همصدایی فرانسه، آلمان و انگلیس با آمریکا
دلالی اروپا برای دور تازه باجخواهی آمریکا از ایران
سرویس سیاسی-
علیرغم تبلیغات گسترده روزنامههای زنجیرهای و برخی از دولتمردان درخصوص «ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا به واسطه برجام»، در روزهای اخیر مقامات اروپایی همصدا با آمریکا مدعی شدهاند که باید برجام از یک توافق مدت دار به توافقی دائمی تبدیل شده و مسائلی از جمله توان موشکی ایران و قدرت منطقهای کشورمان نیز به آن اضافه شود.
در هفتههای اخیر روزنامههای زنجیرهای و برخی از مقامات ارشد دولت با هیاهوی رسانهای تاکید کردند که «اروپاییها روبه روی آمریکا قرار گرفتهاند» و «در صورت خروج آمریکا از برجام؛ اروپا در کنار ایران خواهد ماند» و «اروپا علیه تکروی ترامپ ایستادگی کرده است».
اما ادعای «ایجاد شکاف میان اروپا و آمریکا به واسطه برجام» خیلی زود رنگ باخت. در همین رابطه نشریه پولتیکو در گزارشی نوشت:«امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در گفتوگو با یک شبکه تلویزیونی فرانسوی در پاسخ به این سؤال که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا به خاطر مواضع تقابلیاش درباره توافق هستهای با ایران بیشتر به یک شریک متخاصم برای فرانسه تبدیل شده است تا یک شریک محکم گفت: آمریکا متحد ماست. ترامپ، رئیسجمهور قدرت اول دنیاست. بنابراین مهم است که وی را در این مشارکت، در این رویکرد چند جانبه تثبیت کنیم.
ماکرون افزود: به رئیسجمهور آمریکا گفتم که نباید توافق را پاره کرد و وی نیز در این زمینه مجوزی نداد و مسائل را به کنگره سپرد.
به گزارش ایسنا، وی در ادامه گفت: من به ترامپ گفتم که ما باید خواستار مذاکره بیشتر با ایران باشیم و به کنترل این کشور ادامه دهیم و در عین حال ایران را درباره فعالیتهای موشکی بالستیک، بیشتر پاسخگو کنیم.
«فدریکا موگرینی» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز در جمع خبرنگاران گفت: برجام توافقی است که کارایی دارد و ما برای امنیت خود به آن نیاز داریم.از این رو از وزرا انتظار داریم که به شدت از اجرای توافق به وسیله همه طرفها حمایت کنند.
اجرای تعهدات آمریکا
«سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با خبرگزاری تاس در واکنش به اظهارات وزیر خارجه آمریکا درباره افزودن مکمل یا یک اصلاحیه جداگانه به توافق هستهای تاکید کرد: مسکو از واشنگتن میخواهد به جای تلاش برای اصلاح توافق، همین توافق کنونی را اجرا کند.
به گزارش فارس، ریابکوف افزود: چیزی که باید بهبود یابد اجرای تعهدات آمریکاست نه خود برجام.
«رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه در مصاحبه با شبکه «سی ان ان» گفته بود، «ما حقیقتا به توافقی نیاز داریم که گستره بیشتری از تهدیدات از جانب ایران را شامل شود».
تیلرسون تأکید کرد که اصلاح ایرادات برجام ممکن است از طریق یک توافق ثانویه صورت گیرد، نه با تغییر در مفاد برجام.
همصدایی اروپا با ترامپ
مقامات دولت ترامپ در هفتههای اخیر به صراحت اعلام کردهاند که باید برجام از یک توافق مدت دار به توافقی دائمی تبدیل شده و مسائلی از جمله توان موشکی ایران و قدرت منطقهای کشورمان نیز به آن اضافه شود.
مقامات اروپایی نیز در هفتههای اخیر در مواضع خود در مورد ایران دقیقا همین رویکرد را اعلام کردند.اظهاراتی همچون:
- «زیگمار گابریل» وزیر خارجه آلمان (مهر 96): برلین آمادگی دارد فشار دیپلماتیک بر ایران را افزایش دهد اما برجام نباید آسیب ببیند.
- «بوریس جانسون» وزیر خارجه انگلیس (مهر 96): انگلیس تلاش میکند تا توافق هستهای را حفظ کند اما ایران هم باید به سهم خود عمل کرده و نقش منطقهای اخلالگرانه خود را کاهش دهد.
- «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه (شهریور 96): با توجه به تحولات وضعیت منطقه و فشار فزایندهای که ایران به منطقه وارد میکند و با توجه به فعالیت رو به گسترش ایران در زمینه موشکهای بالستیک، باید برای محدود کردن فعالیت موشکی ایران و تمدید محدودیتهای برجام بر غنیسازی ایران برای دوران پس از سال 2025، با این کشور گفتوگو کرد.
- «آنگلا مرکل»، صدراعظم آلمان و «ترزا می»، نخستوزیر انگلیس در گفتوگوی تلفنی(مهر 96): لازم است جامعه جهانی برای مقابله با فعالیتهای منطقهای بیثباتکننده ایران و بررسی روشهای رفع نگرانیها درباره برنامه موشکی ایران همراه شود.
- «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه (مهر 96): ما سؤالاتی جدی در مورد رفتارهای ایران از جمله برنامه موشکی داریم.
حفظ برجام به هر قیمت!
متاسفانه اظهارات مقامات ارشد دولت در روزهای اخیر نشان دهنده این است که دولت همچنان در پی «حفظ برجام به هر قیمت» است.
این در حالی است که به اذعان دولتمردان، علیرغم سپری شدن 27 ماه از امضای برجام و همچنین سپری شدن 21 ماه از اجرای برجام، این توافق نه تقریبا بلکه تحقیقا هیچ دستاوردی برای ایران در پی نداشته است.
برجام- از همان روز امضای توافق یعنی تیرماه 94- تاکنون به صورت یکطرفه اجرا شده است. توافقی که امتیازاتش همگی برای آمریکا و محدودیت هایش همگی برای ایران است.
واکنش منفعلانه دولت در موضوع برجام، این پالس را به طرف مقابل میدهد که تا میتوانید ایران را تحت فشار قرار داده و تحریمها را افزایش دهید و خیالتان راحت باشد که کوچکترین اقدام عملی نیز از سوی دولت ایران دریافت نخواهید کرد!