kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۱۵۰۱
تاریخ انتشار : ۲۶ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۲
اظهار نظر عجیب رئیس بانک مرکزی

فعالیت موسسات دارای‌مجوزرا صد درصد تضمین‌نکرده‌ایم!

پس از آنکه با وجود فرافکنی‌های بانک مرکزی معلوم شد موسسه مالی کاسپین دارای مجوز رسمی از این بانک بوده است، ولی‌اله سیف اظهار داشت: در هیچ جای دنیا این مجوز به معنی تضمین 100 درصدی فعالیت‌ بانک‌ها نیست!


به گزارش ایسنا، دیروز در دهمین نمایشگاه بین‌المللی بانک، بیمه و بورس ولی‌الله سیف از محدوده تضمین مجوزی که بانک مرکزی به بانک‌ها و موسسات ارائه می‌کند سخن گفت و افزود: در هیچ جای دنیا این مجوز به معنی تضمین 100 درصدی فعالیت‌ بانک‌ها نیست.
رئیس‌کل بانک مرکزی افزود: گرچه حوزه نظارتی بانک مرکزی بر موسسات اعتباری و بانک‌های دارای مجوز نظارت را انجام داده تا بتواند آنها را براساس ریسک طبقه‌بندی و نظارت شدیدتری را اعمال کند، اما در نهایت مسئولیت نتایج عملیات بانک‌ها که از مدل کسب‌وکار آنها و نحوه هدایت‌شان نشأت می‌گیرد برعهده هیئت مدیره‌ای است که از سوی سهامداران انتخاب می‌شوند.
وی با وجود این‌که اقدامات یکی دو سال گذشته برای ساماندهی و کاهش سود را مثبت ارزیابی کرد، اما تاکید داشت که همچنان نرخ سود در شبکه بانکی بالا بوده و باید متناسب با شرایط موجود کاهش پیدا کند.
رئیس‌کل بانک مرکزی همانند سخنان چند روز پیش خود باز هم با فرار از مسئولیت اظهار داشت که حوزه نظارت بانک مرکزی در رابطه با سودهای بانکی و حواشی آن اقدامات لازم را انجام می‌دهد، اما به هرحال پرداخت نرخ‌های بالای سود نشان‌دهنده ریسک بیشتر عملیات این بانک بوده و سپرده‌گذاران هم باید بدانند که این نرخ بالاتر بهای ریسکی خواهد بود که متقبل شده و باید پیامدهای آن را قبول کنند.
بحران فرار از مسئولیت
گفتنی است درباره اظهارات مسئولان اقتصادی دولت یازدهم بویژه ادعاهای رئیس‌کل بانک مرکزی انتقادات و اشکالات جدی وجود دارد که نشان‌دهنده فرار بانک مرکزی از بار مسئولیت‌های خود در بازار پولی و مالی دارد.
سیف که چندی قبل هم عملا خود را مبرا از مسئولیت نشان داده و گفته بود که سود بالا، ریسک و هزینه خطری است که سپرده‌گذار پذیرفته است، این بار بدون توجه لازم به مسئولیتی که در برابر مجوزهای صادرشده بانک مرکزی دارد گفته است: در هیچ جای دنیا این مجوز به معنی تضمین 100 درصدی فعالیت‌ بانک‌ها نیست!
بانک مرکزی در موضوع موسسه مالی و اعتباری کاسپین تا مدتی حاضر به پذیرفتن مسئولیت نبود که با پیگیری‌های سپرده‌گذاران معلوم شد بانک مرکزی رسما مجوز فعالیت این بانک را صادر نموده است. حتی تأسف‌بارتر اینکه بانک مرکزی خود از زمان بروز بحران در چند موسسه مالی و ادغام آنها در قالب کاسپین، از مشکلات مطلع بوده و با نظارت خود این مجوز را صادر نموده است، با این حال پس از ماه‌ها پیگیری مردم، از پذیرش مسئولیت کامل شانه خالی کرده و این چنین اعتماد مردم به نهاد نظارتی سیستم پولی و مالی را خدشه‌دار می‌کند.
هر چند برخی ایرادات به عملکرد مسئولان موسسات مالی و حتی سپرده‌گذاران وارد است، اما بانک مرکزی به عنوان پناهگاه مردم و سپرده‌گذاران خرد، وظیفه دارد با استفاده از سیستم نظارتی بازار را رصد و با ابزارهایی که در اختیار دارد از بروز بحران پیشگیری نماید، ولی بعد از چند ماه اضطراب و نگرانی هزاران نفر از مردم که بسیاری از آنان عمده دارایی خود را با اعتماد به مجوز بانک مرکزی به دست موسسات مالی سپرده‌اند، می‌گوید مجوز ما به معنی تضمین صددرصدی نیست!
این اظهارات علاوه بر اینکه باعث بی‌اعتباری بانک مرکزی نزد مردم و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی می‌گردد، از یک بدعت خطرناک و بحران مسئولیت‌پذیر نبودن دولت در برابر دغدغه‌های مردم خبر می‌دهد.
به همین دلیل است که سپرده‌گذاران کاسپین از عدم اقدام سریع مدیران بانک مرکزی و از طرفی طولانی شدن روند نابسامانی حاکم بر این موسسه مجاز ناراضی هستند و مجوز بانک مرکزی در دولت تدبیر و امید باعث شده امنیت سرمایه‌های مردم نزد موسسه کاسپین دراقصی نقاط کشور دچار خطر جدی گردد. در این شرایط سپرده گذاران موسسه کاسپین بارها از رئیس‌جمهور خواسته‌اند که نسبت به حل مشکل‌شان تدبیری بیاندیشد ولی تا به امروز واکنش موثری از سوی روحانی به نگرانی‌های این گروه از مردم داده نشده است.