kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۷۸۷۶
تاریخ انتشار : ۱۳ تير ۱۳۹۶ - ۱۹:۰۰
نگاهی به شور و حال سفرهای تابستانی در بین خانواده‌ها و چالش‌های پیش رو- بخش پایانی

اضطراب خرید و سونامی چشم و همچشمی آفت آرامش در سفر


  گالیا توانگر

  سفر به این دلیل مهم است که زندگی مارا در طول مدت سفر به شکل بنیادی تغییر شکل می‌دهد. در عصر حاضر که انسانها از فشار زندگی و یکنواختی آن رنج می‌برند و ناراحتی‌های عصبی و افسردگی‌گریبانگیر آنها شده است سفر کردن بهترین راه پیشگیری و درمان محسوب می‌شود.با فاصله گرفتن از زندگی روزمره و جدا شدن از فشار تکنولوژی و با انجام فعالیت‌های جدید در محیط‌های جدید ما فرصت ترک کردن عادت‌های بد را نیز پیدا می‌کنیم. همچنین فرصت همسفر شدن و آشنایی با انسان‌هایی را پیدا می‌کنیم که از زندگی  و روحیات ما در گذشته هیج اطلاعی ندارند. این موضوع به ما کمک می‌کند تا افق‌های فکری خودمان را تغییر دهیم و مسیر‌ها و جهت‌های فکری جدیدی را تجربه کنیم.
مهم‌ترین دستاوردهای سفر عبارتند از: امکان یادگیری و گرفتن اطلاعات عینی درباره مکانها و تاریخ. امکان برقراری ارتباط با مردمان دیگر با فرهنگ و سنت‌های متفاوت. امکان فراغ از زندگی تکراری و پرشتاب روزمره. سفر باعث افزایش آگاهی‌مان از دنیا شده و مارا در ایجاد و قبول تنوع‌های بزرگتر در زندگی آماده می‌کند. سفر در ترک عادتهای بد در زندگی موثر است اعم از عادات فیزیکی، روحی و ذهنی. سفر باعث کاهش تنش و درمان استرس می‌شود و شور و اشتیاق به زندگی را افزایش می‌دهد. درسفر بعلت مواجهه با تجربیات جدید کودک درون بیدار و زنده می‌شود. سفر باعث افزایش صبر انسان شده و موجب کاهش توقع از زندگی می‌شود. فرصتی فراهم می‌شود تا ترس از ناشناخته‌ها در درونمان از بین برود. کمک می‌کند تا خودمان را بهتر بشناسیم (واقعیت درونی ما دوباره شناخته می‌شود.) فراموش نکنید که از فرصت سفر برای آموزش اُنس با طبیعت و دوستدارمحیط زیست بودن به فرزندانتان نهایت استفاده را ببرید. لطفا برای شادی خود به طبیعت زخم نزنید.
چشم و همچشمی
در سفرهای تابستانی ممنوع!
سفر باید حال آدم را خوب کند، باید کمک کند تا در هیاهوی زندگی قدری تامل کنی و نفس تازه کنی. فرقی می‌کند به کجا؟ نه، مقصود با هم بودن و لذت‌بردن از زیبایی‌هاست، اما این لذت بردن برای خود قواعدی دارد وگرنه می‌تواند فقط خرج اضافه‌ای باشد و دردسر رفت و آمدی. این روزها روزهای چمدان بستن و راهی‌شدن است؛ سفرتان بی‌خطر، اما خواهشاً فراموش کنید دوست وآشنا با کدام تور خارجی راهی شده‌اند؟! شما به جیب، شرایط زندگی و حتی عرق ملی خود بنگرید. این همه نقاط بکر داخلی چرا باید سردرگم تورهای خارجی با تبلیغات بعضا عوامفریبانه شد؟ البته ناگفته نماند که هزینه سفرهای داخلی در صورت اینکه بخواهید از هتل چند ستاره و سرویس‌های خدماتی مسافرتی درجه یک استفاده کنید، گاها بیش از تورهای مسافرتی خارجی آن هم با تبلیغات پر طمطراق می‌شود، اما لااقل یک نقطه بکر از کشور خودتان را دیدن کرده که حتی گردشگران خارجی هم در پی دیدن آن هستند.
مریم همدانی یک مسافر تور داخلی برایمان می‌گوید: «سفر رفتن می‌تواند برای هر کس فواید زیادی داشته باشد و یک خانواده در سفر، فرصت‌های خوبی برای باهم بودن، تفریح و لذت بردن پیدا خواهد کرد. سفر می‌تواند یکروزه، به جایی همین حوالی باشد. می‌توان با یک گروه بزرگ از دوستان یا اقوام مسافرت کرد. مهم این است که توشه‌برداری و قدم در راه بگذاری؛اما این روزها مثل خیلی از چیزهای دیگر که تزئینی شده و برای لذت بردن از بطن زندگی نیست، بلکه برای ویترین زندگی و نشان دادن توانایی‌های مالی به دیگران است، سفر و خوبی‌هایش نیز از این آفت مصون نمانده است.»
این شهروند مسافر ادامه می‌دهد: «تب داغ سفرهای خارجی درتابستان، سوزاننده شده است. هرچند شنیده‌ایم می‌گویند؛ در جهان سفر کنید و درس عبرت بگیرید،اما این به معنی به آب و آتش زدن خود برای رفتن به کشوری دیگر و عکس گرفتن و درشبکه‌های اجتماعی برای به رخ دیگران کشیدن نیست. باید اعضای خانواده کنارهم لحظات خوشی را سپری کنند که اگر قرار باشد مسافرت از نظر مالی فشاری مضاعف بر کل خانواده و بیشتر مواقع پدر تحمیل کند، کارکرد اصلی خود که همان بازیابی روحیه و رسیدن به آرامش است را از دست خواهد داد.»
بخش عمده فرصت سفر را
در بازارچرخ نزنید
متاسفانه بیشتر از اینکه مشتاق دیدن موزه‌ها، بناهای تاریخی و طبیعت بکر منطقه سفرمان باشیم،از روز اول در پی بازار و خرید‌های بی‌پایانیم. حساب کتاب مالی خود را به دقت در طول سفر داشته باشید. نه خسیس باشید و نه ولخرج. مدیریت بهینه را در پیش گیرید.رسم خرید سوغاتی که در فرهنگ ما وجود دارد، رسم زیبایی است، اما گاهی بسیار دست و پا گیر است. اگر به خرید چند چیز کوچک آن هم برای نزدیک‌ترین‌ها بسنده کنیم، مشکلی پیش نمی‌آید، اما در اغلب موارد این‌گونه نیست. سفر رفتن نوعی زندگی به گونه متفاوت است و می‌تواند فرصت خوبی برای آرامش پیدا کردن باشد، اما علاقه برخی مخصوصا خانم‌ها به خرید می‌تواند هم استرس و خستگی ایجاد کند و هم حساب مالی خانواده را به طور کلی نابود کند. باید سعی کنید با حفظ تعادل هم خیلی به خودتان و دیگران سخت نگیرید و هم زحمات چند​ ماه‌تان را به باد ندهید.
اصولی برای همسفری
سفر رفتن به همراه خانواده آداب مخصوص خود را دارد، فرقی هم نمی‌کند به نزدیک‌ترین شهر و یک سفر کوتاه باشد یا به آن طرف کره زمین و سفری طولانی، باید بدانید چگونه رفتار کنید تا کمترین مشکل برای شما و اطرافیان‌تان ایجاد شود. شعر«هیچ آدابی و ترتیبی نجوی، هر چه می‌خواهد دل تنگت بگوی» را فراموش کنید و قاعده‌مند رفتار کنید، اما رفتارهای قاعده‌مند یک سفر خانوادگی چیست؟ اول از همه بگویم خانواده می‌تواند یک جمع دو نفره تا چند​ ده نفره باشد. درست است که برخی شرایط با بیشتر شدن افراد فرق می‌کند، اما اصولی هست که باید به آن پایبند باشید.
مریم مقبلی یک روانشناس خانواده در مورد اصول اصلی سفرهای جمعی و خانوادگی توضیح می‌دهد:«اصل اول؛ سفر خانوادگی یعنی ما، یعنی گروهی که مقصد مشترک دارند و باید خود را با دیگری و یا دیگران وفق دهند.مثلا نمی‌توانند بگویند بخاطر من همه باید سر ساعت سه ناهار بخورند. این تصمیمات باید به صورت گروهی گرفته شود. خودمحوری و دیدن شرایط خود، بزرگ‌ترین لطمه را به یک سفر دسته‌جمعی می‌زند. سفر می‌تواند فرصتی به شما بدهد تا انعطاف‌پذیری بیشتری داشته باشید. فرزندان هم مخصوصا در خانواده‌های کم جمعیت در صورت رفتن به یک سفر گروهی، موقعیت جدیدی را تجربه کنند. دیگر آنها مرکز توجه نیستند و هر خواسته‌شان به زودی برآورده نمی‌شود، باید صبر کنند و این می‌تواند بسیار آموزنده باشد.اصل دوم؛همکاری نه بیگاری! قرار نیست تمام کارهای سفر به عهده خانم‌ها باشد؛ البته بر عکس آن هم صادق است. باید برای هر کاری هر چند هم کوچک همه اعضای خانواده با هم همکاری کنند. انتقال چمدان‌ها، انداختن و جمع‌کردن سفره و یا هر کار دیگری که به تناسب نوع سفر پیش می‌آید باید توسط همه اعضا انجام شود. درس دیگر سفر، همکاری برای داشتن لحظات بهتر است. از آن غافل نشوید.»
این روانشناس ادامه می‌دهد: «اصل سوم: سفر موقعیتی بی‌نظیر برای نزدیکی بیشتر، شما چند روز فرصت دارید تا از کنار هم بودن بیشتر لذت ببرید. کارهایی را بکنید که دوست دارید، بخندید، بگردید، ببینید و مشکلات زندگی را برای روزهای آینده احتکار کنید. این موقعیت و دور بودن از روزمرگی همیشه، به شما و دیگر اعضای خانواده این فرصت را می‌دهد تا به هم نزدیک‌تر شوید، بیشتر گفت‌وگو کنید، حتی بیشتر به هم نگاه کنید. یک سفر کوتاه این موقعیت را می‌تواند ایجاد کند تا کنار هم راه بروید. این فرصت‌ها در طول زندگی کم پیش می‌آیند. این روزها همه یک بهانه بزرگ دارند. بهانه‌ای به نام «گرفتاری»! اما در سفر این بهانه وجود ندارد، پس از این روزها استفاده کنید. اصل چهارم (مهم‌ترین اصل)؛ با هم بودن برای مدت زمان طولانی در کنار تمام خوبی‌هایی که دارد، مهارت‌های رفتاری زیادی را می‌طلبد. مثلا مهارت حفظ حریم شخصی درعین صمیمیت، احترام به نظر متفاوت و چیزهایی که نه‌تنها بین زن و شوهر بلکه در سفرهای بزرگتر خانوادگی هم مورد نیاز است. برای مثال اگر داماد خانواده از نظر فکری در زمینه‌هایی مشی متفاوتی با پدر زن خود دارد، این چند روز سفر زمان خوبی برای بحث‌هایی بر دایره اختلاف نظرها نیست.»
رعایت قوانین راهنمایی و رانندگی
در سفر بی‌خطر
اگر با خودرو شخصی خود سفر می‌کنید و یا راننده اتوبوس‌های مسافربری بوده و به نوعی سلامتی و جان مردم نزد شما امانت است، لطفا به قوانین راهنمایی و رانندگی در طول سفر توجه ویژه داشته باشید.یکی از عوامل اصلی بروز حوادث رانندگی و تلفات ناشی از آن،سرعت غیر مجاز می‌باشد. شدت تصادفات در ایران براساس تعداد کشته و مجروح در حدود 21 برابر کشورهای توسعه یافته است. راننده‌ای که با سرعت 110 کیلومتر در ساعت در یک مسیر 100 کیلومتری رانندگی می‌کند، تنها 9 دقیقه زودتر از راننده‌ای که با سرعت 95 کیلومتر در ساعت حرکت می‌کند، به مقصد می‌رسد.آیا 9 دقیقه صرفه جویی در زمان ارزش آن را دارد که جان خود و دیگران را به خطر بیندازیم؟! شدت تصادفات و کشته‌های ناشی از آن با توان چهارم میزان سرعت غیرمجاز نسبت مستقیم دارد. به این معنی که با افزایش 20 درصدی سرعت، شدت تصادفات دو برابر افزایش می‌یابد. وسایل نقلیه در سرعت‌های بالا تحت تاثیر حرکات جانبی چرخهای عقب قرارگرفته و غیر قابل کنترل خواهد شد.
کاهش تصادفات و خسارات ناشی از آن، کاهش مصرف سوخت از نتایج مطلوب رانندگی با سرعت مطمئنه می‌باشد. بیش از 63 درصد تلفات ناشی از تصادفات رانندگی بر اثر ضربه به سر و گردن سرنشینان می‌باشد که استفاده از کمربند ایمنی و تنظیم صحیح پشت سری صندلی به میزان بسیار زیادی تعداد کشته شدگان در تصادفات را کاهش می‌دهد.استفاده به موقع از کپسول آتش نشانی در وسیله نقلیه خسارات و ضایعات جانی و مالی در تصادفات را به شدت کاهش می‌دهد.
مهم‌ترین توصیه‌های پلیس راه به مسافران که با خودرو شخصی خود اقدام به سفر تابستانی می‌کنند، چنین است: «بسیاری از حوادث رانندگی بر اثر سرعت زیاد و عدم رعایت فاصله مناسب روی می‌دهند.اگر فاصله مناسب را با سایر وسایل نقلیه به ویژه با وسیله نقلیه جلویی حفظ کنید، در مواقع ضروری و رویارویی با موقعیت‌های مخاطره آمیز ، سریعتر و راحتتر می‌توانید عکس‌العمل نشان دهید برای رعایت و محاسبه فاصله مناسب با وسیله تقلیه جلویی می‌توانید سرعت خودرو را به عدد 10 تقسیم و حاصل آنرا در همان عدد ضرب ‌نمایید. مثلاً اگر سرعت شما 60 کیلومتر در ساعت است، 36 متر به دست آمده، فاصله مناسبی است که شما باید با وسیله نقلیه جلویی حفظ‌ نمایید. کمربند ایمنی وسیله‌ای است که کارآمدی آن در کاهش ضایعات انسانی و جراحات ناشی از حوادث رانندگی به اثبات رسیده است. بستن کمربند ایمنی یک کار تفننی و تشریفاتی نیست، بلکه یک نیاز جدی برای حفظ جان شما و سرنشینان خودرو است. قبل از هر سفر باید از سالم بودن خودروی خود و کارکرد درست قسمت‌های مختلف آن اطمینان پیدا کنید. علاوه بر این، اگر سفر شما طولانی مدت است هر 2 ساعت یکبار توقف و وسیله نقلیه خود راکنترل کنید. فشار باد تایرها را تنظیم کنید. اختلاف فشار باد تایرها در کنترل خودرو تاثیر می‌گذارد و حتی موجب حادثه می‌شود. هرگز در حال رانندگی با سرنشینان خودرو گفت‌وگو نکنید. همچنین توجه داشته باشید که خوردن و آشامیدن در حین رانندگی عمل خطرناکی است.»
سایرنکات قابل توجه راهنمایی و رانندگی در حین سفر عبارتند از: «برای حمل بار فقط از باربندهای تایید شده مجاز استفاده کنید. حد مجاز بارگیری روی باربند 50 کیلوگرم است. با رعایت این مسئله بار را بطور یکنواخت توزیع ‌نمایید. تا در پیج راه‌ها با مشکل مواجه نشوید. اگر به هر علت در جاده بویژه در بزرگراه‌ها ناچار به توقف شدید، حتی‌الامکان وسیله نقلیه خود را ازسطح سواره رو خارج کنید و باقراردادن علائم ایمنی مانند مثلث شب رنگ، رانندگان دیگر را مطلع کنید. در چنین شرایطی پس از پیاده شدن از خودرو به صورت ناگهانی وارد جاده نشوید. آهسته و با احتیاط برانید، تاسالم به مقصد برسید. حادثه فقط برای دیگران نیست، همه باید احتیاط کنیم! بستن کمربند ایمنی، تلفات حوادث جاده‌ای را به میزان قابل ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد.»