جهش چشمگیر چین اقتصاد آمریکا را زمین زد
نشریه آمریکایی «نیوزویک» با اشاره به جهش چشمگیر اقتصاد چین نوشته است که «این کشور، اقتصاد آمریکا را زمین زده است.»
چین به استخوانی در گلوی آمریکا تبدیل شده است. جنگ تجاری اخیر نیز که ترامپ به راه انداخت، به خوبی دستهای خالی واشنگتن را در مقابل پکن نشان داد. ترامپ پس از هشدار منابع داخلی نسبت به بروز قحطی در خود آمریکا در نتیجه این جنگ تجاری مجبور شد مقابل چینیها عقب بنشیند. نشریه آمریکایی نیوزویک هم در گزارشی با اشاره به پیشتازی چینیها در نبرد اقتصادی با آمریکا نوشته است: «در شرایطی که اقتصاد آمریکا زیر فشار تورم، بدهیهای کلان و کاهش رشد قرار دارد، چین با عبور موفق از تحریمها و فشارهای واشنگتن، جهشی چشمگیر در شاخصهای اقتصادی ثبت کرد و توازن قدرت جهانی را به سوی شرق سوق داد.»
به گزارش ایرنا به نقل از این نشریه آمریکایی، در هفتهای که دونالد ترامپ امیدوار بود با نمایش پیروزیهای اقتصادی در صدر اخبار قرار گیرد، واقعیت اقتصادی خلاف انتظار وی رقم خورد. براساس گزارشها، اقتصاد آمریکا در سهماهه نخست سال جاری با نرخ سالانه ۰.۳درصد کوچک شده است. این در حالی است که اقتصاد چین در همین زمان با رشدی فراتر از پیشبینیها با نرخ ۵.۴درصدی گسترش یافت و قدرتنمایی کرد.
این گزارش در حالی منتشر شد که ترامپ در صدمین روز ریاستجمهوریاش تلاش داشت دستاوردهایی همچون سرمایهگذاری شرکتها در آمریکا را برجسته کند. اما افزایش واردات، در آستانه اجرای تعرفههای سنگین بر خودرو، فولاد، آلومینیوم و دیگر کالاها، ضربهای اساسی به رشد اقتصادی وارد کرد. در سوی دیگر، صادرات چین به آمریکا در ماه مارس(فرودین) بیش از ۱۲درصد افزایش یافت و به رشد اقتصادی پکن کمک کرد. همچنین تحلیلگران میگویند چین از این فرصت بهره برده و در حال تقویت روابط تجاری با اروپا، آسیا، خاورمیانه و آمریکای لاتین است. در حالی که هدف ترامپ مهار رشد چین بود، اکنون پکن با سرعت بیشتری در حال بازآرایی جایگاه جهانی خود است.
شروط چین برای مذاکره
باز در نشانهای دیگر از موضع ضعیف آمریکا در مقابل چین، پکن روز جمعه اعلام کرد که پیشنهاد آمریکا برای مذاکره درباره تعرفههای تجاری را بررسی میکند، اما برای پذیرش این مذاکرات سه شرط دارد. وزارت بازرگانی چین تأکید کرد که واشنگتن باید «صداقت» خود را نشان دهد، اقدامات نادرست خودش را اصلاح کند و تعرفههای یکجانبهای را که بازارهای جهانی و زنجیرههای تأمین را مختل کرده، لغو کند. این وزارتخانه هشدار داد که اگر آمریکا تعرفهها را لغو نکند، این نشاندهنده «عدم صداقت کامل» خواهد بود و اعتماد متقابل میان دو طرف را بیش از پیش مخدوش میکند.وزارت بازرگانی چین در بیانیه روز جمعه گفته که هرگونه مذاکره با آمریکا مشروط به انجام «اقدامات عملی» از سوی واشنگتن خواهد بود. چین همچنین تأکید کرد تلاش برای «اجبار و باجخواهی تحت پوشش مذاکرات» نتیجهای نخواهد داشت.
برکناری یا استعفا؟
خبر دیگر این که گزارشها حاکی است ایلان ماسک از کاخسفید رفته است اما این که وی برکنار شده یا به میل خود کنار کشیده است، رسانهها گمانهزنیهای مختلفی را مطرح میکنند. رئیسدفتر ترامپ در این زمینه فاش کرد که «ایلان ماسک» پس از گذراندن ۱۰۰ روز اول در کنار رئیسجمهور، دیگر در کاخسفید کار نمیکند. به گفته وی ماسک بیسروصدا از سمت رسمی خود در وزارت بهرهوری دولت (DOGE)- کارگروه بحثبرانگیزی که هزینههای دولت فدرال را کاهش میدهد- کنارهگیری کرده است. نیویورکپست هم نوشته است: ماسک برای خروج از دولت ترامپ آماده میشود تا به نجات کسبوکارهای در حال ورشکستگی خود تمرکز کند. برخی گزارشها نیز حاکی است شرکت تسلا به دنبال کنار گذاشتن ماسک از ریاست هیئتمدیره این شرکت است.