کد خبر: ۱۰۱۵۵
تاریخ انتشار : ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۸

اوج‌گیری درگیری‌های خونین در شرق اوکراین پوتین: جنگ داخلی در راه است

به دنبال وقوع درگیری‌های خونین در شهر «کراماتورسک» در شرق اوکراین، رئیس‌جمهور روسیه تصریح کرد این کشور در آستانه جنگ داخلی قرار دارد.


همزمان با انتشار خبر کشته شدن چهار تن از هواداران مسلح روسیه در جریان درگیری‌های فرودگاه «کراماتورسک» واقع در استان «دونتسک»،‌ ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور روسیه گفت: «اوکراین در آستانه وقوع جنگ داخلی است.»
بر اساس گزارش‌های منتشر شده، روز سه‌شنبه پس از اینکه نظامیان ارتش اوکراین تلاش کردند فرودگاه‌های دو شهر شرقی «کراماتورسک» و «اسلاویانسک» را از تصرف شبه نظامیان هوادار روسیه تخلیه کنند، درگیری‌های رخ داده باعث شد علاوه بر این چهار شبه نظامی، دو نفر دیگر از جدایی‌طلبان این شهر به شدت مجروح شوند. تمام قربانیان این حادثه مسئول حفاظت از منطقه بودند که با تیراندازی نظامیان اوکراین کشته یا مجروح شدند.
از صبح روز دوشنبه ارتش اوکراین با چراغ سبز آمریکا عملیات سرکوب هواداران مسلح و غیرمسلح روسیه در مناطق شرقی اوکراین را با عنوان «عملیات ضد ترور» آغار کرده است.
«ژنرال واسیلی کروتوف»، معاون اول رئیس امنیتی اوکراین نیز هشدار داده «کسانی که سلاح‌هایشان را زمین نگذارند، نابود خواهند کرد.»
به نوشته شبکه «راشاتودی» این مقام اوکراینی که در جمع خبرنگاران صحبت می‌کرد در عین حال از حضور «صدها» نظامی روس در شرق اوکراین انتقاد کرد.
اظهاراتی که بارها از سوی کرملین رد شده است. دبیر مطبوعاتی ولادیمیر پوتین در واکنش به اظهارات «کروتوف» آن را «پوچ» خواند و گفت: «اینکه اظهارات کرملین درباره اتهام حضور نظامی روسیه در خاک اوکراین عمدا شنیده نمی‌شود باعث بهت و حیرت است.
پوتین اما، روز گذشته در جریان گفت‌وگوی تلفنی که با صدراعظم آلمان داشت، از «افزایش ناگهانی درگیری‌ها در شرق اوکراین» ابراز نگرانی کرد و افزود: «این کشور در آستانه جنگ داخلی قرار دارد.» به گزارش ایرنا در بیانیه کرملین که پس از تماس تلفنی مقامات روسیه و آلمان منتشر شد، آمده است، هر دو طرف بر اهمیت مذاکرات امروز ژنو تاکید کردند. آنها همچنین ابراز امیدواری کردند مذاکرات ژنو بتواند نشانه روشنی از بازگرداندن وضعیت به حالت عادی در چارچوبی صلح‌آمیز، ارايه کند.
امروز قرار است نمایندگان روسیه، آمریکا، اوکراین و اتحادیه اروپا گرد هم آیند تا برای حل بحران اوکراین چاره‌اندیشی کنند.
پوتین در یک گفت‌وگوی تلفنی دیگر با «بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی تنش‌های امروز اوکراین را نتیجه «بی‌توجهی رهبران این کشور به منافع شهروندان روس زبان» دانست و افزود: کیف اجازه استفاده از گزینه نظامی را ندارد. این‌ گفت‌وگوی تلفنی به درخواست طرف صهیونیستی صورت گرفت.
در حالی که پوتین از مردود بودن استفاده از گزینه نظامی در اوکراین صحبت به میان می‌آورد، سفیر اسبق آمریکا گفت پنتاگون باید مستقیما وارد خاک اوکراین شود!
به گزارش فارس، به نقل از روزنامه آمریکایی «واشنگتن‌پست» «جیمز جفری» سفیر اسبق آمریکا در عراق و کویت اعلام کرد، وضعیت در اوکراین وخیم و واکنش غرب به تحرکات روسیه در این کشور نیز «ضعیف» است.
به گفته «جفری»، بهترین روش برای ارسال یک پیام محکم به پوتین و منحرف کردن تلاش روسیه علیه کشورهای ناتو استفاده از نیروی نظامی است.
این دیپلمات سابق آمریکایی افزود: «برای تحقق این امر آمریکا باید از جنگنده‌های خود در آسمان لهستان و کشورهای بالتیک استفاده کند تا پیام محکمی برای مسکو ارسال دارد.»
همزمان، دبیر کل سازمان ملل نیز برای چندمین بار روسیه را به دخالت در امور اوکراین متهم کرد.
به گزارش رویترز، ژنرال آندرس فاگ راسموسن دبیر کل ناتو در حالی روسیه را به دست داشتن در تنش‌های شرق اوکراین متهم کرده است که مسکو بارها این ادعا را رد کرده و بر این باور است که دولت روسیه هیچ حمایتی از اعتراضات شرق اوکراین انجام نداده است.
براساس این گزارش وی در پاسخ به این سؤال که آیا مدرکی وجود دارد که نشانگر دخالت روسیه در شرق اوکراین است، گفت؛ ما هرگز در خصوص اطلاعات سخن نمی‌گوییم ولی من فکر می‌کنم از آنچه که مشخص است کاملاً می‌توان به این نتیجه رسید که دست روسیه در تحولات شرق اوکراین نمایان است.‌«راسموسن» این را هم گفت که «به شدت» از اشغال ساختمان‌های دولتی در شرق اوکراین از سوی معترضان نگران است و از روسیه می‌خواهد نیروهایش را عقب بکشد. سخنگوی ریاست جمهوری روسیه در واکنش به این «اتهامات» گفت: کشورش نیروی نظامی در شرق اوکراین ندارد.
وزیر خارجه روسیه اما تنها راه حفظ آرامش و غلبه بر بحران در شرق اوکراین را نه استفاده از گزینه نظامی بلکه «مشارکت دادن همه مردم اوکراین در یک گفت‌وگوی ملی» دانست.
«سرگئی لاوروف» تصریح کرد ساختارهای قدرت در اوکراین به شدت بی‌ثبات و شکننده است و این روند در سال‌های گذشته نیز مشاهده شده است.
لاوروف در ادامه گفت، این وضعیت نمی‌تواند شرایط عادی به حساب آید که بعد از هر انتخابات ریاست جمهوری قانون اساسی اوکراین دستخوش تغییر می‌شود. این مسئله نشان می‌دهد که سیستم حکومتی اوکراین براساس منافع گروه‌ها و نیروهای سیاسی اداره می‌شود و هر کسی که قدرت سیاسی را در دست می‌گیرد براساس منافع حزب و گروه خود قوانین را تغییر می‌دهد. وزیر خارجه روسیه در نهایت «فدرالی شدن اوکراین» را موجب به وجود آمدن آرامش در این کشور دانست.
وزیر خارجه چین نیز در جریان دیدار با همتای روسی خود در پکن «مذاکره» را تنها راه‌حل بحران اوکراین دانست و تصریح کرد که از گفت‌وگوهای آمریکا و روسیه و اروپا در این باره کاملاً حمایت می‌کند. «جی کارنی»، سخنگوی کاخ سفید در مقابل، طی یک کنفرانس مطبوعاتی از بکارگیری زور برای ایجاد آرامش در اوکراین حمایت کرد. وی گفت هواداران روسیه اقداماتی می‌کنند که کیف ناگزیر به استفاده از زور می‌شود!
گفتنی است، چند روز پیش دو تن از نامزدهای ریاست جمهوری اوکراین پس از اینکه موافقت خود با فدرالیزه شدن اوکراین را رسانه‌ای کردند، از سوی گروه‌های ناشناس مورد ضرب و شتم قرار گرفتند. این اقدام حتی با واکنش تند سازمان ملل متحد مواجه شد. سخنگوی رسمی دبیر کل سازمان ملل گفت «بان‌کی‌مون» این اقدام را «به شدت» محکوم کرده است.
سایر رویدادها
* پوتین از دبیر کل سازمان ملل خواست، «تهاجم نیروهای اوکراینی» علیه مخالفان در شرق و جنوب این کشور را محکوم کند.
* منابع خبری از تصمیم «یولیاتیموشنکو»، نامزد انتخابات ریاست جمهوری اوکراین و از رهبران نارنجی این کشور برای تشکیل یک جنبش ضد روسی خبر می‌دهند.
* وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد، قصد ندارد تا پیش از نشست چهار جانبه ژنو، روسیه را تحریم کند. آمریکا تاکنون سه نوبت مسکو را تحریم کرده است.
* هزاران نفر از هواداران روسیه در شرق اوکراین راهپیمایی کردند.