مدیرعامل فولاد مبارکه:
باید به دنبال تولید فولاد باکیفیت در کشور باشیم
اصفهان- خبرنگار کیهان:
مدیرعامل فولاد مبارکه اصفهان گفت: پراکندگی واحدهای تولید فولاد در کشور باعث از بین رفتن مزیت تولید رقابتی این محصول شده است.
بهرام سبحانی که در جمع کارگروه تخصصی فولاد کشور سخن میگفت مصرف سرانه فولاد کشور را حدود 215 کیلوگرم اعلام کرد و افزود: اگر تا سال 1404 جمعیت کشور به حدود 90 میلیون نفر و مصرف سرانه به حدود 330 کیلوگرم افزایش یابد، در این حالت برای مصرف داخلی فقط به 30 میلیون تن فولاد نیاز خواهیم داشت و مابقی ظرفیت تولیدی که 25 میلیون تن است بایستی در بازارهای صادراتی به فروش رسد. این در حالی است که مزیتهایی نظیر گاز، انرژی، معدن و نیروی انسانی مستعد در ایران شرایطی فراهم آورده است تا با استفاده از این ظرفیتها تولید 55 میلیون تن فولاد در دستور کار قرار داده شود که البته دستیابی به این هدف در صورت برطرف شدن چالشهای فرارو چندان هم بلندپروازانه و دور از دسترس نیست.
وی بر تولید اقتصادی و افزایش توان رقابت با سایر رقبا تاکید کرد و ضمن تشریح زنجیره تولید، ضریب بهرهبرداری پایین از ظرفیت نصب شده، پراکندگی جغرافیایی واحدهای تولیدی فعال و در دست اقدام، ظرفیتهای غیراقتصادی، ناقص بودن و عدم موازنه در زنجیره تولید، تکنولوژی تولید، بهرهوری پایین نیروی کار و بیتوجهی به نیاز بازارهای صادراتی و هزینههای مربوط به حمل و نقل را به عنوان اساسیترین چالشهای موجود در زنجیره تولید و نداشتن توان لازم برای رقابت اعلام کرد.
وی گفت: ظرفیت بالقوه فولادسازیهای کشور 30 میلیون تن و ظرفیت بالفعل آن 20 میلیون تن و متاسفانه ضریب بهکارگیری 66 درصد است و این باعث میشود واحدهای تولیدی زیانده شوند.
وی با اشاره به میزان آهن اسفنجی، چدن، گندله، کلوخه، کنسانتره سنگ آهن فعلی کشور و سایر مواد لازم برای تولید 55 میلیون تن فولاد افزود: با احتساب میزان تولید در طرحهای فعال و در حال احداث در همه این بخشها با کمبود مواجه هستیم. چنانچه این کمبودها هم برطرف شود، همانگونه که اشاره شد با مشکل پراکندگی مواجه هستیم؛ به نحوی که فقط سه واحد بالای 2 میلیون تن در کشور داریم و 51 واحد در کشور وجود دارند که میخواهند در مجموع 5 میلیون و 800 هزار تن فولاد تولید کنند و همه این واحدها به پست برق، جاده، آب و سایر ملزومات لازم برای تولید احتیاج دارند و این پراکندگی باعث میشود مزیت تولید رقابتی از بین برود.
وی پایین بودن بهرهوری نیروی کار را یکی دیگر از معضلات تولید رقابتی دانست و افزود: باید به دنبال فناوری روز باشیم تا بتوانیم محصول باکیفیت تولید کنیم.