فعال تجارت خارجی:
اتصال «شتاب» به شبکه بانکی روسیه توریستها و تجار دو کشور را از دلار بینیاز میکند
به گفته کارشناس اقتصادی، نهاییسازی الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران، اقدام بسیار منطقی و درستی است که موجب میشود تجار و توریستهای دو کشور دیگر نیازی به دلار نداشته باشند.
«جلیل جلالی فر»، تحلیلگر و فعال تجارت خارجی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، در واکنش به امضای نخستین قرارداد پیمان پولی دوجانبه ایران که با روسیه به منظور تأمین (معاوضه) نقدینگی به پولهای ملی برای تبادلات تجاری میان دو کشور منعقد شد، گفت: قطعا در حوزه توسعه تجارت بینالمللی این تفاهم نامهها و هرگونه توافق همکاری در امور گمرکی، استاندارد و خصوصا امور بانکی و نحوه تسویه مالی بسیار مهم و سازنده است. در واقع توسعه تجارت بر پایه همین مقررات و امور تسهیلگری استوار است که باید توسط دستگاههای دولتی تنظیم و انجام شود.
وی درخصوص نهاییسازی الزامات اتصال شبکه پرداخت کارتی میر روسیه به شبکه شتاب ایران گفت: با توجه به مناسبات پولی و بانکی ایران و روسیه و نیز نشست دوجانبه هیئت تخصصی دو طرف، این پروژه وارد مرحله عملیاتی شده که فاز اول آن تا اواخر ماه آینده میلادی (ابتدای شهریور ماه) برای اتباع ایرانی قابل استفاده خواهد بود. قطعا این مسئله کار بسیار منطقی و درستی است که موجب میشود تجار و توریستهای دو کشور دیگر نیازی به دلار نداشته باشند.
این فعال اقتصادی ادامه داد: نکته اساسی اینجاست که تنها مانع توسعه تجارت بین ایران و روسیه، نرخ تبدیل ارز است و باید نرخ تبدیل ارز از طریق کارت میر روسیه مشخص شود که البته شاید بانک مرکزی در این خصوص تصمیمات جدیدی اتخاذ کرده باشد.
به گفته این کارشناس، روسها علاقه زیادی به سفر به ایران دارند ولی تبدیل نرخ ارز، مشکل بزرگی برای آنها ایجاد کرده است. به عنوان مثال اگر در این روند چیزی حدود دو تا چهار هزار دلار با نرخ بالاتری خریداری شود، بسیار عالی خواهد شد و کمک زیادی به تقویت صنعت توریسم هر دو کشور خواهد بود. البته از سوی دیگر نرخ تبدیل ارز در حوزه تجارت تاثیر و جذابیت چندانی برای تجار ندارد.
جلالی فر ادامه داد: فعلا باید جزئیات بیشتری از اتصال به سیستم میر روسیه مشخص شود تا ببینیم از نظر نرخ تبدیل ارز چه تفاوتی با سیستمهای موجود دارد. چنانچه اگر نرخ تبدیل ارز به روز باشد، میتوان این اقدام را بسیار عالی و مفید خواند اما اگر نرخ آن پایینتر از نرخ روز باشد استقبالی از آن نخواهد شد.
انعقاد پیمان پولی، حاصل دیپلماسی فعال بانک مرکزی
«محمود بهمنی»، رئیس کل اسبق بانک مرکزی هم در گفتوگو با ایسنا درباره پیمان پولی ایران و روسیه که اخیرا در سفر محمدرضا فرزین، رئیس کل بانک مرکزی به روسیه به امضای رؤسای کل دو کشور رسید، گفت: فعالسازی دیپلماسی اقتصادی رویکرد بسیار خوبی است که در دستور کار مدیریت کنونی بانک مرکزی است. این موضوع بدین جهت حائز اهمیت است که انعقاد پیمانهای پولی، ارزی و بانکی دو جانبه یا چند جانبه از جهات بسیار مختلفی اعم از زمان تحریم یا غیر تحریم به نفع کشور است.
وی با بیان اینکه انعقاد پیمان پولی و توافق بر سر این موضوع به معنای افزایش مبادلات و تبادلات تجاری بین دو کشور است، تصریح کرد: این پیمان بدین جهت حائز اهمیت است که با وجود تحریمها، ایران همچنان میتواند کالاهای مورد نیاز کشور هدف را صادر کند و کالاهای مورد نیاز خود را به قیمت مناسب و متعادل بدون نگرانی از وجود تحریمها وارد کند.
بهمنی گفت: این پیمان پولی مهم است چرا که مراودات تجاری و اقتصادی بین ایران و روسیه را تسهیل میکند و به تبع آن در آیندهای نه چندان دور به تسهیل فضای کسب و کار، جهش تولید و رونق اقتصادی میافزاید.
رئیس اسبق بانک مرکزی ضمن اظهار امیدواری نسبت به این موضوع، تاکید کرد: امضای توافقنامه پولی بین ایران و روسیه اولین گام برای برداشتن گامهای بلند همکاری و امضای چنین توافقاتی با سایر کشورهای دوست و همسایه از جمله چین به عنوان یک اقتصاد بزرگ است.
وی افزود: باید روی این موضوع و تداوم انعقاد پیمانهای پولی تمرکزی جدی داشت. لذا انتظار میرود بانک مرکزی این رویه را با جدیت بیشتری با سایر کشورها در دستور کار قرار دهد؛ چرا که این پیمانها از جهات بیشماری منافع اقتصادی و تجاری ایران را تامین میکند.