عوامل کاهش قیمت ارز در هفتههای اخیر
به گزارش فارس، «کامبیز میرکریمی» عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه درباره بازار غیررسمی ارز اظهار داشت: قیمت دلار در بازار آزاد بر مبنای شاخصهای اقتصادی افزایش پیدا نمیکند بلکه معمولا شایعات، پیشبینیهای مردم و جریانات و اتفاقات سیاسی بر روند این بازار اثر میگذارد.
وی با بیان اینکه عمده نیازهای کشور توسط بانک مرکزی تامین میشود، افزود: بازار غیررسمی که محدود است نیز برای تامین نیازهای قاچاق، خروج سرمایه و سوداگری مورد استفاده قرار میگیرد.
به گفته میرکریمی زمانی که اخبار مثبت در فضای اقتصادی کشور به گوش میرسد و تنش و التهابات سیاسی متوقف میشود، نرخ ارز شروع به ریزش میکند، در شرایط کنونی نیز به همین علت شاهد ریزش نرخ دلار بودهایم. هماکنون خریداران بازار ارز به علت کاهش شوکهای سیاسی از خرید منصرف شدهاند به همین دلیل نرخ ارز با ریزش شدیدی در دو هفته اخیر مواجه شد.
وی با بیان اینکه ایران با کمبود ارز مواجه نیست، تاکید کرد: درآمدهای ناشی از صادرات نفت افزایش داشته است به طوری که کشور نه تنها بدهی ارزی ندارد بلکه با مازاد ارز مواجه است؛ در نتیجه رشد موقتی قیمت دلار به علت نگرانی مردم از افزایش انتظارات تورمی رخ داده بود.
عضو اتاق بازرگانی مشترک ایران و روسیه گفت: اگر پولهای سرگردان در دست مردم جذبِ فعالیتهای مولد شود بازار ارز کمتر در هنگام تنشهای سیاسی ملتهب میشود.
پیشبینی ورود دلار به کانال پایینتر
به عقیده کارشناسان، بازار به خودی خود جان نوسان بالایی ندارد، اما با حضور پررنگتر بازارساز در بازار قیمت دلار میتواند وارد دامنه ۵۰ هزار تومان شود.
بازار ارز این روزها در دوگانگی افت و ثابتماندن قرار گرفته و جناح افزایشی بازار به دنبال ثبات نرخ دلار در کانال ۶۰ هزار تومانی است. اما بررسی بازار ارز نشان میدهد خریداری در بازار وجود ندارد و نرخها دائما در حال افت هستند. نرخ دلار در بازار ارز هرات و سلیمانیه نیز کاهشی شده و حباب درهم نیز منفی شده است.
بازار ارز و سکه از ابتدای سال۱۴۰۳ بر مدار افزایش بود و در روز ۲۴ فروردین سقف جدید به ثبت رساند. پس از این سقف بازار ارز از مرزهای بالایی عقب نشست و با نزول طی دو هفته به کف کانال ۶۰ هزار تومان رسید.
به عقیده گروهی از کارشناسان، بازار ارز و سکه پس از روزهای طوفانی و اوج و فرود، فعلا در روزهای استراحت به سر میبرد. بر این اساس بازار فعلا نه قدرت افزایش دارد و نه جان کاهش.
در پشت خط نیز خبر تمدید اختیارات بانک مرکزی برای کنترل بازار مورد توجه معاملهگران بود. شورای عالی هماهنگی سران قوا با تمدید مصوبه کمیته مداخلات ارزی بانک مرکزی موافقت کرد. این مصوبه اختیارات لازم را برای مداخله در بازار ارز و کنترل نوسانات ارزی به بانک مرکزی
میدهد.
در همین زمینه گفته میشود با توجه به تمدید مصوبه مداخلات در شورای عالی هماهنگی اقتصادی، به زودی بانک مرکزی ایران برای کنترل نرخ ارز به بازار سلیمانیه ورود خواهد کرد.
کارشناسان میگویند مداخلات بازارساز از روز شنبه ۲۲ اردیبهشت به مدت پنج روز بهصورت گسترده عملیاتی شده است. گفتنی است به تازگی اقدامی مشابه توسط بازارساز در بازار امارات و با مداخله درهمی صورت پذیرفته بود. با این اقدام بازارساز قیمت دلار سه کانال عقب نشست.