باخت ترزا می در یک قمار سیاسی
حزب حاکم انگلیس اکثریت را در پارلمان این کشور از دست داد
قمار خطرناک «ترزا می» برای برگزاری انتخابات زود هنگام پارلمانی انگلیس با شکست حزب محافظهکار در کسب اکثریت مطلق کرسیها به پایان رسید. احزاب مختلف از «می» خواستهاند از قدرت کنارهگیری کند.
سرویس خارجی-
در گرماگرم افزایش حملات تروریستی به انگلیس از سوی گروه تروریستی داعش حدود یک ماهونیم پیش نخستوزیر این کشور به میان خبرنگاران آمد و از تصمیمش برای برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داد.
«ترزا می» نیاز به یک پارلمان یکدست و حامی دولت برای حضور قوی در مذاکرات مربوط به خروج از اتحادیه اروپا، موسوم به «برگزیت» را دلیل این تصمیم اعلام کرد اما این تمام ماجرا نبود.
ترزا «می» اگرچه به بهانه «حضور پرقدرت» در مذاکرات برگزیت، انتخابات زودهنگام را کلید زد اما نیمنگاهی هم بهنظرسنجیها داشت. مخالفان نخستوزیر انگلیس معتقدند او بهخاطر افول حزب کارگر به رهبری «جرمی کوربین» درنظرسنجیها تصمیم گرفت انتخابات را پیش از موعد مقرر برگزار کند تا بتواند علاوه بر کرسیهای تحت کنترل محافظهکاران، تعدادی از کرسیهای حزب کارگر را هم بهدست آورد و نقش این حزب را در پارلمان کمرنگ کند.
بر اساس همین ارزیابی غلط مردم انگلیس روز پنجشنبه در انتخابات سراسری برای تعیین سرنوشت 650 کرسی پارلمان پای صندوقهای رأی رفتند، انتخاباتی که طبق تصمیم ترزا می، 3 سال پیش از موعد مقرر برگزار شد.
«برگزیت»، «خدمات بهداشتی»، «اشتغال و امنیت»، 4موضوع محوری در مباحث انتخاباتی انگلیس طی هفتههای اخیر بوده است. طی این مدت درحالی که «ترزا می»، رهبر محافظهکاران، بیشتر روی مسائل مربوط به برگزیت متمرکز شده بود، جرمی کوربین با انتشار یک مانیفست جدید وعدههای معیشتی بسیاری به مردم انگلیس داد؛ اقدامی که رشد بیسابقه و ناگهانی او و حزبش درنظرسنجیها را بهدنبال داشت.وعدههای کوربین که بسیاری از تحلیلگران آنها را وعدههای پوپولیستی خواندهاند باعث شد تا فاصله 20درصدی 45روز پیش حزب کارگر با حزب محافظهکار درنظرسنجیها، به 5درصد در روز آخر تبلیغات کاهش پیدا کند.
ناکامی بزرگ حزب حاکم
نتایج اعلام شده از انتخابات روز پنج شنبه نشان میدهد حزب محافظه کار به رهبری ترزا می اکثریت مطلق خود را در پارلمان از دست داده است.
در انتخابات پارلمانی سال 2015 حزب محافظه کار 331 کرسی، حزب کارگر 232 کرسی و حزب ملی اسکاتلند 56 کرسی به دست آورده بودند. اما نتایج اعلام شده نشان میدهد حزب ترزا میاکثریت مطلق را از دست داده و 319 کرسی به دست آورده و در مقابل حزب کارگر با افزایش 30 کرسی پارلمانی 261 کرسی کسب کرده است. همچنین نتایج انتخابات نشان میدهد که حزب ملیگرای اسکاتلند، تحت رهبری «نیکولا استورجن» در این انتخابات 21 کرسی خود را از دست داده و به احزاب حامی باقی ماندن اسکاتلند در انگلیس واگذار کرده است.
کوربین
به دنبال اعلام نتایج جرمی کوربین رهبر حزب کارگر انگلیس در سخنانی تأکید کرد: «اکنون زمان مناسبی فرارسیده است که ترزا می نخستوزیر از قدرت کنارهگیری کند.»
وی تصریح کرد: اگر انتخابات اخیر پیامی داشته باشد، آن پیام این است که محافظهکاران حمایت و اعتماد مردم را از دست دادهاند و بهنظر من همین مسئله برای کنارهگیری از قدرت کافی است.» همچنین آرلین فوستر، رهبر «حزب اتحادگرای دموکراتیک» ایرلند شمالی در اظهاراتی عنوان کرد که انتظار دارد «مِی» از سمت خود کنارهگیری کند.
اما مقامات ارشد حزب محافظهکار انگلیس دیروز تأکید کردند که علیرغم ناکامی این حزب در کسب اکثریت مطلق کرسیهای مجلس عوام، ترزا «مِی»، نخستوزیر این کشور هیچ قصدی برای کنارهگیری ندارد.
پارلمان معلق
بعد از آنکه مشخص شد حزب محافظهکار انگلیس به رهبری «ترزا می»، نخستوزیر قادر به کسب اکثریت مطلق در پارلمان این کشور نشده، منابع خبری از تشکیل «پارلمان معلق» خبر دادند.
اصطلاح «پارلمان معلق» به معنی این است که هیچ حزبی نتوانسته در انتخابات عمومی، 326 کرسی از میان 650 کرسی مجلس عوام را به خود اختصاص بدهد. راهحل بعدی، برگزاری مجدد انتخابات است که احتمال آن ضعیف عنوان شده است.