قدرت نرم و آثار آن(پرسش و پاسخ)
پرسش:
مفهوم قدرت نرم چیست و چگونه میتوان با قدرت نرم تحولات یک جامعه را به سمت اهداف مورد نظر تغییر داد؟
پاسخ:
در بخش نخست پاسخ به این سؤال ضمن بیان راههای جذب مخاطب به تعریف قدرت نرم پرداختیم. اینک در بخش پایانی دنباله مطلب را پی میگیریم.
تاریخچه قدرت نرم
به لحاظ تاریخی ایده جذب دیگران به عنوان نوعی از قدرت به فیلسوفان چین باستان از جمله لائوتسه در قرن هفتم قبل از میلاد برمیگردد، و از منظر ادیان الهی همواره پیامبران آسمانی رسالت خود را با قدرت نرم و جاذبه رفتاری به مردم ابلاغ میکردند. خداوند متعال در قرآن کریم خطاب به پیامبر گرامی(ص) میفرماید: اگر تو نرمخو و ولینالطبع نبودی دیگران از دور تو پراکنده میشدند. (آل عمران- 159)
همچنین امام صادق(ع) میفرماید: مردم را با غیر زبان خود (به اسلام) دعوت کنید. «کونوا دعاهًْ الناس بغیر السنتکم» (کافی، ج 2، ص 78)
امام خمینی(ره) با قدرت نرم خود جامعه ایران را متحول نمود. امام موسی صدر با قدرت نرم خود طایفه شیعه را در لبنان احیا کرد. و امروز حزبالله لبنان میراثدار همان سیره نظری و عملی امام موسی صدر است.
آثار قدرت نرم
قدرت نرم چه در بعد فردی و چه از منظر اجتماعی آثار و برکات فراوانی برای فرد و جامعه دارد. در بعد فردی قدرت نرم انسان را وادار میکند تا در مسیر سیر الی الله و سلوک و بندگی با روش تهذیب نفس و خودسازی مستمر گام بردارد، و هیچگاه از منهج خودسازی و تهذیب نفس خود غافل نگردد. چرا که اندکی غفلت در این راه، موجب میشود هوای نفس بر او غلبه کرده و افکار و اعمال شیطانی به تدریج بر او حاکم شود و به طور طبیعی در چنین شرایطی انسان قدرت نرم خود را از دست داده و نمیتواند با جاذبههای رفتاری کسی را به سوی خود جلب نماید. بنابراین انسانهایی که قدرت نرم را در وجود خود نهادینه کردهاند هیچگاه از روشهای تهدید (تخویف) و یا تطمیع دیگران برای همراهی و همسویی با خود استفاده نمیکنند، و این همان منظر اجتماعی قدرت نرم است که اساساً انسانهای مهذب، خودساخته و اهل معرفت برای جذب دیگران نیازی به تهدید و یا تطمیع ندارند و این گونه روشهای جذب مخاطب را در تضاد با قدرت نرم خود میدانند، چرا که معمولاً انسانهای ضعیفالنفس و غیرمهذب از چنین روشهایی برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکنند که آن هم پایداری و دوام نخواهد داشت. تنها قدرت نرم در بعد اجتماعی میتواند جامعه را از هر گونه تهدیدی مصون نماید و امروز، اگر ما در درون جامعه اسلامی قدرت نرم خود را هرچه بیشتر تقویت و ارزشهای الهی و انسانی خود را نهادینه نماییم، آسیبها و تهدیدهای بیرونی اعم از فضای مجازی، تهدیدهای دشمنان قسمخورده استکبار، داعش و صهیونیسم و... هیچ تأثیری در داخل نخواهد داشت.