ساخت حسگر برای شناسایی عسل تقلبی
محققان چینی یک حسگر رزوناتور (تشدیدکننده) خطی کوچک و مقرون بهصرفه ساختهاند که قادر است عسل تقلبی را شناسایی کند.
به گزارش ایرنا از «شبکه فناوری»، بعضی از عسلها رقیقشده هستند و رنگ آنها هم ملایمتر از قهوهای طلایی است. برخی از تولیدکنندگان عسل برای بیشتر شدن سودشان به عسل خودشان آب اضافه میکنند که این کار منجر به ارائه تولیداتی با کیفیتهای مختلف بالا و پایین در بازار شده است.
برای کمک به مشخص کردن تفاوت میان این محصولات، محققانی از دانشگاه «نانجینگ» و دانشگاه فناوری «هوبای» چین یک ابزار حسگری ریزتراشه مایکرویوو ابداع کردهاند. این تیم تحقیقاتی اختراع خود را در نشریه «مرور ابزارهای علمی» معرفی کرده و میگویند این ابزار حسگری کوچک است و با سهولت ساخته میشود و نسبت به سایر دستگاههای استاندارد شناسایی عسل مقرون بهصرفهتر است.
این حسگر ریزتراشه تشدیدکننده (resonator) خطی روی یک زیرلایه ضدبرق یا دیالکتریک ساخته شده که یک عایق است و میتواند به طور مؤثری از میدانهای الکترواستاتیک از قبیل سرامیک یا شیشه حمایت کند. سه رشته نازک مسی که با دو شکاف از هم جدا میشوند، در بالای آن قرار دارند. طول رشته میانی و شدت میدان الکتریکی در شکافها، فرکانس تشدید (رزونانس) را مشخص میکنند. «ژن لی» مؤلف این کار تحقیقی میگوید: وقتی که ما آب را به عسل اضافه میکنیم، این موجب تغییر نحوه رفتار میدان الکترومغناطیسی در اطراف آن میشود. عسل تقلبی وقتی که در درون حسگر قرار داده میشود، فرکانس تشدید حسگر را تغییر میدهد. «لی» و همکارانش اقدام به آزمایش نمونههای مختلفی از عسل با مقدار متفاوتی از آب کردند و دریافتند که فرکانس تشدید حسگر با افزایش مقدار آب در عسل به طور ثابتی کاهش مییابد. به گفته این محقق، زمانی که خانواده او عسل خریداری میکنند همیشه نگران اصل بودن محصول هستند و این حسگر یک شیوه
مقرون بهصرفه و مؤثر برای تضمین اصل بودن عسل فراهم میکند. وی خاطرنشان کرد که این فناوری را همچنین میتوان برای شناسایی تقلب در بسیاری از محصولات دیگر نیز مورد استفاده قرار داد و افزود: قصد داریم تحقیقات خود را گسترش دهیم تا بتوانیم تقلب را در سایر محصولات مایع شناسایی کنیم و حسگرهای حساستری با کاربردهای گستردهتر بسازیم.