مستخدمین حسینی:
مشکلات مالی صندوقهای بازنشستگی بهخاطر تداوم رکود است
معاون پیشین رئیس بانک مرکزی گفت: علت اصلی بحران صندوقهای بازنشستگی وضعیت اقتصادی کشور و تداوم رکود در فضای کسب و کار است.
حیدر مستخدمین حسینی در گفتوگو با فارس، پیرامون آخرین وضعیت صندوقهای بازنشستگی اظهار داشت: وضعیت مالی صندوقهای بازنشستگی از سازمان تامین اجتماعی گرفته تا صندوقهای تامین آتیه و از کار افتادگی حاکی از وضعیت نامطلوب آنها و بحرانی شدن دورنمای صندوقها در اقتصاد کلان ایران دارد.
وی افزود: نیاز دولتها به جبران کسری بودجه باعث شده تا دولت ها به صندوقهای تامین اجتماعی با چشم طمع بنگرند و یا عدم واریز کسورات پرداختی شاغلان به تامین اجتماعی مطالبات سنگینی را برای آنها رقم بزنند.
معاون پیشین رئیس بانک مرکزی ادامه داد: نبود مدیریت پویا در دورههای مختلف نیز با سایر مولفههای تاثیرگذار دست در دست هم داده و باعث شده تا وضعیت صندوقهای بازنشستگی دست کمی از بحران بانکی امروز نداشته باشد.
مستخدمین حسینی با هشدار به دولت برای توجه جدی و همهجانبه به وضعیت صندوقهای بازنشستگی و دورنمای بحرانزده آنها، گفت: صندوقهای بازنشستگی را در حالی به عنوان بخش خصوصی مطرح میکنند که مسبب وضعیت بحرانی امروز آنها از سوی دولتها تحمیل شده و برای حل مشکلات تنها به مطالعات سطحی اکتفا شده است.
وی با بیان اینکه بحران صندوقهای بازنشستگی تا پنج سال آینده گریبانگیر دولتها خواهد بود، اضافه کرد: فرارسیدن دوران بازنشستگی و گرایش سن جمعیتی جوان کشور به دوران سالمندی باعث خواهد شد، تا علاوه برنیاز به تامین مهمانخانههای نگهداری سالمندان، حقوق و مزایای دوران از کارافتادگی نیز پرداخت شود، در حالیکه هماکنون برخی صندوقها نه تنها حقوق مستمریبگیران را با تاخیر پرداخت میکنند، بلکه اغلب مزایا نیز حذف شده است.
معاون وزیر اقتصاد دوره اصلاحات بیان کرد: این وضعیت حتی در صندوقهای بازنشستگی و از کارافتادگی کارکنان بانکها نیز هم اکنون دیده میشود و محدودیتهایی را برای مستمری بگیران ایجاد کرده است.
مستخدمین حسینی با تاکید بر اینکه دولت نباید خود را از بحران صندوقهای بازنشستگی کنار بکشد، لزوم کالبدشکافی علمی و دقیق این صندوقها به منظور برونرفت از شرایط بحرانی را ضروری دانست و گفت: علت اصلی بحران صندوقهای بازنشستگی وضعیت اقتصادی کشور و تداوم رکود در فضای کسب و کار است. وی افزود: منابع اغلب صندوقهای بازنشستگی در مسکن و مستغلات و سپس در بازار سرمایه متمرکز شده و این در حالی است که رکود بخش مسکن و افت ارزش کل بازار بورس از 150 میلیارد دلار به کمتر از 80 میلیارد دلار باعث شده تا ارزش خالص داراییهای صندوقهای بازنشستگی با کاهش شدید مواجه شود.
به گفته این کارشناس در حال حاضر توقف طولانی نماد معاملاتی دهها شرکت بورسی و قفل شدن سرمایه که گاهی حتی به بیش از یکسال نیز میرسد، باعث شده تا نقدشوندگی به عنوان اصلیترین خاصیت بازار سرمایه برای صندوقهای بازنشستگی دچار مخاطره شود.مستخدمین حسینی اضافه کرد: وقتی نماد معاملاتی شرکتی با توقف طولانی مواجه میشود، نشان دهنده عدم ایفای مسئولیت و انجام صحیح وظایف از سوی هیئت پذیرش بورس یا فرابورس و یا سایر بخشهای نظارتی است، چرا که اساساً امکان ورود ناظران شرکت های غیرشفاف به بازار سهام وجود ندارد. از این رو برخی از مشکلات کنونی نظام مالی برای صندوقهای بازنشستگی از سوی سازمان بورس ایجاد شده است.