kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۵۴۵۴
تاریخ انتشار : ۱۲ خرداد ۱۳۹۶ - ۲۱:۲۲

زلزله ترامپ در غرب/ آمریکا از توافق پاریس خارج شد

با اعلام رسمی خروج آمریکا از «توافق آب و هوایی پاریس» از سوی ترامپ، روند واگرایی آمریکا و اروپا شتاب سریعتری به خود گرفته. تمام غرب و بسیاری از کشورهای آسیایی علیه این اقدام ترامپ موضع گرفتند.

سرویس خارجی-

انتخاب ترامپ به خودی خود زلزله سهمگینی در بنیان های لیبرال دموکراسی آمریکایی ایجاد کرد. فردی که بر خلاف قواعد بازی قدرت را در کاخ سفید به دست گرفت و تنها هنرش  نیز بحران سازی در سیاست داخلی و خارجی آمریکاست. اما زلزله ای که ترامپ روز پنج‌شنبه با اعلام رسمی خروج آمریکا از «توافق آب و هوایی پاریس» در غرب ایجاد کرد به باور بسیاری از کارشناسان روند واگرایی  آمریکا و اروپا را به شدت افزایش خواهد داد.
«دونالد ترامپ» روز پنج شنبه در باغ رُز کاخ سفید در جمع خبرنگاران حاضر شد و خروج واشنگتن از «توافق آب و هوایی پاریس» را رسماً اعلام کرد. وی گفت: «این توافق برای آمریکا منصفانه نبود.» ترامپ خواهان مذاکره مجدد درباره این معاهده یا گفت‌وگو با کشورهای دیگر برای رسیدن به یک توافق جدید «منصفانه» شده است. ترامپ در محوطه کاخ سفید اعلام کرد که «معاهده مذکور محدودیت‌های اقتصادی شدیدی برای شهروندان آمریکا ایجاد می‌کند و به بهبود وضع محیط زیست منجر نمی‌شود.»
توافق پاریس پس از سال‌ها مذاکره و ناتوانی سران جهان برای دستیابی به معاهده‌ای فراگیر در جهت مقابله با تغییرات آب‌وهوایی زمین، در پاییز سال ۱۳۹۴، در پاریس به‌دست آمد؛ در آن زمان باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا بود و او این توافق را «تصمیمی برای نجات سیاره زمین» توصیف کرده بود. هدف بلندمدت توافق، این اعلام شده است که نگذارد دمای زمین بیش از «۲ درجه سانتیگراد» افزایش یابد. برای تحقق این هدف، کشورهای جهان توافق کردند با اجرای سیاست‌هایی، هرچه سریع‌تر جلوی انتشار گازهای گلخانه‌ای را بگیرند. این توافق خواسته‌است کشورهای غنی به کشورهای فقیر کمک کنند تا به اهداف کاهش گازهای گلخانه‌ای دست یابند. همچنین از کشورها خواسته بود به صورت داوطلبانه به این جمع بپیوندند. این توافق محدودیت‌هایی در برخی صنایع ایجاد می‌کندکه ترامپ تاجر با استناد به همین نکته آخر به ضرر اقتصاد آمریکا توصیف می‌کند.
واکنش ها
خروج آمریکا از این توافق با واکنش های گسترده جهانی به خصوص در سطح اروپا و آمریکا مواجه شده است به طوری که ترامپ مجبور شد در گفت‌وگوی تلفنی با «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان، «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه، ترزا می نخست وزیر انگلیس  و «جاستین ترودو» نخست وزیر کانادا شخصا درباره تصمیمش برای خروج آمریکا از پیمان آب و هوایی پاریس توضیح دهد.
به دنبال این تصمیم بسیاری از رهبران جهان، سیاستمداران و تحلیلگران برجسته  به این تصمیم واکنش نشان دادند. رهبران اروپایی طی روزهای گذشته تلاش زیادی کرده بودند تا دولت آمریکا را از تصمیم به خروج از توافق اقلیمی منصرف کنند. چین و روسیه نیز در آخرین لحظات به این تلاش‌ها پیوسته بودند. «فريد زکريا» تحلیلگر مشهور آمریکایی در واکنش به خروج آمريکا از توافقنامه پاريس نوشت: «آمريکا از رهبري جهاني آزاد استعفا کرد.»
سران اروپایی نیز در بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند: «امروز روز غم‌انگیزی برای  جامعه جهانی‌ است. توافق اقلیمی دوباره به مذاکره گذاشته نخواهد شد.» دفتر نخست‌وزیر انگلیس اعلام کرد، «ترزا می»، در گفت‌وگوی تلفنی با «دونالد ترامپ» دلسردی خود را از تصمیم او اعلام و تاکید کرده «لندن به اجرای توافق پایبند می‌ماند.» آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل هم تصمیم دولت آمریکا را «یک پشیمانی بزرگ» برای تلاش‌های جهانی در جهت مقابله با تغییرات آب‌وهوایی نامیده‌ است.
«امانوئل ماکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «پاولو جنتیلونی» نخست‌وزیر ایتالیا هم در بیانیه‌ای مشترک گفتند: «با تاسف، از تصمیم ایالات متحده مبنی بر خروج از معاهده پاریس مطلع شدیم.»دولت‌های چین و روسیه نیز اعلام کرده‌اند به رغم خروج آمریکا به معاهده پاریس متعهد خواهند ماند.«باراک اوباما» رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا هم گفته این اقدام مانند آن است که آمریکا «آینده را طرد کرده‌ است.»
 کمیسیون اروپا نیز  اقدام  آمریکا در خارج شدن از پیمان آب و هوایی پاریس را «اقدامی تاسف‌بار برای جامعه بین‌المللی» توصیف ولی اعلام کرده که به دنبال متحدان جدیدی برای اجرای این توافقنامه خواهد بود.مجله آلمانی اشپیگل نیز  در طرح روی جلد خود اقدام آمریکا در خروج از توافق پاریس را «آخر دنیا» توصیف کرده است.  معترضان خروج آمریکا از توافق آب و هوایی پاریس نیز  همزمان با کنفرانس خبری ترامپ روبروی کاخ سفید تظاهرات کردند.