حقیقت باطنی گناه
هر گناهی حقیقتی دارد که انسان در دنیا متوجه آن نیست؛ کسی که چشم بصیرت ملکوتی و برزخی داشته باشد، این حقایق را میبیند. مثلا کسی که مال حرام میخورد، در باطن امر آتش میخورد. خداوند در آیه 147 سوره بقره میفرماید: کسانی که برای کسب درآمدی، حقایق کتب آسمانی را کتمان میکنند، چیزی جز آتش نمیخورند.
از نظر قرآن، جاسوسان و کسانی که اخبار دروغ را میشنوند، «سحت» میخورند. (مائده، آیه 42) همچنین نسبت به اهل کتاب میگوید که آنان در گناه و عدوان شتاب میورزند و خورندگان «سحت» هستند. (همان، آیات 62 و 63)
واژه «سحت» در زبان عربی به زمینی گفته میشود که بر خلاف گذشته علفی در آن نروید. همچنین به جدا کردن دنبه از گوشت؛ و پوست درخت از تنه آن «سحت» میگویند. در زبان عربی پاک کردن روی زمین و نیز به مال حرام که همراه با عار و ننگ است، سحت میگویند.
از نظر قرآن کسی که با انجام گناهانی چون رشوهگیری یا با کتمان حقایق، درآمدی کسب میکند، گرفتار «سحت » است. از آنجا که چهره قیامتی این عمل مانند پوستکنی است، باید گفت که این دسته از گناهکاران با این گناهان خود در حقیقت پوست خود را میکنند و از آن تغذیه میکنند. خداوند میفرماید: قَالَ لَهُمْ مُوسَى وَیْلَکُمْ لَا تَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ کَذِبًا فَیُسْحِتَکُمْ بِعَذَابٍ وَقَدْ خَابَ مَنِ افْتَرَى؛ موسى به [ساحران] گفت: واى بر شما، به خدا دروغ نبندید که خدا با عذابی، شما رانابود میکند (پوست شما را میکند؛ چنانکه پوست درخت کنده میشود)؛ و هر که دروغ (بر خدا) بندد، نومید مى شود.(طه، آیه 61)
پس چهره ملکوتی برخی از گناهان همانند خوردن از پوست بدن کنده شده خودشان است. از این رو خداوند آنان را «أَکَّالُونَ لِلسُّحْتِ» معرفی میکند و از این عمل برحذر میدارد.(مائده، آیه 42) این افراد راه حیاتی خود را با دستهای خودشان میکنند و به زیبایی خود آسیب میرساند و ننگ و عار را برای خود رقم میزنند و از همان کثافت خود میخورند.