کردوانی: مالچ پاشی برای مقابله با ریزگرد موثر نیست
پدر علم کویرشناسی ایران استفاده از مالچ نفتی را غیر موثر دانست و گفت: بهترین راه برای مبارزه با ریزگردها ریگ پاشی است که مسئولان تا کنون برای رد یا اثبات نظریه «ریگ پاشی» در کانونهای ریزگرد اقدامی نکردهاند.
اهواز - خبرنگار کیهان:
پرویز کردوانی در اهواز با اشاره به 11 دلیل برای حذف مالچ نفتی در طرح مقابله با ریزگردها تصریح کرد: هزینه بالا، جلوگیری از هدررفتن سرمایه ملی، افزایش ضریب حرارتی، از بین رفتن جانوران و گیاهان عرصه، ایجاد بوی تعفن، سرطان زایی، اتلاف آب، نفوذ ناپذیر شدن خاک، ممانعت از تردد روی عرصههای مالچ پاشی شده و عمر کوتاه مالچ معایب این ماده میباشند.
وی درباره نظریه پاشیدن ریگ در کانونهای ریزگرد که چند سال پیش مطرح کرده است، افزود: پاشیدن ریگ بر روی کانونهای گرد و غبار هزینه بسیار کمتری دارد و عوارض جانبی مالچ نفتی را نیز به همراه ندارد، علاوه بر این میتوان نقش و نگارهایی روی آن طراحی کرد و به عنوان تفریحگاه مورد استفاده قرار داد.
کردوانی اضافه کرد: تا کنون طرح پاشیدن ریگ بر روی کانونها حتی به صورت تحقیقات انجام نشده است و لازم است مسئولان برای رد یا اثبات این نظریه حداقل 100 هکتار را به صورت پایلوت اجرا کنند.
وی همچنین از تعطیلی مدارس و ادارات در هنگام بروز گرد و غبار انتقاد کرد و گفت: با تعطیل کردن مدارس و دانشگاهها مشکلات حل نمیشود بلکه دانشآموزان با قرار گرفتن در این شرایط سخت تقویت میشوند.
کردوانی تاکید کرد: برای مهار کانونهای خارجی ریزگرد در حال حاضر هیچ کاری نمیتوان انجام داد.
رئیسکمیته بیابانزدایی انجمن محیط زیست ایران در ادامه، ریزگرد را شامل سه دسته رسی، کوارتز و مواد آلی عنوان کرد و افزود: تا 12 سال پیش چیزی به نام ریزگرد در کشور وجود نداشت.
وی گفت: در زمان دولت قبل معتقد بودم که حتی یک ریال پول نباید برای مهار ریزگردها پرداخت شود ولی اکنون شرایط تفاوت کرده بهطوری که ریزگردها هر سال بیشتر میشود و اکنون به جز استانهای گیلان و مازندران در همه کشور ریزگرد اتفاق میافتد.
وی اضافه کرد: در کشور 90 درصد عامل ریزگرد مربوط به چاهها و کاهش سفرههای آب زیرزمینی است اما در خوزستان عامل ریزگردها خشک شدن تالابها و زمینهای کشاورزی است که بیشتر آنها در اطراف روستاها قرار دارند.
به گفته وی، در خوزستان چاههای نفت و مشعلها و پتروشیمیها مزید بر علت شده است.وی اضافه کرد: جنگلهایی که در دهه 40 در خوزستان کاشته شده به دلیل پایین آمدن سفرههای آب زیرزمینی در حال خشک شدن است. کردوانی اظهار کرد: در خوزستان برای تثبیت ماسههای روان تنها راه این است که در فصل پائیز روی آنها بذر علف بپاشیم تا در صورت بارندگی پوشش گیاهی ایجاد شود، و با یک نوبت آبیاری میتوان آنها را سبز کرد.
پدر علم کویرشناسی ظرفیتهای خوزستان را به ویژه در بخش کشاورزی در دنیا بینظیر دانست و گفت: در این استان سالانه میتوان سه نوبت ذرت عمل آورد و چغندر قند را در پائیز کاشت و نیشکر تولید کرد.
وی با بیان اینکه ریزگرد، شرجی و سد گتوند مشکلات اساسی خوزستان هستند اظهار کرد: سد گتوند با شور کردن آب کارون، در حال نابود کردن زراعت در خوزستان است و سالانه 30 درصد کشاورزی را در این استان از بین میبرد.
کردوانی تصریح کرد: معضل سد گتوند هیچ راه حلی ندارد زیرا امکان تخلیه ذخیره آب شور مخزن وجود ندارد و تخلیه تدریجی آن نیز خاک و کشاورزی خوزستان را نابود میکند.وی افزود: هتلها و رستورانها و ساختمانهایی اطراف این سد ساختهاند که اجازه ورود هیچ شخصی را به آن نمیدهند. کردوانی تصریح کرد: هوای شرجی خوزستان نیز یکی از معضلات است زیرا بعد از ترکیب با عوامل آلودگی هوا، شرایط کشنده ایجاد میکند.