رئیس سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی:
سالانه یک میلیون تن خرما در ایران تولید میشود
رئیس سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی گفت: 13 درصد کل خرمای دنیا یعنی حدود یک میلیون تن از این محصول در ایران تولید میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس، اسکندر زند در همایش بینالمللی کشت بافت خرما درباره وضعیت تولید این محصول اظهار کرد: پسته، زعفران و خرما از جمله محصولات دارای مزیت برای ما هستند که با تغییر اقلیم و جغرافیا، میزان تولید آنها دچار نوسان میشود و ما باید مراقب حجم و کیفیت تولید آنها باشیم.
وی با بیان اینکه 17 درصد سطح زیر کشت خرمای دنیا را در اختیار داریم افزود: 13 درصد تولید کل دنیا یعنی حدود یک میلیون تن آن در ایران تولید میشود که معیشت بخش زیادی از کشاورزان را به خود اختصاص داده است.
رئیس سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی به چالشهای تولید خرما در کشور اشاره کرد و گفت: پیر و مسن بودن نخلستانها و لزوم بازسازی آنها، اختلاط ارقام خرما، آسیب دیدن نخیلات در زمان جنگ، بحران کمآبی، تغییر اقلیم و آفات نوظهور از جمله مواردی است که باید فکری به حال آن کرد.
زند خاطرنشان کرد: قرار است تا در افق 1404 سطح زیر کشت خرما به 22 هزار و 865 هکتار برسد که اصلاح نخلستانهای درجه 2 و جایگزینی نخلستانهای درجه 3 در دستور کار قرار دارد و برای این مهم باید 12 میلیون اصله نهال خرما یا پاجوش داشته باشیم.وی به محدودیتهای زمانی برای توسعه نخلستانها اشاره کرد و گفت: از زمانی که کشت نهال خرما انجام میشود تا زمان برداشت محصول تقریبا هشت سال زمان لازم است که هرگونه ناهنجاری در زمان رشد، به اقتصاد باغدار و امنیت غذایی آسیب میزند.زند تصریح کرد: با توجه به محدودیتهای ژنتیکی، اعتباری و روشهای مختلف، روش کشت و بافت خرما پیشنهاد کردهایم و تاکنون 22 رقم خرما از این طریق تولید شده و پروتکل آن هم ایجاد شده است، اما چالشهای مهمی هم در این روش وجود دارد.