پیروی از سیاستهای شکست خورده مشکل اصلی تیم اقتصادی دولت است(خبر ویژه)
«مشکل اساسی تیم اقتصادی دولت این است که از یک شکل بارها آزموده شده و جواب نداده، پیروی میکند».
دکتر حسن سبحانی اقتصاددان در گفتوگو با روزنامه شرق گفت: از آنجا که دولت اکنون با برنامه ششم توسعه که مصوب مجلس است روبهروست و اگر به آن عمل نکند خلاف قانون رفتار کرده است، بنابراین میتوانیم بپرسیم دولت دوازدهم با برنامه ششم توسعه باید چه کار کند؟ این مسئله را از این جهت مطرح میکنم که دولت یازدهم متأسفانه به هر دلیلی برای ارائه لایحه برنامه ششم با مجلس همکاری بایسته نکرد. دولت لایحه برنامه موردنظر مجلس را نتوانست ارائه کند و مجلس فعلی ناگزیر شد برنامه ششم را با تشخیص و مصلحتسنجیها و درعینحال امیال و خواستههای خود تدوین کند، بهنحویکه فراوان شنیدهایم که برنامه ششم که به دولت ابلاغ شده، درواقع طرح نمایندگان مجلس است تا لایحه دولت.
وی می افزاید: قانونی براساس اصل ٥٢ قانون اساسی که درباره نحوه نوشتن بودجه است، تدوین نشده. البته در قانون محاسبات عمومی و قانون برنامه و بودجه ١٣٥١ چند ماده غیرشفاف و منفک از همدیگر درباره بودجه وجود دارد که بههیچوجه نیاز فعلی ما را به قانون بودجهنویسی رفع نمیکند. وقتی که قانون نحوه نوشتن بودجه را نداریم، دولت هر طوری که بودجه را طراحی کند، همان خواسته دولت، قانونی میشود. از طرفی نیز مجلس به هر اندازه که در لایحه بودجه دولت تصرف کنند، کارش غیرقانونی نخواهد بود؛ چراکه اصولا قانونی دراینباره وجود ندارد. قوانین بودجه ما قانون بودجه نیستند؛ این قوانین بودجه ناکارآمد بیش از سه دهه است که از طریق سازمان برنامه و بودجه ایران به صورت لایحه تقدیم مجلس میشود و از آن طرف هم به صورت قانون بیرون میآید. این یک عرف پذیرفتهشده است؛ بنابراین انتظار میرود چنانچه دولت در شیوه برنامهنویسی مداخله و در نهایت دست به اصلاحاتی میزند، صادقانه در شیوه بودجهنویسی هم تغییراتی ایجاد کند. اکنون عمده کسانی که مسئولیتهایی در امور برنامه و بودجه کشور دارند، خود از بهوجودآورندگان همین نوع قوانین و برنامههایی هستند که در سه دهه گذشته ناکارآمد بودهاند؛ بنابراین چگونه میتوان انتظار داشت افرادی که این وضعیت را ایجاد کردهاند، خودشان بتوانند این وضعیت را اصلاح کنند؟
سبحانی با بیان اینکه دولت باید ظرفیت نقد شدن را داشته باشد تصریح کرد مشکل اصلی تیم اقتصادی دولت این است که از یک تفکر اقتصادی (اقتصاد آزاد)که بارها در کشور استفاده شده و جواب نداده ، پیروی کرده است.
من با حضور تکنوکراتهایی که قانون اساسی برایشان موضوعیت ندارد در دولت موافق نیستم. درعینحال معتقدم دولت بدون حضور صاحبان فن و تکنیک بهخوبی اداره نمیشود. فارغالتحصیلان مقاطع تکمیلی در دوران بعد از انقلاب در کشور فراوان هستند. بنابراین ما تکنوکراتهای متدین و معتقد به قانون اساسی فراوان داریم و باید از آنها استفاده کنند. قانون اساسی مبانی دارد. صاحب فنی که میخواهد خوب عمل کند باید با توجه به آن مبانی امور را اداره کند.