چگونگی یاری کردن اهل بیت(ع)(پرسش و پاسخ)
پرسش:
در آموزههای اهل بیت(ع) به ویژه ائمه اطهار(ع) طلب یاری کردن توسط آن بزرگواران مطرح شده است. سوال اصلی این است که چگونه میتوان به ندای «هل من ناصر ینصرنی» آن ذوات مقدسه لبیک گفت و یاران واقعی آنان بود؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سوال به ندای یاری طلبیدن امامان معصوم(ع) در زمانهای خود و با ادبیات متفاوت اشاره کردیم. اینک در ادامه دنباله مطلب را پی میگیریم.
چگونگی دستیابی به خصلتهای چهارگانه
یاری رساندن
الف) ورع
خصلت ورع با توجه به سه موضوع کلیدی شکل میگیرد:
1- خدا را حاضر و ناظر در همه حالات دانستن
وقتی انسان در تمامی لحظات زندگی خود خدا را حاضر و ناظر بر اعمال خود بداند به طور طبیعی همه رفتارش حساب شده خواهد شد، و از گناه و نافرمانی خالق پرهیز خواهد کرد و حالت تقوا و ورع در او شکل میگیرد. قرآن کریم میفرماید: «الم یعلم بانالله یری» آیا نمیداند که خداوند (اعمال و افکار او را) میبیند. (علق- 14)
2- خدا را بیشتر از همه چیز دوست داشتن
ایمان و عشق به خدا میتواند خصلت ورع و حذر و دقت در تمامی کارها را به همراه آورد. «الذین امنوا اشد حبالله» آنها که ایمان دارند، عشقشان به خدا (از مشرکان نسبت به معبودهاشان) شدیدتر است. (بقره- 165)
3- توجه به قانونمندی و نظامهای هستی
انسان باید بداند که در هستی قانونمندیها و نظامهایی وجود دارد که نمیشود به آنها بیتوجه بود و طبق دلخواه و هوس خود رفتار کرد. در این هستی، گذشته و حال و آینده در یک جریان مرتبط تاثیر و تأثرند. انسان میبیند که پرندهها و کارهای گذشتهاش گردنگیر او شدهاند، و در مجموعهای منسجم چون کتابی بر او عرضه شدهاند که در این مجموعه، آثار و نتایج رفتارش و شعاع کردارش گسترده شده و به دیدار آن روی آورده است.
«کل انسان الزمناه طائرهًْ فی عنقه، و نخرج له یوم القیمه کتابا یلقیه منشورا. (اسراء- 13)
و کارنامه هر انسانی را به گردنش آویختهایم و روز قیامت برای او نامهای که آن را گشوده میبیند بیرون میآوریم. از این رو انسان به خوبی مییابد که به هر جا نمیتواند قدم بگذارد و هر رفتار و گفتاری را بیحساب انجام دهد و پیوسته با ورع و ترس و حذر مناسبات زندگی و سبک زندگی خویش را سامان میدهد.
ب) اجتهاد
وقتی انسان فرصت محدود عمر خویش را با توان و بایستههایی که در این مدت کوتاه باید انجام دهد محاسبه کند، از اهمال و تنبلی رها شده و به شکل دیگری از اجتهاد و تلاش روی خواهد آورد، و زمینههای رویش خصلت اجتهاد با توجه به مطالب زیر شکل خواهد گرفت:
1- نوع انسانها وقتی در کارهایشان از فرصت محدود و مهلتهای مشخص برخوردار باشند تلاش و کوشش بیشتری از خود به نمایش میگذارند. با این رویکرد است.
ادامه دارد