معاون سازمان محیطزیست در گفتوگو با کیهان:
حضور مردم و نهادهای اجتماعی برای درختکاری پررنگتر شده است
معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست با اشاره به حضور پررنگ مردم در کاشت درخت همزمان با طرح کاشت یکمیلیارد درخت در کشور، توصیههایی برای درختکاری ارائه کرد.
سرویس اجتماعی-
به گزارش کیهان، روز درختکاری و هفته منابع طبیعی، از پانزدهم اسفند هر سال آغاز میشود و به همین مناسبت، علاوهبر اقدام نمادین سازمانها و نهادهای گوناگون برای کاشت درخت، مسئولین بلندپایه کشور و در صدر آنها رهبر معظم انقلاب نیز نسبت به کاشت چند نهال اقدام میکنند؛ کمااینکه رهبری در سهشنبه هفته جاری، با غرس سه نهال، این حرکت نمادین را انجام داده و مثل سنوات گذشته نسبت به کاشت و نگهداشت درخت در کشور توصیههایی به مردم و مسئولین داشتند.
یکی از برنامههایی که دولت سیزدهم برای درختکاری طراحی کرده است، کاشت یکمیلیارد درخت در چهار سال است که این اقدام از امسال آغاز شده است. برای بررسی بیشتر این طرح بزرگ و همچنین برنامه سازمان محیطزیست نسبت به کاشت و نگهداشت درخت و منابع طبیعی کشور با دکتر نورالله مرادی، معاون آموزش و مشارکتهای مردمی سازمان حفاظت محیطزیست گفتوگویی کوتاه داشتیم که در ادامه میخوانید.
حضور مردم و نهادهای اجتماعی
برای درختکاری پررنگتر شده است
نورالله مرادی در پاسخ به سؤال کیهان درباره روند مشارکت مردم در طرحهای درختکاری و کاشت یکمیلیارد درخت و همینطور اقدامات سازمان حفاظت محیطزیست در این زمینه، اظهار داشت: کاشت درخت در آستانه رستاخیز طبیعت، نهتنها به عنوان یک سنت حسنه در آیین مردم ایران از دیرباز مطرح بوده است، بلکه مورد تاکید مکرر در آموزههای دین مبین اسلام است. لذا مردم کشورمان همواره احترام خاصی برای موضوع درختکاری قائل بوده و هستند. به همین دلیل است که با مطرح شدن طرح کاشت یکمیلیارد درخت و تأییدات و تاکیدات رهبر معظم انقلاب بر اجرای این طرح، مشارکت اغلب هممیهنان و شهروندان مسئول در این حوزه مشهود است. در این میان نهادهای اجتماعی و تشکلهای مردم نهاد محیطزیستی بسیار پررنگتر ظاهر شدهاند، به خصوص که امسال برای اولینبار به ابتکار سازمان حفاظت محیطزیست، خانههای محیطزیست در دستگاههای اجرائی در سراسر کشور تشکیل شدهاند و فعالیت غالب این خانهها در این ایام سال به موضوع درختکاری اختصاص یافته است.
هیچیک از اجزای درخت
بیمصرف و غیرمثمر نیست
مرادی در مورد اهمیت کاشت درختان مثمر و بومی در مناطق مختلف کشور که یکی از تاکیدات رهبر انقلاب بوده است، گفت: امسال به یاد مردم مظلوم، مقتدر و قهرمان فلسطین و غزه، کاشت نهال زیتون در دستورکار اغلب برنامههای درختکاری قرار داشت و معظمله نیز یکی از سه نهال غرس شده خود در روز پانزدهم اسفندماه را به اینگونه اختصاص دادند. با این وجود از نگاه بومشناختی تمام درختان مثمر هستند. ثمره درخت صرفا به تولید میوه خلاصه نمیشود و هر درختی که در چرخه زندگی خود، به تولید اکسیژن و ترکیب کربن برای زیستکره مشغول است، مثمر محسوب میشود. صرفنظر از اینکه هیچیک از اجزای درخت حتی پس از مرگ نیز بیمصرف و غیرمثمر نیستند.
وی در پاسخ به این سؤال که سازمان محیطزیست چقدر در موضوع درختکاری فعال بوده و برنامه این سازمان برای این امر مهم چیست، بیان داشت: مسئولیت اصلی سازمان حفاظت محیطزیست، نظارت بر ایمنی زیستی و ممانعت از ورود گونههای مهاجم و بیگانه است که با اتکا به قانون ایمنی زیستی و قانون حفاظت از ذخایر ژنتیکی، این ماموریت در حال انجام است. لکن اقدامات سازمان حفاظت محیطزیست به این موضوع خلاصه نشده و این سازمان با هدایت اعتبارات مقابله با ریزگردها به طرحهای کاشت درختان بومی مقاوم به خشکی در کانونهای ریزگرد، عرصههای وسیعی از سطح مناطق تحت مدیریت خود را درختکاری نموده است.
درختداری بر درختکاری مقدم است
معاون سازمان حفاظت محیطزیست در ادامه با ذکر چند توصیه به مردم و مسئولان افزود: توصیه اصلی سازمان حفاظت محیطزیست مقدم شمردن درختداری بر درختکاری توسط آحاد ملت ایران و دستگاههای اجرائی است، چرا که نگاهداشت درخت به مراتب از اهمیت بیشتری نسبت به کاشت آن برخوردار است و انتظار میرود هر ایرانی در هر سال حداقل سه نهال کاشته و خود را مسئول حفظ و نگهداری و آبیاری بموقع آنها نماید. نکته دیگر استفاده از گونههای مقاوم به خشکی با توجه به محدودیت و تنشهای آبی ناشی از تغییر اقلیم جهانی است که در صورت اجرای صحیح، میتواند نگرانی تامین آب طرح کاشت یکمیلیارد درخت را در شرایط کنونی برطرف سازد.
مرادی در خاتمه گفت: امسال شورای فرهنگ عمومی کشور، روز پانزدهم اسفندماه را به عنوان روز آموزش همگانی حفظ محیطزیست در تقویم رسمی کشور ثبت نمود و در همین راستا، علاوهبر غرس نهال در این هفته، برنامههای متنوعی نیز در حیطه آموزش همگانی محیطزیست در تمامی استانها در حال اجراست.