آمار پژوهشکده «سولار پیس» نشان داد
دورخیز ایران برای جهش در توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر
بر اساس آمار پژوهشکده سولار پیس، ایران با برنامه توسعه نزدیک به هفت هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر، صدرنشین کشورهای جهان در سرعت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر میشود.
به گزارش فارس، ایران منابع قابل توجهی انرژی تجدیدپذیر را به خود اختصاص داده و از شهریور سال ۱۴۰۰ برنامه توسعه ۱۰ هزار مگاوات انرژی تجدیدپذیر در دستور کار قرار گرفته است.
آخرین گزارشها از نهادهای ذیربط توسعه تجدیدپذیر هم بیانگر آن است که ۶۹۱۳ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در سرتاسر ایران در دست احداث است و در آینده نزدیک برق خود را به شبکه سراسری تزریق خواهد کرد.
بر اساس این اطلاعات، هم اکنون ۳۰۲۶ مگاوات نیروگاه خورشیدی در قالب ۱۱۳ واحد نیروگاهی به مرحله پس از مناقصه رسیده و پروانه احداث برای آنها صادر شده است.
همچنین در راستای برنامه احداث نیروگاه تجدیدپذیر جهت تامین برق صنایع نیز ۲۸۰۰ مگاوات نیروگاه در قالب ۳۱ واحد تولید برق پروانه احداث گرفتهاند.
در بخش احداث نیروگاه تجدیدپذیر بر مبنای تابلوی برق سبز بورس انرژی و همچنین احداث نیروگاه برای تامین برق مزارع استخراج رمز ارز به ترتیب ۳۰ و ۵۲ مگاوات نیروگاه در قالب ۱۶ واحد تولید برق به مرحله پروانه احداث رسیده است.
همچنین احداث نیروگاه در قالب واحدهای تجدیدپذیر از محل خرید تضمینی ماده ۶۱ نیز با ظرفیت ۳۹۴ مگاوات در قالب ۱۳۲ نیروگاه در دست احداث است.
علاوه بر نیروگاههای بزرگ تجدیدپذیر، توسعه سامانههای مقیاس کوچک نیز در دستور کار است و ۶۱۰ مگاوات نیروگاه از این نوع نیز در ۳۱ استان کشور برای واحدهای مسکونی در دو قالب حمایتی و غیرحمایتی در حال نصب است.
سرمایهگذاری در تجدیدپذیرها
برای بخش خصوصی جذاب شد
در همین راستا، سیما غفاری، کارشناس حوزه انرژی با اشاره به برنامه توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر گفت: انرژی تجدیدپذیر طی سالهای اخیر به دلیل حضور مستقیم دولت و قیمتگذاری دستوری، در کنار ساز و کار مجوزفروشی توسعه متناسب با ظرفیت ایران را تجربه نکرده بود.
این کارشناس انرژی افزود: این مسئله سبب شده بود تا نیروگاههای بادی و خورشیدی به عنوان نمادی از پیشرفت حضور چشمگیری در ظرفیت نیروگاهی کشور نداشته باشند. با توجه به همین مسئله توسعه زیرساخت تجدیدپذیر از مهمترین برنامههای دولت سیزدهم به حساب میآید.
غفاری افزود: بر مبنای بازنگری صورت گرفته شاخصهای اقتصادی سرمایهگذاری در تجدیدپذیرها برای بخش خصوصی جذاب شد و بازگشت سرمایه در این بخش به کمتر از چهار سال کاهش یافته است.
وی کرد: با توجه به اینکه ایران ۶۹۱۳ مگاوات نیروگاه خورشیدی تا دو سال آینده را در دست احداث دارد از این حین در صدر جدول جهانی سرعت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر قرار خواهد گرفت.
بر اساس آمار پژوهشکده سولار پیس، بیشترین نیروگاه تجدیدپذیر در دست احداث دنیا به منطقه خاورمیانه، چین و استرالیا تعلق دارد که به ترتیب، ۷۴۳، ۳۱۰ و ۱۰۰ مگاوات است. طبق این آمار، ایران با توسعه نزدیک به هفت هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر صدرنشین کشورهای جهان در سرعت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر است.
گفتنی است اقدامات انجام شده در جهت توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر به ساخت نیروگاه ختم نمیشود و تغییر ریل در این حوزه نیز در دستور کار قرار گرفته است.
علاوهبر این، توسعه ساز و کار فروش برق تجدیدپذیر در بورس و خارج شدن دولت از معادله خرید و فروش این برق نیز از برنامههای مهم در بخش تجدیدپذیر کشور به حساب میآید، بر این اساس اولین گام به سوی این مسئله تابلوی برق سبز در این حوزه راهاندازی شد.
بر اساس قانون، سمت عرضه این تابلو را نیروگاههای تجدیدپذیر و سمت تقاضا را ادارات و صنایع بر اساس قوانین پوشش میدهند. این تابلو با رقابتی کردن نرخ فروش برق و ایجاد جذابیت برای سرمایهگذاری میتواند به انگیزهای برای توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر بدل شده و مسئله ناترازی برق راحل کند.
از طرفی چون بازاری برای با ویژگی پرداخت آنی در این تابلو مهیا است. همچنین ناترازی مالی را نیز برای این نیروگاهها حل شده و از طرفی افزایش ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر به متنوعسازی سبد سوخت نیروگاهها و کاهش نیاز به گاز طبیعی ختم میشود.
از سوی دیگر، با راهاندازی تابلوی برق سبز همراه با رها کردن یک تیر از چله کمان چندین نشان را هدف گرفته و انتظار میرود ظرفیت نیروگاههای تجدیدپذیر در کشور با این شیوه چندین برابر شود.
تقاضای این بازار ابتدای با تکلیف به دولت برای خرید برق ادارات از تابلو و سپس تکلیف صنایع برای تامین انرژی از این محل با مشوقهایی صورت میپذیرد.
با توجه به جزئیات یاد شده به نظر میرسد، جهش در ظرفیت انرژیهای پاک ایران دور از انتظار نیست و آینده انرژی ایران با برق پاک رقم خواهد خورد.