائل اقتصادی هم تشکیل یک دفتری به اسم دفتر اتحادیه اروپا در تهران کار معقولی نیست؛ اما در مورد حقوق بشر صددرصد مخالف هستیم».
تکرار طرح شکست خورده
بیست و چند سال پس از به بن بست خوردن روند «تنشزدایی با اروپا» در دولت سازندگی که از سوی اروپاییها به «گفتوگوهای انتقادی» تعبیر شد، گویا کسانی درصدد بازسازی همان روند اشتباه و پرخسارت هستند؛ روندی که سرانجام آن به خروج دسته جمعی و توأم با تهدید سفرای اروپایی در سال 75 انجامید. آیا خردمندانه است که هر عبرتی را دوباره تجربه کنند؟ تکرار مدل خسارتبار برجام در زمینه حقوق بشر یا انفعال و اغماض در قبال تعدیهای گفتمانی، فقط موجب بدهکارتر شدن در مقابل غرب میشود. غربی که سرچشمه صادرات انبوه تروریسم و نقض سیستماتیک حقوق بشر است.