علیرغم تبلیغات گسترده دولت
وزارت اقتصاد: تورم همین ماه دو رقمی میشود
با وجود تبلیغات فراوان دولت روحانی بر روی کاهش نرخ تورم، وزارت اقتصاد و دارایی در پیشبینی اخیرش اعلام کرد نرخ تورم خرداد ماه با حفظ روند صعودی خود، دو رقمی خواهد شد.
گروه اقتصادی-
گزارشهای مرکز آمار نشان میدهد شاخص تورم نقطه به نقطه که به نوعی شاخص پیش نگر بوده (یعنی افزایش و کاهش آن در ماههای بعد بر روی تورم میانگین ظاهر می شود) از دی ماه سال گذشته به سمت دورقمی شدن میل کرده و پس از پنج ماه روند صعودی اش به مرز 10 درصد و دو رقمی شدن رسیده است.
به عبارت دیگر با وجود تبلیغات دولت روحانی درباره تکرقمی کردن تورم، آمارهای خود دولتیها نشان میدهد این پدیده، تا چند ماه دیگر دوام نخواهد آورد.
از سوی دیگر همانطور که گفته شد تورم میانگین با فاصله چند ماهه مانند تورم نقطه به نقطه، صعودی یا نزولی می شود؛ در پی افزایش تورم نقطه به نقطه از سه ماهه پایانی سال قبل، تورم میانگین هم از ابتدای سال جاری رو به افزایش گذاشته است.
چنانچه مشرق در این باره گزارش داده است، همچنین از آنجا که دولت در یک ماه اخیر به بهانه انتخابات، سیاست پولپاشی گستردهای اتخاذ کرد، یقینا در ماههای آینده تاثیر تورمی این سیاست را در آمار تورم خواهیم دید. سیاستهایی مانند افزایش سه برابری یارانه برخی اقشار، واریز یارانه کسانی که قبلا یارانه شان قطع شده بود و مواردی از این دست مسلما تاثیر منفی بر روی این شاخص اقتصادی خواهد گذاشت.
ضمن اینکه افزایش شدید قیمت مواد خوراکی در سال جاری نیز باعث افزایش تورم شده و به زودی در سال جاری، تورم تکرقمی از لیست افتخارات دولت روحانی پاک خواهد شد.
البته در گزارشهای بانک مرکزی وضعیت نابهسامانتر است، چه اینکه تورم نقطه به نقطه از آذرماه سال گذشته دوباره به سطح دورقمی رسید و در فروردین ماه امسال هم از 12/6 درصد عبور کرد. تورم میانگین فروردین امسال مطابق گزارش بانک مرکزی به 9/5 درصد افزایش یافت و اگر آمارها دستکاری نشوند در همین یکی دو ماه آینده شاهد تورم میانگین دورقمی در آمار بانک مرکزی هم خواهیم بود.
البته لازم به ذکر است نفس تکرقمی یا دورقمی بودن تورم، موضوع مهمی نیست؛ اگر در سال جاری نرخ تورم دورقمی شود اما اندکی از کسادی و رکود، برطرف شود، قابل دفاع است. اما اگر شرایط رکود فعلی باقی بماند و مردم مجبور به تحمل تورم دورقمی هم باشند، آن موقع عملکرد اقتصادی دولت روحانی بیش از پیش قابل دفاع نخواهد بود.در همین راستا بر اساس گزارش نسیم آنلاین، دفتر مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی وزارت اقتصاد در پیش بینی خود از نرخ تورم سالیانه اعلام کرد، نرخ تورم در خرداد ماه سال جاری همچنان روند صعودی خود را حفظ کرده و در این ماه کشور شاهد تورم دو رقمی خواهد بود. گفتنی است نرخ تورم از چهار ماه قبل، این روند صعودی را آغاز کرده بود.
بر این اساس، آخرین بار نرخ تورم در اردیبهشت سال گذشته 10/4درصد بوده و با ادامه روند نرخ سود بالای بانکی برای مدت تقریبی یک سال نرخ تورم در کانال های زیر 10 درصد قرار گرفت.
با همه این اوصاف، همانطور که در بالا هم آمد؛ بر اساس آخرین اعلام بانک مرکزی، نرخ تورم اردیبهشت ماه حدود 9/8 درصد اعلام شد که از همین روی به نظر می رسد، پیش بینی وزارت اقتصاد مبنی بر عبور نرخ تورم از کانال 10 درصد با احتمال بالایی به وقوع بپیوندد.گفتنی است، بر اساس پیش بینی وزارت اقتصاد در خرداد ماه سال جاری، بهداشت و درمان با نرخ 17 درصد بالاترین نرخ تورمِ میانگین از میان 12 قلم مصرفی خانوار را به خود اختصاص خواهد داد. به عبارت دیگر بهداشت و درمانی که خود دولت ادعای کم هزینه شدن آن در سبد مصرفی مردم را داشت، دچار بیشترین میزان تورم در دو ماه آتی خواهد بود.