با وجود مدیریت ضعیف دولت
افزایش نگرانیها از تکرار آتشسوزی سریالی پتروشیمیها
بعد از دو حادثه آتشسوزی در پارس جنوبی در کمتر از 10 روز، نگرانیها از بازگشت آتشسوزی سریالی پتروشیمیها در سال گذشته و ضعف دولت روحانی در کنترل این حوادث تشدید شد.
سرویس اقتصادی-
به گزارش تسنیم، چهارشنبه شب هفته گذشته حدود ساعت 23 و 30 دقیقه خط 24 اینچ پروپان در کریدور جنوبی بخش خشکی فاز 20 و 21 پارس جنوبی دچار انفجار و حریق شد. با حضور به موقع تیم مدیریت HSE منطقه ویژه اقتصادی پارس و تیم های آتشنشانی مستقر در منطقه، عملیات مهار آتش آغاز شد و در دقایق ابتدایی بامداد روز پنجشنبه، شعلههای بلند آتش مهار شد.
بهرام دشتینژاد، مدیر ارشد HSE، پدافند غیرعامل و مدیریت بحران منطقه ویژه پارس از مهار کامل این آتشسوزی خبر داد و گفت: خوشبختانه با حضور به موقع نیروهای آتشنشانی و قطع جریان پروپان، آتشسوزی در خط لوله فاز 20 و 21 به طور کامل مهار شد.
کمتر از 10 روز قبل از این حادثه، آتشسوزی دیگری نیز در پالایشگاه اول پارس جنوبی در بخش کوره MRU به دلیل مشتعل شدن روغن، رخ داد. گزارشهای محلی از عسلویه حاکی از این بود که آتشسوزی در فاصله 10 تا 15 دقیقه مهار شد و حدود 2 ساعت بعد، محل وقوع حادثه به طور کلی پاکسازی شده و شرایط برای ادامه کار فراهم شد.
سریال آتشسوزیها
در طول مدت فعالیت دولت یازدهم شاهد چندین حادثه مهم در صنعت نفت بودیم که هر کدام از آنها خسارات مادی یا جانی متفاوتی در پی داشته است. به گزارش فارس، تنها در ۵۱ مورد از این حوادث، ۳۴ کشته و ۳۷ مصدوم با درجات مختلف مصدومیت بر جا مانده است.
این حوادث و به طور ویژه آتشسوزیها در سال گذشته روند متفاوتی به خود گرفت به طوری که حدود 30 مورد از حوادث فوق در سال 95 رخ داده است. آتشسوزیهای پتروشیمی بندر امام(ره)، پتروشیمی بیستون کرمانشاه، پتروشیمی بوعلی ماهشهر، پتروشیمی شهید تندگویان ماهشهر، پتروشیمی لرستان بخشی از مواردی است که در طول سال 95 رخ داده است.
سریال آتشسوزیها سوالات جدی در ذهن مردم بر جای گذاشته که چرا باید بصورت پیاپی در چنین مراکز حساسی حوادث متعددی رخ دهد. آیا بر اساس برخی ادعاها این اتفاقات طبیعی و صرفا خطاهای انسانی، جرقه گازها در مخزن و ... است یا پای مسائل دیگری در میان است؟
مسئولان صنعت نفت پاسخ قانعکنندهای به این سوالات ندادهاند. همین مسئله باعث شد افکار عمومی به سمت احتمال سوءمدیریت مدیران وزارت نفت متمایل گردد. البته اظهارات کارشناسی و گزارشهای رسمی در کنار عملکرد مسئولان در مواقع بحران، گمانه ضعف مدیریت و سوءتدبیر دولت روحانی را تقویت میکند.
ضعف عملکرد دولت
به عنوان مثال یکی از بزرگترین حوادث سال گذشته، آتشسوزی در پتروشیمی بوعلی بود که حدود سه شبانهروز در آتش سوخت و دهها میلیون دلار خسارت به بار آورد. در پی این اتفاق، زنگنه راهی خوزستان شد و پس از بررسی اولیه اوضاع اعلام کرد عملیات کنترل حریق فرمانده ندارد(!) و در ادامه نیز مسئولان مربوطه در اظهاراتی شگرف اعلام کردند با اتمام مواد موجود در مخازن آتش گرفته، آتشسوزی پایان خواهد یافت!
اظهارات مسئولان وزارت نفت که بعد از وقوع حادثه تازه میگویند این عملیات فرمانده ندارد و بیان اینکه با اتمام موجودی مخازن، آتشسوزی پایان مییابد، از سوءمدیریت و ناتوانی این افراد در کنترل بحران حکایت میکند. این در حالی است که زنگنه در ابتدای دولت یازدهم مدعی بود که با روی کار آمدن او و همکارانش، ژنرالها امور را در دست گرفتهاند.
از سوی دیگر فارس درباره دلایل مدیریتی این حادثه گزارش داد که مرضیه شاهدایی، مدیرعامل جدید شرکت ملی صنایع پتروشیمی هیچگونه سابقه فعالیت در واحدهای فرآیندی مجتمع های پتروشیمی کشور ندارد و بیژن زنگنه وزیر نفت به دلیل اختلاف نظر با مدیرعامل سابق پتروشیمی و با شعار برابری حق خانمها با آقایان در صنعت نفت حکم انتصاب شاهدایی را امضا کرده است.
گزارش مجلس از سوءمدیریت دولت
مجلس شورای اسلامی هم به دلیل اهمیت مورد پالایشگاه بوعلی، به این موضوع ورود کرد و در گزارشی که کمیسیون انرژی درباره این حادثه به مجلس ارائه کرد که در کنار دلایل فنی، عوامل دیگری را نیز مورد توجه قرار داد. بر اساس این گزارش «عدم فرماندهی و مدیریت واحد در زمان وقوع حادثه و در طول مدت اطفای آن» و «تشتت در تصمیمگیری و اجرا که باعث هدر رفت منابع انسانی و امکانات شده است» و همچنین «عدم حضور بموقع مدیران و تصمیم گیران ارشد در محل حادثه بخصوص در ایام تعطیلی» به عنوان دلایل دیگر عدم کنترل به موقع و افزایش خسارت این بحران ذکر شده است.
گفتنی است که درباره علت این حوادث سریالی، گمانههای دیگری هم مبنی بر دست داشتن بیگانگان و مسائل تروریستی مطرح شد که مسئولان دولت پاسخ روشنی در این باره ندادهاند و باید یکبار برای همیشه گزارشی تفصیلی و قانعکننده در این باره ارائه گردد. البته در گزارش کمیسیون انرژی درباره حادثه بوعلی بصورت مختصر به این موضوع اشاره شده که «دلایل مستندی مبنی بر خرابکاری و دست داشتن عوامل بیگانه و ضد نظام در این حادثه و حوادث مشابه اخیر مشاهده نشده» اما تأکید گردیده است که «لازم است اصول پدافند غیرعامل به دقت و با سختگیری مسئولان ذیربط پیش از راه اندازی و حین بهرهبرداری این واحدها به اجرا گذاشته شود.»
به این ترتیب آنچه نگرانیها را از بازگشت سریال حوادث ناگوار در صنعت نفت تشدید نموده، ضعف مدیریت در دولت روحانی و سابقه نه چندان درخشان آنها در کنترل بحرانهاست.