kayhan.ir

کد خبر: ۱۰۱۲۹۹
تاریخ انتشار : ۲۳ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۲
ایرانی‌ها 200 میلیون دندان پوسیده دارند

تعداد دندان پوسیده دانش‌آموزان ایرانی ۲ برابر استاندارد جهانی

وزیر بهداشت گفت: تعداد دندان پوسیده دانش‌آموزان ایرانی دو برابر استاندارد جهانی است.


به گزارش فارس، سید حسن هاشمی در حاشیه دومین سالگرد طرح تحول سلامت دهان و دندان و بزرگداشت روز دندانپزشکی در جمع خبرنگاران گفت: 35 میلیون خدمت در حوزه سلامت دهان و دندان با اجرای طرح تحول سلامت برای دانش‌آموزان ارائه شده است که امیدواریم با خدمات انجام شده شاخص پوسیدگی دندان 50 درصد کاهش یابد.
هاشمی افزود: فلورایدتراپی و پرکردن شیارهای دندان از جمله خدمات ارائه شده بوده و 7 میلیون دانش‌آموز در دوره دبستان از این خدمات بهره‌مند شدند.
وی ادامه داد: سه هزار کلینیک در حاشیه شهر و مراکز بیمارستانی فعال بوده و خدمات دندانپزشکی در آن ارائه می‌شود از طرفی در شهرها نیز مراکز تجمیعی برای ارائه خدمات بهداشت و درمان راه‌اندازی شده است.
به گفته وزیر بهداشت، هر فرد 32 دندان دارد که جبران پوسیدگی آن نیاز به پول،‌ تجهیزات و حمایت مالی فراوان دارد، لذا بهتر است با رعایت نکات بهداشتی از بروز این مشکلات جلوگیری کرد.
وی با بیان اینکه رعایت بهداشت فردی از جمله مسواک زدن در کاهش پوسیدگی و جلوگیری از آن موثر است، گفت: تعداد دندان پوسیده دانش‌آموزان ایرانی دو برابر استاندارد جهانی است که نشان می‌دهد پیشگیری باید مقدم بر درمان قرار گیرد.
ایرانی‌ها 200 میلیون دندان پوسیده دارند
دبیر شورای سلامت دهان وزارت بهداشت  نیز در دومین سالگرد طرح تحول سلامت دهان و دندان و بزرگداشت روز دندانپزشکی، گفت: براساس آخرین پیمایش انجام شده، شاخصDMF  (تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده و پر شده) در گروه سنی 35 تا 44 سال، حدود 13 است که شامل 6 دندان کشیده، چهار دندان پوسیده و سه دندان پر شده است و این مقدار  بسیار زیاد است.
به گزارش پایگاه خبری وزارت بهداشت، سعید عسگری افزود: در کودکان 5 تا 6 سال، میزان DMF بیش از پنج دندان و در کودکان 12 ساله، حدود دو دندان است اما براساس استانداردهای جهانی، ایران در گروه کشورهایی قرار دارد که میزان شاخص DMF نسبتا کمی دارد.
عسگری گفت: براساس بررسی‌های انجام شده در راستای طرح تحول سلامت، دانش‌آموزان 12 ساله در سال گذشته  بطور متوسط 1.71 دندان پوسیده داشتند و هزینه ترمیم آن حدود 200 میلیارد تومان است و یا برای کودکان گروه سنی 5 تا 6 ساله که بطور متوسط 4.5 دندان پوسیده دارند به حدود هزار میلیارد تومان و برای ترمیم چهار دندان پوسیده گروه سنی میانسالان به 4 هزار و 800 میلیارد تومان و برای جایگزینی 6 دندان کشیده آنها نیاز به 88 هزار میلیارد تومان داریم.
وی با بیان اینکه حل همه مشکلات حوزه سلامت، از توان تنها دولت خارج است، اظهار داشت: بخش خصوصی، خیرین حوزه سلامت و سازمانهای عمومی غیردولتی به کمک حوزه سلامت دهان و دندان بیایند تا مشکلات مردم کاهش یابد.
دبیر شورای سلامت دهان وزارت بهداشت از وارنیش فلوراید به عنوان یکی از 10 اقدام بهداشتی و پیشگیرانه موثر در پوسیدگی دندان خبر داد و گفت: با استفاده از این روش می‌توان از 20 تا 60 درصد از پوسیدگی‌های دندان مردم پیشگیری کرد.
عسگری ضمن تاکید بر اهمیت پیشگیری از عوامل خطر بیماری‌ها، یادآور شد: تغذیه ناسالم در بروز بیماری‌های دهان و دندان، دیابت، چاقی و بسیاری از بیماری‌های دیگر موثر است و سازمان جهانی بهداشت بر کاهش مصرف شکر تاکید دارد.
وی میزان مصرف روزانه شکر در دنیا را 40 و در ایران 66 گرم عنوان کرد و افزود: باید برای کاهش مصرف شکر، اقدامات فراگیری را انجام دهیم زیرا برآورد می‌شود که در ایران بیش از 200 میلیون دندان پوسیده، بیش از 50 میلیون نفر دارای چاقی در گروه سنی 15 تا 64 سال و پنج میلیون نفر مبتلا به دیابت و پنج میلیون نفر در معرض خطر ابتلا به دیابت وجود داشته باشد بنابراین تنها با کاهش مصرف شکر می‌توان به کاهش دندان‌های پوسیده کمک کرد.
دبیر شورای سلامت دهان با اشاره به هرم ارائه خدمات دندانپزشکی، گفت: در راس این هرم خدمات تخصصی وجود دارد که دارای هزینه‌های زیادی برای مردم است اما در قاعده این هرم، خدمات ارزان قیمت بهداشتی و پیشگیرانه و به ویژه استفاده از مسواک و خمیر دندان وجود دارد. استفاده از مسواک، مناسب‌ترین و در دسترس‌ترین روش فلوراید برای پیشگیری از پوسیدگی دندان است.
عسگری تاکید کرد: باید حتما استفاده روزانه دو بار از مسواک را در کشور ترویج دهیم و امسال در پویش سلامت عمومی کشور  به کاهش مصرف شکر و استفاده روزانه دوبار از مسواک توجه ویژه کنیم.
ضرورت ورود خیرین
 به حوزه سلامت دهان و دندان
معاون امور اجتماعی وزارت بهداشت  نیز در این مراسم گفت: 80 کلینیک سیار دندانپزشکی در دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور توزیع می‌شود اما خیرین حوزه سلامت می‌توانند در تامین آنها نیز مشارکت کنند چراکه هزینه تامین هر یک از آنها، حدود 250 میلیون تومان است.
سید محمد هادی ایازی افزود: پس از تحویل کلینیک‌های سیار دندانپزشکی، خدمات تخصصی حوزه دندانپزشکی به مردم به ویژه در مناطق محروم و مرزی ارائه می‌شود و در طول 365 روز سال، باید حتما حداقل 200 روز از این کلینیک‌ها استفاده شود.
ایازی اظهار داشت: دندانپزشکان در کشور می‌توانند برای رونق کلینیک‌های سیار دندانپزشکی، به صورت داوطلبانه مانند کاروان خیریه نورآوران سلامت کمک کنند و در ایام مختلف سال در نقاط محروم کشور حضور یابند.