یک کارشناس بانکداری اسلامی:
شبهه بطلان عقود بانکی بدتر از ربا است
یک کارشناس بانکداری اسلامی با اشاره به امکان وجود شبهه ربا در قراردادهای بانکی از نوع قرض، گفت در سایر قراردادها اگرچه شبهه ربا وجود ندارد، اما شبهه بطلان قرارداد وجود دارد که بهمراتب بدتر از شبهه ربا است.
مجید رضایی اظهار داشت: قرارداد ربوی جایی پیش میآید که قرارداد از نوع قرارداد عقد قرض باشد و یا بدهکاری باشد که در آن شرط افزایش مبلغ علاوه بر بدهی، قید شده باشد. مابقی جاها که غیر از قرارداد قرض است، شبهه ربا وجود ندارد و در مابقی عقود شبهه بطلان قرارداد وجود دارد که میتوان گفت بهمراتب بدتر از شبهه ربا است زیرا بطلان قرارداد تمام معامله را زیر سؤال میبرد و تمام تصرفات طرفین را باطل میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه مفید درباره بحث نرخ سود بانکی که این روزها در محافل کارشناسی مطرح میباشد هم گفت: بانکها و شورای پول و اعتبار وقتی که میخواهند نرخ سود را تعیین کنند باید به شرایط بازار، تورم و رکود و ... توجه کنند و شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی باید این نرخ را براساس تورم، رکود، رونق بازار و... تعیین کنند. از لحاظ علمی و منصفانه باید به این مسئله نگاه کرد؛ وقتی فردی تسهیلاتی از بانک میگیرد و با آن مشغول به کار و تولید میشود و از فعالیت تولیدی خود سود میبرد قطعاً باید در میزان سود دریافتی فرد تسهیلات گیرنده و تولیدکننده، شاخصههای تورم و رکود و ... دخیل باشد.
در همین رابطه یک عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه نرخ سود سپردهها باید نزولی باشد، تأکید کرد: با کاهش نرخ سود بانکی، سپردهها از سیستم بانکی خارج نمیشود و تعلل موجود برای کاهش نرخ سود از سمت دستگاه نظارتی و بانک مرکزی است.
غلامرضا مصباحی مقدم با اشاره به اینکه چشمانداز شرایط امروز اقتصادی کشور نشان نمیدهد که تورم دوباره رشد بالا داشته و نرخها به صورت شتابان بالا برود، گفت: بر این اساس من معتقدم که نرخ سود سپردهها باید نزولی باشد.
وی افزود: نباید در زمینه کاهش نرخ سودها واکنش منفی وجود داشته باشد و معتقدم هیچ اتفاقی نخواهد افتاد اگر نرخ سود بانکی کاهش یابد.