kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۹۶۷۳
تاریخ انتشار : ۰۳ مرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۴
دو کارگردان سینما در گفت وگو با کیهان بیان کردند

ناگفته‌هایی از زندگی هنری حبیب‌الله کاسه‌ساز

دو هنرمند سینمای دفاع مقدس که از دوستان و همکاران قدیمی حبیب‌الله کاسه‌ساز هستند به بیان ناگفته‌هایی از زندگی هنری وی پرداختند.

سرویس ادب و هنر-

به گزارش خبرنگار کیهان، حبیب‌الله کاسه‌ساز یکی از هنرمندان سر به زیر و بی‌حاشیه سینما بود که علاقه چندانی به مطرح شدن نداشت. به همین دلیل هم بسیاری از ابعاد زندگی هنری وی ناگفته مانده است. در گفت وگو با دو فیلمساز که سابقه همکاری و همنشینی با کاسه‌ساز را داشتند به بخشی از این ناگفته‌ها پرداختیم.
تلاش کاسه‌ساز
 برای احیای فضای انقلابی در دانشگاه
حبیب‌الله بهمنی، نویسنده و کارگردان سینما و همکلاسی کاسه‌ساز در دانشگاه هنر اظهار کرد که وی برای جمع کردن دانشجویان انقلابی و ایجاد فضای روحانی و مذهبی در دانشکده سینماتئاتر خیلی تلاش کرد.
بهمنی به خبرنگار کیهان گفت: با آغاز جنگ تحمیلی، خیلی از جوانان، درس و دانشگاه را رها کردند و عازم جبهه‌ها شدند که من و مرحوم کاسه‌ساز هم از این طیف بودیم که با پایان جنگ، دوباره به دانشگاه برگشتیم و تحصیلات خود را در رشته سینما ادامه دادیم.
بهمنی ادامه داد: آن روزها هنوز گرد و غبار جبهه و خاکریز بر سر و شانه‌های ما بود. به همین دلیل هم جو دانشگاه برخلاف روحیه و انتظار ما به نظر می‌رسید. به ویژه محتوای دروس و برنامه‌های آموزشی و ... با توقعات ما که همان آرمان‌های انقلاب بود، فاصله داشت. دانشجوهایی که از جبهه برگشته بودند سعی داشتند تا این فضا را اصلاح کنند. حبیب الله کاسه‌ساز هم ازجمله این دانشجوها بود که کوشش کرد تا فضای دانشگاه هنر را به آرمان‌های انقلاب نزدیک‌تر کند.
وی افزود: حبیب‌الله کاسه‌ساز نقش مهمی را در گردهمایی دانشجویان رزمنده و انقلابی دانشکده سینماتئاتر ایفا کرد که بعدها با همکاری همین دانشجوها، فیلم سینمایی «راننده سفیر» ساخته شد. مرحوم کاسه‌ساز هم مدیر تولید این فیلم بود.
کارگردان فیلم «سیب و سلما» در پایان گفت: امیدوارم مسیری که توسط حبیب‌الله کاسه‌ساز و امثال او در سینما باز شد، از سوی مسئولان فرهنگی و سینمایی مغفول واقع نشود. کاسه‌ساز، عضو طیفی از هنرمندان بود که با آرمان به جبهه رفتند و همان آرمان را در فضای سینما هم دنبال کردند. چون پندار آنها این بود که در سال‌های بعد از جنگ، سنگرهای فرهنگی از سنگرهای نظامی مهم‌تر هستند. اما متأسفانه کاسه‌ساز و امثال او به خاطر کم‌توجهی و غفلت مسئولان فرهنگی و سینمایی، پشت این خاکریزها گرفتار شدند. امید است رفتن کاسه‌ساز، تلنگری باشد برای آن‌هایی که مسئول رساندن مهمات به این طیف از هنرمندان هستند تا امثال کاسه‌ساز را فراموش نکنند.
دلیل بازی کاسه‌ساز
 در یک فیلم
حبیب‌الله کاسه‌ساز گرچه به عنوان تهیه‌کننده سینما شناخته می‌شود اما او در سال‌های جوانی خود در چند فیلم هم بازی کرده بود. «آخرین مرحله» محصول سال 1374 یکی از این فیلم‌هاست.
محسن محسنی نسب، کارگردان «آخرین مرحله» درباره حضور مرحوم کاسه‌ساز به عنوان بازیگر و مدیر تولید در این فیلم به خبرنگار کیهان گفت: «آخرین مرحله» فیلم سختی بود و ما ابتدا دنبال فردی با سابقه بیشتر به‌عنوان مدیر تولید بودیم. اما چون کاسه‌ساز روحیه رزمندگی داشت از او به عنوان مدیر تولید استفاده کردیم. جالب این بود که پشت صحنه فیلم «آخرین مرحله» برخلاف روال رایج در پروژه‌های سینمایی، بسیار معنوی و دفاع مقدسی شد. به‌طوری که ما هنگام عزیمت به صحنه فیلمبرداری سینه‌زنی می‌کردیم. بخشی از این فضا، مدیون حضور حبیب‌الله کاسه‌ساز بود.
وی افزود: یکی از شخصیت‌های این فیلم یک فرمانده لشکر بود. آن روزها هنوز مدت چندانی از شهادت برادر حبیب‌الله کاسه‌ساز نگذشته بود و او روحیه خاصی داشت که برای ایفای نقش یک فرمانده دفاع مقدسی کمکش می‌کرد. همچنین شباهت زیادی به یکی از فرماندهان دفاع مقدس که مورد علاقه من بود داشت. به همین دلیل هم از او خواستم تا نقش این فرمانده را ایفا کند. حاج حبیب هم خیلی با حرارت و انگیزه این نقش را ایفا کرد و تلاش می‌کرد نقش‌آفرینی‌اش عطر شهادت بدهد.
محسنی نسب در پایان یادآور شد: در دوران انحلال خانه سینما، یک مجمع صنفی جایگزین با مدیریت حبیب‌الله کاسه‌ساز راه‌اندازی شد و وی به طور مداوم به هنرمندان و شاغلان عرصه سینما که دچار بیکاری یا مشکلات اقتصادی بودند کمک می‌کرد. اتفاقی که پس از راه‌اندازی دوباره خانه سینما تکرار نشد.