عملیات زمینی احتمالا تله حماس برای اسرائیل باشد (خبر ویژه)
برخی تحلیلگران غربی میگویند عملیات «طوفان الاقصی» اساسا برای این طراحی شد که اسرائیل را به تله عملیات زمینی در غزه بکشاند.
وبسایت رادیو فردا در اینباره نوشت: آلن پییره، دیپلمات فرانسوی در خاطرات خود نقل کرده که در سال ۱۹۵۷، داوید بنگوریون بنیانگذار دولت اسرائیل معتقد بود که «نوار غزه برای هر رژیمی، هرچه که باشد، بدبختی است.» اکنون ۶۶ سال پس از این سخن بنگوریون، بار دیگر فوریت بحران غزه خود را نمایان کرده است.
منطقه غزه که نامش را از یکی از شهرهایش گرفته و بهدلیل شکل جغرافیاییاش به آن «نوار» میگویند، سرزمین کوچک و محاصرهشدهای است که سالهاست گروه اسلامگرای تندرو حماس بر آن تسلط دارد.
در سال ۱۹۹۸، باستانشناسان پس از کشف یک شهر مستحکم مربوط به تمدن کنعان در سایت تپه باستانی السکن در نوار غزه فعلی، تاریخ بیش از
پنج هزار ساله این منطقه را تایید کردند.
غزه بهویژه در پانزده سال اخیر، صحنه رویارویی مکرر حماس و جهاد اسلامی از یکسو، و اسرائیل از سوی دیگر بوده است؛ حملاتی که حالا با عملیات «طوفان الاقصی» از سوی حماس، بعد جدیدی گرفته و به نظر، نقطه عطفی را در تاریخ معاصر این منطقه ایجاد کرده است.
عملیات «طوفانالاقصی»، اسرائیل را در مقابل یک پرسش و چالش فوری قرار داده است: چگونه میتوان حماس را برای همیشه «ریشهکن» کرد؟
اسرائیل از دهههای گذشته تاکنون، بارها سران و اعضای گروه حماس را هدف قرار داده، اما هیچگاه این حملات منجر به از بین رفتن کلیت این گروه نشد.
هرچند که اکنون اسرائیل به سیاست ایجاد محاصره کامل نوار غزه روی آورده، اما محاصره طولانیمدت غزه، بهدلیل شرایط انسانی که برای غیرنظامیان ایجاد میکند، ممکن است خطر انزوای بینالمللی خود اسرائیل را درپی داشته باشد.
همچنین آزادی حدود ۱۵۰ گروگان از دستان حماس یکی دیگر از اهداف ارتش اسرائیل است که با تهدیدهایی که این گروه علیه گروگانها مطرح کرده، به پیچیدگیهای گزینههای پیشرو افزوده است.
دقیقا از همان زمان که ایده «عملیات زمینی» ارتش اسرائیل مطرح شد، تحلیلها و اظهارنظرهای مختلفی از سوی تحلیلگران درباره چالشهای پیشروی اسرائیل در رسانههای جهان منتشر شد. برخی این نظریه را مطرح میکنند که اساسا «طوفان الاقصی» برای این طراحی شد که اسرائیل را به «تله» عملیات زمینی در غزه بکشاند. پییر رازو، مورخ فرانسوی، در مقالهای که در روزنامه لوموند منتشر کرد، هشدار داد: «حماس همه کار میکند تا اسرائیل را به دام عملیات زمینی بکشاند». او معتقد است که عملیات زمینی برای ارتش اسرائیل در غزه، ممکن است بسیار پرهزینه باشد.
کارشناسان نظامی پیشبینی میکنند که حماس برای استفاده از خیابانهای اغلب باریک و تودرتو و دهها کیلومتر تونل زیرزمینی غزه در یک جنگ زمینی احتمالی آموزش دیدهاند.
ژوزف هنروتن، مدیر مجله فرانسوی «دفاع و امنیت بینالمللی» که پژوهشگر جنگهای نامتقارن است، در این زمینه به روزنامه فیگارو گفته است: «عملیات در غزه بسیار پیچیده خواهد بود.»
فرانسوا هایسبورگ، پژوهشگر ارشد موسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک مستقر در لندن نیز گفته که حماس پس از جنگ غزه در سال ۲۰۱۴، فرصت یافته که فضای عملیاتی خود را توسعه دهد و علاوهبر مسلح شدن بیشتر، «شبکهای از تونلهای بینساختمانی» در غزه ایجاد کرده که در چنین شرایطی، تانکها چندان به کار نخواهد آمد.
دستگاههای دید در شب ارتش به اسرائیل امکان خواهد داد تا حماس محروم از برق را غافلگیر کند. امکان استفاده از رباتها نیز برای شناسایی و پاکسازی مینها وجود دارد. با این وجود، عملیات زمینی در غزه غافلگیریهای خود را خواهد داشت، احتمالا زمانبر خواهد بود و تا زمانی که صورت نگیرد، همه جوانب آن مشخص نخواهد شد. بهویژه آنکه حماس تلاش خواهد کرد که هستههای خفته خود را در دیگر مناطق فلسطینی علیه اسرائیل بیدار کند.