نگاهی به دیروزنامههای زنجیرهای
گوشی برای شنیدن گلایههای صنعتگران نبود
سرویس سیاسی-
روزنامه زنجیرهای بهار در سرمقاله دیروز خود با عنوان «تفاهم امروز ساختن آینده» نوشت: «دامن زدن به جو بدبینی و گلهگذاری از دولتهای وقت و ناکارآمد نشان دادن کارگزاران نظام در کوتاه مدت باعث شکلگیری ناامیدی در میان مردم خواهد شد و در بلند مدت شاهد هزاران پروژه نیمه تمام، به تعطیل کشاندن طرحهای توسعه و بر زمین ماندن صدها طرح اجرایی در کشور خواهیم بود. ... چنانچه روش جریانهای سیاسی طی ماهها و سالهای آینده براساس همین کشمکشهای امروز و سالهایی که گذشت باشد... کارنامه مدیران برای سالهای آینده تکمیل شده با صدها خاطره از موضعگیریهای خصمانه علیه جناح مقابل و آه و حسرتهای برجای مانده و کارهای انجام نشده».
یکی از سیاستهای شایع در میان جریان مدعی اصلاحات و جریان رسانهای زنجیرهای آن است که برای دستیابی به قدرت و تامین منافع حزبی و باندی خود هیچ حد و مرزی برای بیاخلاقی، دروغگویی و تهمت زنی در جامعه و حتی حمله به نهادهای حاکمیتی قائل نیستند و پس از صید ماهی خود از فضای به شدت مسموم و غبار آلود ایجاد شده، تلاش میکنند هرگونه واکنش، انتقاد و یا اعاده حیثیت در مقابل این نوع سیاست ورزی خود را با برچسبهایی نظیر وحدت شکنی، مواضع خصمانه، تخریبگری و... سرکوب کرده و مقصر اصلی ناکارآمدیهای خود جلوه دهند.
در همین رابطه این روزنامه پاسخ نداد که کدام جریان طی 4سال گذشته برای مقصر تراشی ناکارآمدی خود از هیچ تخریب، تحقیر، هتاکی، توهین و سیاه نمایی علیه دولت قبل فروگذار نکرد و برای رسیدن به مقصود خود شنیعترین و سخیفترین تهمتها را متوجه نظام اسلامی کرد!
مسئولان باز هم وعده دادند!
روزنامه اعتماد در گزارشی به «گلایههای صنعتگران» پرداخت و نوشت که «فعالان صنعتي مطالبه كردند، مسئولان باز هم وعده دادند!»
در ابتدای این گزارش که به نشست صنعتگران با دولتمردان اختصاص داشت «محمدرضا نعمتزاده» وزير صنعت، معدن و تجارت دلیل عدم حضور رئیس جمهور در این مراسم را شرح داده است. این مراسم برای حضور آقای روحانی از هفته گذشته به این هفته منتقل شده بود اما چنانکه وزیر گفته است: «از ما خواسته شد تا اين مراسم يك هفته عقب بيفتد. قرار بود مراسم عصر امروز (شنبه ١٧ تير) برگزار شود ولي به دليل تداخل با جلسه شوراي عالي امنيت و حضور رييسجمهور در آن جلسه، برگزاري مراسم به صبح امروز(شنبه ١٧ تير) موكول شد. چهارشنبه شب شنيديم كه آقاي روحاني كسالت مختصري دارد و صدايش گرفته، دكتر هم پرهيز داده بود كه صحبت نكند. پنجشنبه نزد ايشان رفتيم و خواهش كرديم كه در مراسم امروز حضور داشته باشند اما گفتند كه صدايم در نميآيد. ديروز (جمعه ١٦ تير) هم پيگير اين موضوع بوديم ولي عذرخواهي كردند وگفتند آقاي جهانگيري در اين مراسم شركت ميكنند.»
در این نشست نعمت زاده گفته است که طي چهار سال اخير دولت تنها يك ميليون اشتغال جديد در بخش صنعت، معدن، تجارت و اصناف ايجاد کرده است، یعنی برای هر سال تنها 250هزار شغل. آن گونه که وزیر گفته است در سال جاری دولت در این بخش به دنبال ایجاد 450هزار شغل است، این اعداد و ارقام متعلق به بخشی است که بیشترین تاثیر را در ایجاد اشتغال میتواند داشته باشد. لازم به ذکر است که دولت پیش از این وعده داده بود که بطور کلی در سال جاری قریب به یک میلیون شغل ایجاد خواهد کرد.
وضعیت صنعت در شرایط رکود
در این مراسم رييس خانه صنعت و معدن پشت تریبون رفته و خطاب به مسئولان حاضر گفته است: «نرخ سود تسهيلات بانكي با جريمه و ديركرد نزديك ۳۹ تا ۴۰درصد است... سالهاست انتظار تكنرخي شدن ارز را ميكشيم، طبق گفته آقاي جهانگيري معاون اول رييسجمهور نرخ سود بانكي كاهش يافته است، اما من ميگويم كه هيچ كاهشي اتفاق نيفتاده و نرخ سود با احتساب جريمه و ديركرد، ارقام بالايي ميشود.»
در ادامه این گزارش آمده است: «وي با اشاره به صحبتهاي رييس سازمان امور مالياتي مبني بر حمايت مالياتي از توليدكنندگان، گفت: «در شرايط ركود، توليدات ما در مدتهاي طويل به فروش ميرسد و بازپرداخت پول ما بيش از يك سال زمان ميبرد، چطور انتظار داريد كه ما هر ٣ ماه يكبار ماليات بر ارزش افزوده بپردازيم؟ سازمان امور مالياتي عنوان ميكند كه بخشي از ماليات توليدكنندگان را بخشيده است، اين چه منت بزرگي است كه بر سر ما ميگذارند؟ بايد به آنها مراجعه كنيم و در مورد ديني كه به گردن نداريم التماس كنيم كه جرايمش را ببخشند. توليدكنندگان چه نقشي در ركود و هدفمندي يارانهها داشتهاند؟ قرار بود ٣٠ درصد درآمد هدفمندي به صنعت پرداخت شود كه هنوز پرداخت نشده است.»
نکته جالب توجه این است که پس از طرح دغدغه صنعتگران اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور پشت تریبون رفته و در ستایش از قرارداد با یک شرکت خارجی (توتال) در بخش نفت سخن گفته است.
بزک کردن توتال توسط معاون اول روحانی
در حالی که کارشناسان و متخصصین اقتصادی از مشکلات متعدد قرارداد توتال سخن میگویند روزنامههای زنجیرهای این روزها دست به بزک کردن این قرارداد زدهاند، شرق در شماره دیروز خود به نقل از جهانگیری معاون اول رئیس جمهور از قانونی بودن توتال خبر داده است!
در گزارش شرق از اظهارات جهانگیری آمده است «معاون اول رئيسجمهور در ادامه صحبتهاي خود به قرارداد توتال اشاره کرد و گفت: بعضي از دوستان دوست دارند نقاط منفي را بزرگ جلوه دهند که اين موضوع اصلا درست نيست. بهعنوان نمونه در قرارداد توتال شرکت بزرگ فرانسوي ريسک کرده و پذيرفته وارد بازار ايران شود. براي اين قرارداد کار مطالعاتي يکسالونيمه انجام شده و دهها جلسه براي بررسي اين موضوع برگزار شد تا اين قرارداد با منافع کشور مغايرت نداشته باشد. حتي متن قرارداد را براي رئيس مجلس ارسال کرديم تا با قوانين کشور تعارضي نداشته باشد. البته اين هنر ماست که بتوانيم از تمام ظرفيت داخلي خود در اين قرارداد استفاده کنيم.»
پاسکاری میان دولت و مجلس
تاسف آور است که این پاسکاری دولت و هیئت رئیسه مجلس تا کنون در مسائل بسیار مهمی، هزینههای گزاف در بلند مدت به کشور تحمیل کرده است. به عنوان مثال در ماجرای برجام، با وجود هشدارها و مقاومت جمع زیادی از نمایندگان، با تدارک هیئت رئیسه مجلس برجام تنها در بیست دقیقه تصویب شد. در ماجرای سند 2030 هم علی لاریجانی اذعان کرد که «هیئت تطبیق مصوبات مجلس ایرادی شکلی به این سند وارد ندانسته است»، با این حال برخلاف بررسی مجلس، حتی رهبری هم به این موضوع ورود کردند و خواستار توقف اجرای این سند شدند. بنابراین معلوم میشود با پاسکاری دولت و هیئت رئیسه مجلس الزاما کارها به درستی پیش نمیرود و ادعای جهانگیری که میگوید متن قرارداد توتال را برای رئیسمجلس ارسال کردیم تا با قوانین کشور تعارضی نداشته باشد، ممکن است آن را به سرنوشت سند 2030 دچار کند.
از سوی دیگر در حالی جهانگیری از ریسک توتال در ایران سخن میگوید که «پاتریک پویان، رئیسشرکت توتال فرانسه در پاسخ به سؤالی در مورد احتمال بازگشت تحریمهای آمریکا علیه ایران در دوران ریاستجمهوری ترامپ گفته است که «قرارداد توتال منطبق با مقررات فعلی بینالمللی است... اگر این قواعد تغییر کند، ما باید خودمان را با آن تطبیق دهیم.»
به اعتقاد صاحبنظران، این دیدگاه که حاضر نیست واقعیتهای بینالمللی و احتمال بسیار زیاد بازگشت تحریمها را بپذیرد ولی حاضر شده تضمینهای بسیار نقدی را به طرف مقابل بدهد، در سایر ارکان دولت هم جاری است.
شواهد نشان میدهد دولت با انعقاد قراردادهایی همچون قرارداد با توتال، علاوه بر آنکه امتیازات گسترده و خارج از عرفی به خارجیها داده و دست مجموعههای توانمند داخلی را از انجام این پروژهها کوتاه نموده، پیشبینیهای لازم را برای وضعیت کاملا محتمل بازگشت تحریم و فرار مجدد شرکتهای خارجی انجام نداده است. این درحالی است که خود غربیها از هماهنگی کامل با آمریکاییها در صورت تحریم مجدد ایران سخن میگویند.
ترفند مدعیان اصلاحات برای پاک کردن صورت مسئله توتال
روزنامههای زنجیرهای و مدعیان اصلاحات در کنار برخی دولتمردان، همواره به جای پاسخگویی مستند به منتقدان، به ترفندهای دیگر متوسل میشوند. بر همین اساس، روزنامه آفتاب یزد نیز در موضوع توتال به جای پاسخگویی مستدل به منتقدان، ترجیح داده تا صورت مسئله را پاک کند و به همین منظور وارد فاز مظلوم نمایی شده است.
این روزنامه زنجیرهای در گزارشی با عنوان «بغض ژنرال» نوشت: «یک دل پر، یک سینه آکنده از حرفهای نگفته و یک بغض سیاسی که سرانجام شکست. بغض یک وزیر از جنس وزارت نفت. بیژن نامدار زنگنه که این روزها در واپسین ماههای دولت یازدهم، با بستن قرارداد توتال فرانسه به جای قدردانی، ناسزا و تهمت میشنود باید هم اینگونه دلش پر باشد.»
آفتاب یزد در بخش دیگری از گزارش با یک فرار به جلوی ناشیانه نوشت: «زنگنه حرفهای اخیرش با باقی حرفهایش فرق داشت، انگار صریحتر شده بود و جسورتر. انگار که دیگر نمیخواست راجع به توتال و بحثهای تخصصی از خود دفاع کند چون میداند که «میخ آهنین در سنگ فرو نمیرود»».
در روزهای اخیر موضوع قرارداد 20 ساله وزارت نفت دولت یازدهم با شرکت بدسابقه توتال و ابهامات مهم آن از جمله سهم 19 درصدی ایران در مقابل سهم بیش از 50 درصدی توتال و امتناع دولت از انتشار جزییات قرارداد و اصرار بر محرمانه ماندن آن، انتقادات گسترده رسانهها و کارشناسان را برانگیخت.گفتنی است مدیر شرکت نفت و امضاکننده قرارداد با توتال، همان کسی است که به خاطر فساد و خسارت حداقل 18 میلیارد دلاری قرارداد کرسنت برای کشورمان، و با رای دیوان عالی کشور، محکوم به انفصال از خدمت شده است. از سوی دیگر طرف فرانسوی قرارداد، پیش از این چند بار متهم به پرداخت رشوه در ایران و عراق و ایتالیا و مالت شده و در نوبت قبل برای ورود به صنعت نفت ایران مبلغ 60 میلیون دلار به یک مقام دولتی رشوه داده بود. توتال همچنین قرارداد قبلی با ایران برای توسعه فاز 11 پارسجنوبی را به شکل یکطرفه نقض کرد.
چرا پیاز گرانتر از موز است؟!
روزنامه آرمان در گزارشی اقتصادی نوشت: «هر از گاهی اخباری در مورد گرانی یک محصول خاص افکار عمومی را تحت تاثیر قرار میدهد. این گرانی میتواند مربوط به اقلامی مانند مرغ و گوشت یا حبوبات باشد، همانطور که پرکشیدن قیمتها در بازار میوه و ترهبار موضوعی است که سالهاست تکرار میشود و انگار قرار نیست ثباتی در این زمینه وجود داشته باشد. همواره عرضه کم، دلالی و مسائل فصلی مانند گرما و سرما را دلایل گرانیها عنوان میکنند، اما این پرسش مهم مطرح است که آیا نمیشود برنامهریزیای در سطح کلان داشت تا توزیع مناسب در همه فصول اتفاق بیفتد و شاهد نوسانات در قیمتها نباشیم؟ چند وقتی است که قیمت پیاز رو به گرانی گذاشته و این محصول حتی از موز که میوهای گران به حساب میآید، گرانتر شده است. دلیل این گرانی «شرایط خاص اقلیمی، کاهش تولید ناشی از وضعیت آبوهوایی و بازار نامناسب پیاز در سال گذشته» عنوان شده است؛ دلایلی تکراری که لزوم پاسخ دادن به پرسش بالا را ضروری میکند».
یکی از نکات مهمی که منتقدان دولت یازدهم مطرح میکردند این بود که دولتمردان نسبت به مسائل معیشتی مردم و گرانی اقلام، کمتوجهی میکنند. اما روزنامههای مدعی اصلاحات در مقابل، با فحاشی به منتقدان، تاکید داشتند که نباید ناامیدی را در جامعه ترویج کرد!
سانسور اعتراضات بیسابقه مخالفان نظام سرمایهداری
درحالی که هامبورگ آلمان طی دو روز گذشته صحنه بیسابقهترین اعتراضات مخالفان نظام سرمایهداری در حاشیه نشست سران گروه 20 بوده و رسانههای این کشور خیابانهای این شهر را به «صحنه نبرد و جنگ» تشبیه کردند، روزنامه زنجیرهای بهار بدون کمترین اشاره به این حوادث، تنها به ذکر بخشی از بیانیه پایانی این نشست بسنده کرد و نوشت که سران گروه 20 بر مقابله با رادیکالیسم و تامین مالی تروریسم تاکید کردند.
جریان غربگرا و شیفته غرب که برای سوق دادن کشور به دامن غربیها با سودای جهانی شدن از هیچ تلاشی برای بزک کردن چهره غرب فرو گذار نکردهاند و با تبلیغات دروغین از ورود سرمایه به کشور گرفته تا حل مشکل محیطزیست، اشتغال، صنعت، بانکها و حتی آب خوردن مردم را به هضم شدن در هاضمه غربیها گره زدهاند، طبیعی است که چهره واقعی غرب را سانسور کنند.