kayhan.ir

کد خبر: ۱۱۴۰۵۴
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۹۶ - ۲۱:۰۹
با حضور هیئت‌های ایران، روسیه و ترکیه صورت گرفت

توافق درباره مرزهای کاهش تنش در ادلب در ششمین نشست آستانه

براساس بیانیه ششمین نشست روند آستانه ایجاد مناطق کاهش تنش و نوارهای امنیتی موقتی بوده و مدت زمان اجرای آن در آغاز 6 ماه می‌باشد و در صورت اجماع ضامنین به صورت خودکار تمدید خواهد شد.


هیئت‌های سه کشور ضامن روند آستانه (ایران،‌ روسیه و ترکیه) در پایان ششمین نشست بین‌المللی روند آستانه که طی روزهای  پنجشنبه و جمعه(‌23 و 24 شهریور 1396)  در پایتخت قزاقستان برگزار شد، بیانیه‌ای را صادر کردند.
بر طبق این بیانیه جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه ضمن تاکید مجدد بر تعهد راسخ خود نسبت به حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه، بر اساس مفاد قطعنامه 2254 شورای امنیت ملل متحد، ضمن استقبال از کاهش چشمگیر خشونت‌ها در عمل در سوریه در نتیجه اقدامات اتخاذ شده با هدف حفظ و تقویت رژیم آتش‌بس، رضایت خود را از پیشرفت‌های حاصل شده در اجرای تفاهم مورخ 4 مه 2017 در خصوص ایجاد نواحی کاهش تنش در جمهوری عربی سوریه اعلام کردند.
حاضران همچنین ایجاد نواحی کاهش تنش مطابق با تفاهم مورخ 4 مه 2017 در غوطه شرقی، در مناطق مشخصی در شمال استان حمص، استان ادلب و مناطق مشخصی در استان‌های همجوار آن (استان‌های لاذقیه، حماه و حلب) و همچنین در قسمت‌های مشخصی از جنوب سوریه (بر اساس ابتکار فدراسیون روسیه، به عنوان یکی از کشورهای ضامن در فرآیند آستانه، با هدف تضمین رژیم آتش‌بس، تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه و ادامه مبارزه علیه تروریسم) را اعلام کردند.
در این بیانیه یکبار دیگر بر این موضوع تاکید شده که ایجاد نواحی کاهش تنش و نوارهای امنیتی موقتی بوده و مدت زمان اجرای آن در آغاز 6 ماه می‌باشد و در صورت اجماع ضامنین به صورت خودکار تمدید خواهد شد.
طرفین تاکید می‌کنند که ایجاد نواحی کاهش تنش فوق‌الذکر تحت هیچ شرایطی حاکمیت، استقلال، وحدت و تمامیت ارضی جمهوری عربی سوریه را خدشه‌دار نمی‌کند. در این بیانیه بر نیاز طرف‌های درگیر نسبت به اتخاذ اقدامات اعتمادساز، از جمله آزادسازی بازداشت‌شدگان تأکید شده است. در بیانیه همچنین  بر نیاز به استفاده از نواحی کاهش تنش جهت دسترسی سریع، ایمن و بدون مانع بشردوستانه تاکید کرده و در این خصوص مفاد مرتبط تفاهم مورخ 4 مه 2017 را یادآور می‌شوند. حاضران در این نشست از ناظرین فرآیند آستانه و سایر اعضای علاقه‌مند جامعه بین‌الملل می‌خواهند از فرآیند کاهش تنش و ایجاد ثبات در سوریه و همچنین ارسال کمک‌های بیشتر به مردم سوریه، تسهیل مین‌زدایی بشردوستانه، حفظ میراث تاریخی این کشور، بازسازی زیرساخت‌های اصلی در سوریه، از جمله تسهیلات اجتماعی و اقتصادی حمایت کنند.
شرکت‌کنندگان در نشست مذکور از طرف‌های درگیر، نمایندگان معارضین سوری و جامعه مدنی می‌خواهند از فرصت‌های مساعد در حال ظهور جهت افزایش تلاش‌ها با هدف تقویت گفت‌وگوهای سوری- سوری و پیشبرد فرآیند سیاسی تحت هدایت سازمان ملل متحد در ژنو و همچنین سایر ابتکار عمل‌ها اقدام نموده و به ضرورت این کار توجه داشته باشند.
در این بیانیه یکبار دیگر بر اراده خود نسبت به تداوم اجرای مفاد تفاهم مورخ 4 مه 2017 و سایر تصمیمات اتخاذ شده پیش از آن در چارچوب فرآیند آستانه تاکید شده است.
در بیانیه مذکور از نورسلطان نظریابف، رئیس‌جمهوری قزاقستان و سایر مقامات قزاق به دلیل میزبانی از ششمین نشست عالیرتبۀ آستانه با موضوع سوریه قدردانی شده است.
طرفین در پایان نسبت به برگزاری نشست عالی آتی آستانه در دهه اول آبان 1396 توافق کردند.
رایزنی‌های جابری انصاری
 و هیئت همراه در ششمین نشست روند آستانه
حسین جابری‌انصاری معاون عربی و آفریقای وزارت امور خارجه و مذاکره‌کننده ارشد ایران در روند آستانه که به منظور شرکت در نشست ششم روند آستانه در پایتخت قزاقستان سفر کرده بود، در چارچوب رایزنی‌های دوجانبه و تخصصی ششمین دوره کنفرانس بین‌المللی سوریه در آستانه، عصر پنجشنبه 23 شهریور با الکساندر لاورنتیف نماینده ویژه رئیس‌جمهور روسیه در امور سوریه و رئیس هیئت اعزامی این کشور به مذاکرات آستانه ملاقات کرد. طرفین پیرامون آخرین تحولات روند آستانه و مناطق کاهش تنش و همچنین آخرین وضعیت اسناد تهیه شده در اجلاس‌های کارشناسی آستانه رایزنی و تبادل نظر کردند. جابری انصاری همچنین با بشار جعفری نماینده دائم سوریه در سازمان ملل متحد و رئیس هیئت اعزامی این کشور به مذاکرات آستانه و سدات اونال معاون وزارت خارجه ترکیه و رئیس هیئت اعزامی این کشور به مذاکرات آستانه ملاقات و گفت‌وگو کرد.