چین به دنبال پیشی گرفتن از آمریکا در سه حوزه نظامی، اقتصادی و دیپلماسی
سرویس خارجی-
چین به لحاظ مجموعهاي از عوامل، پتانسیل یک قدرت بزرگ را دارد. این عوامل دربرگیرنده مؤلفههاي متعددي مثل اقتصاد بسیار قوي، جمعیت زیاد، سرزمین وسیع، آهنگ توسعه بینظیر، سلاح هسـتهاي، حق وتو در شوراي امنیت سازمان ملل و موقعیت ژئوپولیتیکی است. با وجود چنین قابلیتهـایی، برخی از کارشناسان میگویند که هنـوز نمیتوان در قیاس با آمریکا و یا اتحـاد شـوروي در دوره جنـگ سـرد، از چـین بـه عنـوان یـک ابرقدرت جهانی یاد کرد و برای این ادعا شواهد و نمونههاي میآورند؛ از جملـه این موانع و مشکلات میتوان به مسائل جامعه داخلی چین؛ مثل فقر در چـین، مشکلات ناشی از آلودگی محیط زیست اشاره داشت. از سوي دیگـر، از لحاظ منطقهاي و بینالمللی نیز گفته میشود که چین قادر به حل بسـیاري از منازعـات پیرامـون خـود نیست، این کشور هنوز نقش محوري در دستورکارهاي جهـانی نـدارد، در نهادهـاي بینالمللـی کشـور چـین عمدتاً وضعیت همراهی یا حداکثر موضعی بـیطرفانـه یـا خنثـی را در مـدیریت بحرانهاي بینالمللی اتخاذ میکند و کمتر دیده شـده اسـت کـه ایـن کشـور فعالانـه طـراح الگوهـاي مدیریت امنیت جهانی باشد.
اما گویا مسئولان آمریکایی نظری دیگر دارند. «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا، روز پنجشنبه در حالی که بار دیگر در مورد تایوان هشدار داد، تأکید کرد: «من فکر میکنم آنچه که چین به دنبال آن است این است که از لحاظ نظامی، اقتصادی و دیپلماسی قدرت مسلط در جهان باشد.» آنطور که ایرنا نوشته است، بلینکن در مراسمی که توسط مجله آتلانتیک برگزار شد، با اشاره به پیشینه تاریخی خارقالعاده چین، تصریح کرد: «با توجه به این پیشینه تاریخی درخشان، تعجبآور نیست که شی جین پینگ رئیسجمهور چین به دنبال تبدیل کردن این کشور به قدرت مسلط در جهان باشد.»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه همچنین با اشاره به تنشهای اخیر در رابطه با جزیره تایوان، تأکید کرد: «ریسک حمله به تایوان به دلیل نقش این جزیره در اقتصاد جهانی از جمله به عنوان مرکزی برای نیمههادیهای پیشرفته، فوقالعاده زیاد است.» بلینکن با بیان اینکه اگر بحرانی در تایوان به دلیل اقدامات چین ایجاد شود، با یک بحران اقتصادی جهانی مواجه خواهیم شد، خاطرنشان کرد: «من فکر میکنم پیامی که چین به طور فزایندهای از کشورهای سراسر جهان میشنود این است که اوضاع کنونی را به هم نزنید زیرا همه به دنبال صلح و ثبات هستند و میخواهند وضعیت موجود حفظ شود.»
گفتنی است، تایوان یکی از بزرگترین تولیدکننده تراشههای نیمه رسانا در جهان است. شرکت صنایع نیمه رسانای تایوان (TSMC) شاید بزرگترین سازنده تراشه جهان و بهترین تأمینکننده تراشه برای صنایع هایتک و دیگر صنایع مهم در جهان است. گفته میشود تی.اس.ام.سی و سامسونگ در کره جنوبی تنها شرکتهایی در جهان هستند که از دانش فنی ساخت کوچکترین و پیشرفتهترین تراشهها برخوردار بوده و تقریباً 90 درصد آنها را تولید میکنند.
شاید بتوان با برخی از کارشناسان همصدا شد و گفت از یک سو اقدامات چین برای آمریکا چالشی استراتژیک است و به دقت بر اقدامات آن نظارت میکند، و از سوی دیگر، آمریکا گفتوگو با این کشور را به هدف اینکه تنش بین واشنگتن و پکن بهتر مدیریت شود، در چندین موضوع تقویت کرده است. شایان ذکر است چین فشارهای نظامی خود را بر جزیره خودمختار تایوان به ویژه از طریق برگزاری رزمایشها و پروازهای هوایی، در ماههای اخیر تشدید کرده است.