kayhan.ir

کد خبر: ۲۹۲۰۳۹
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۴۰۳ - ۲۱:۲۴
صمصامی مطرح کرد

اثر حذف ارز ترجیحی در قیمت کالاهای اساسی

 
 
 
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، اثر حذف ارز ترجیحی در قیمت قند و شکر و حبوبات طی سال‌های 1400 تاکنون را اعلام کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، حسین صمصامی، در صفحه شخصی خود اثر حذف ارز ترجیحی در جهش قیمت قند و  شکر و حبوبات را اعلام کرد و نوشت: «جدول زیر بخش کوچکی از اثر حذف ارز 4200 و 28 هزار و 500 بر افزایش کالاهای اساسی را نشان می‌دهد. با توجه به خروج 485 قلم کالای دیگر از لیست 28 هزار و 500 تومان، این کالاها نیز افزایش قیمت پیدا کرده و موج تورمی به دنبال خواهد داشت.»
او با انتشار جدولی، بخش کوچکی از اثر حذف ارز ترجیحی در حوزه قند و شکر و حبوبات را نشان داده است. بر مبنای این داده‌ها، قیمت قند شکسته بسته‌بندی شده از 8900 تومان در 1398 که ارز ترجیحی 4200 به واردات آن داده می‌شد به 17 هزار و 500 تومان در سال 1400 رسیده است. 
این کالا با دریافت ارز ترجیحی 22 هزار و 28 هزار و 500 تومان به ترتیب 27 هزار و 38 هزار تومان به دست مصرف‌کننده رسیده اما پس از حذف ارز ترجیحی، 48 هزار تومان در سال جاری شده است. شکر فله هم از کیلویی 3500 در سال 98 با حذف ارز ترجیحی به 42 هزار و 500 تومان در 1403 رسیده است. عدس و نخود و لوبیا هم از 5700 تا 15 هزار تومان در سال 98 به 86 هزار و 500 تا 140 هزار تومان در سال جاری رسیده که محصول حذف ارز ترجیحی واردات این کالاها در سال‌های 1400 و 1402 است.
نامه انتقادی ۵۰ نماینده مجلس
به گزارش تسنیم، موضوع «حذف تدریجی کالاها از شمول ارز رسمی»، که طی 15سال اخیر در دولت‌های گوناگون اتفاق افتاده، چالشی است که بسیاری از صاحبنظران اقتصادی و صاحبنظران اجرائی را به واکنش واداشته است. بسیاری از این طیف بر این باورند که حذف ارز رسمی، بخش مهمی از سناریوی «به رسمیت شناختن بازار مختل آزاد ارز» توسط دولت است. این افراد معتقدند، به دلیل وجود بازیگران غیررسمی و ناسالم و انحصاری در بازار ارز، دولت باید ضمن پایین نگاه داشتن قیمت اقلام اساسی مشمول ارز رسمی، با ورود و کنترل جدی بازیگران بازار آزاد و جلوگیری از شکل‌گیری قیمت‌های نادرست، ثبات را به اقتصاد کشور بازگرداند و از رشد مداوم قیمت‌ها – درپیامد جهش‌های ارزی – جلوگیری نماید.
با این‌حال  داود منظور؛ رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور طی مکاتبه‌ای با سرپرست ریاست جمهوری که رونوشت آن به رئیس دفتر رئیس‌جمهور و وزیر جهاد کشاورزی ارسال شده، درخصوص وضعیت قیمت برنج بعد از حذف ارز ترجیحی 28 هزار و 500 تومانی نوشته است قیمت برنج وارداتی بعد از حذف ارز 28 هزار و 500 تومانی به قیمت برنج هندی در بازار آزاد خواهد رسید. همچنین حذف ارز ترجیحی تاثیر زیادی در تغییر قیمت برنج داخلی نخواهد داشت(!)
او در نامه‌ خود به سرپرست ‌ریاست جمهور پیشنهاد داد با توجه به افزایش تولید برنج در کشور و نیز افزایش واردات در سال‌های گذشته ارز ترجیحی 28 هزار و 500 تومانی واردات برنج حذف شود.
در واکنش به این موضوع، بیش از۵۰ نمایندۀ مجلس شورای اسلامی، با انتشار نامه‌ای، نسبت به افزایش قیمت ۴۸۵ قلم از کالاهای اساسی و مایحتاج مردم اعتراض کردند.
در بخشی از این نامه آمده است: متواتراً در خاطرات و مقالات طراحان آمریکایی تحریم علیه ایران منعکس شده، و همچنین تعداد زیادی از اساتید «برجسته و شاخص» اقتصاد ایران نیز بر این امر تأکید دارند که اثرگذاری آمریکا در اقتصادی ایران و ایجاد مشکلات و عدم توازن‌ها در این اقتصاد عمدتاً از مسیر کلیدی «شوک نوبه‌ای افزایش نرخ برابری ارز» اتفاق می‌افتد.
این افراد با اشاره به لزوم جلوگیری از آزادسازی سریع و بی‌محابای قیمت‌ها تصریح کرده‌اند که: «از دولت محترم انتظار دارند، ضمن لغو فوری مصوبه غیرکارشناسیِ ناظر به حذف کالاهای اساسی از شمول ارز رسمی، و ضمن بازگرداندن آرامش به بازار اقلام اساسی، از موج جدید افزایش قیمت‌ها جلوگیری نماید، تا در فرصت مقتضی و با تدبیر و هم‌اندیشی و تعامل کارشناسی بین دولت و مجلس، تصمیمی مناسب در این زمینه اتخاذ گردد.»