kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۲۲۴۳
تاریخ انتشار : ۰۸ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۸

ایران در رسانه های جهان

 
 
در این ستون، مهم‌ترین اخبار رسانه‌های مطرح جهان
در مورد ایران را مرور خواهیم کرد.
 
ترس عربستان سعودی
از نزدیکی به اسرائیل به دلیل ایران
سرویس سیاسی- 
فارین پالیسی در یادداشتی در روز چهارشنبه 30 اوت(8 شهریور) عنوان داشت: سیاستگذاران در واشنگتن و خاورمیانه مشغول صحبت در مورد امکان عادی‌سازی روابط عربستان سعودی با اسرائیل در ازای یک پیمان دفاعی رسمی با ایالات متحده بوده‌اند، سؤال حیاتی این است که آیا چنین اقدامی توافق دیپلماتیک اخیر عربستان سعودی با ایران را به خطر می‌اندازد؟
این رسانه اظهار داشت: دلیل محکمی برای فکر کردن وجود دارد. ایران فقط روابط خصمانه با اسرائیل ندارد. ایران و (این رژیم) دهه‌هاست که در یک جنگ سایه بوده‌اند، جنگی که در هفت سال گذشته تشدید شده است. 
این رسانه در جمله کنایه‌آمیز مدعی است اگر عربستان سعودی اسرائیل را در آغوش بگیرد، ایران به احتمال زیاد همه چیز را به جز سینک آشپزخانه به سمت سعودی‌ها پرتاب خواهد کرد. این کشور ادعای پادشاهی عربستان در جهان اسلام را به‌شدت به چالش می‌کشد و به احتمال زیاد امنیت آن را تهدید می‌کند.
به ادعای فارین پالیسی، ایران چه به طور مستقیم، همان‌طور که در سپتامبر 2019 انجام داد، زمانی که تأسیسات نفتی عربستان را با هواپیماهای بدون سرنشین و موشک هدف قرار داد، یا به طور غیرمستقیم از طریق جانشینان منطقه‌ای، از جمله. حوثی‌ها در یمن، عربستان سعودی را دچار چالش‌های جدی کرد.
فارین پالیسی همچنین مدعی است برای تهران، دوستی ریاض با واشنگتن (چیزی که ایرانی‌ها به آن عادت کرده‌اند) یک چیز است، اما شراکت با اسرائیل یک چیز دیگر است. بنابراین، اگر عربستان سعودی با اسرائیل متحد شود، ایران فرض می‌کند که ریاض بستری را برای ارتش اسرائیل فراهم می‌کند تا حمله‌ای سریع علیه ایران انجام دهد، حتی اگر رهبری عربستان سعودی چنین قصدی نداشته باشد.
این رسانه افزود: زمانی که امارات متحده عربی و بحرین در سپتامبر 2020 برای عادی‌سازی روابط با اسرائیل به توافق رسیدند، هر دو به طرز باورنکردنی مراقب بودند تا هرگونه صحبت از همکاری نظامی با اسرائیل را به مفاهیم مبهم صلح و ثبات محدود کنند. این به این دلیل نبود که ابوظبی و منامه نمی‌خواستند روابط نظامی خود با اسرائیل را بهبود بخشند. فقط آنها فهمیدند که افزایش همکاری امنیتی با اسرائیل می‌تواند ایران را تحریک کند، زیرا ابوظبی با آن دیپلماسی برای کاهش تنش و جلوگیری از حملات بیشتر حوثی‌های طرفدار ایران علیه اهداف غیرنظامی اماراتی انجام می‌داد.
بنابر ادعای فارین پالیسی اگر عربستان سعودی یا هر یک از کشورهای عربی خلیج‌فارس بیش از حد به اسرائیل نزدیک شود و به عنوان مثال، دسترسی‌های اطلاعاتی و نظامی مهمی را برای آن فراهم کند، ایران به احتمال زیاد به آنها حمله خواهد کرد.
بریکس بزرگ‌تر نشان‌دهنده شکست رهبری ایالات متحده است
بلومبرگ در گزارشی در روز 29 اوت 7 شهریور عنوان داشت: بریکس در نشست اخیر خود، دولت‌های پنج کشور بریکس- برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی- از شش کشور دیگر دعوت کردند تا به گروه خود بپیوندند. آنها می‌گویند افزودن آرژانتین، مصر، اتیوپی، ایران، عربستان سعودی و امارات متحده عربی به معنای پایان تلاش آنها برای گسترش پیمان نیست. این تنها اولین مرحله از یک گسترش گسترده‌تر است که به کشورهای در حال توسعه اجازه می‌دهد تا در حکمرانی جهانی سهم بیشتری داشته باشند.
بنا بر گزارش بلومبرگ گسترش بریکس و ‌اشتهای فزاینده برای جایگزینی برای نظم بین‌المللی غالب به خودی خود مهم است و نشان‌دهنده شکست رهبری ایالات متحده است.
چین معمار اصلی و مدافع دیرینه توسعه است و آن را راهی برای اعمال رهبری اقتصادی و ژئوپلیتیکی خود می‌داند. روسیه نیز که مشتاق یافتن شرکای اقتصادی جدید و پرداخت هزینه‌های جنگ خود در اوکراین بود. اگرچه سایر بریکسی‌ها در ابتدا تردید داشتند، اما نمی‌خواستند این گروه را محکم‌تر در برابر ایالات متحده و شرکای آن در گروه هفت ببینند، اما بدون توجه به این بزرگ شدن موافقت کردند. با وجود تفاوت‌هایشان، 11 عضو نسخه جدید بریکس ظاهراً موافق هستند که قوانین و نهادهای جهانی فعلی به‌اندازه کافی منافع آنها را تامین نمی‌کنند.
بلومبرگ افزود: در سال 2016، اعضا یک تسهیلات نقدینگی مشترک ایجاد کردند که به آنها اجازه داد در مواقع اضطراری به یکدیگر وام دهند و جایگزینی برای صندوق بین‌المللی پول ارائه کنند. آنها بانک توسعه جدید را با الگوبرداری از بانک جهانی راه‌اندازی کردند و چین برنامه‌های زیرساختی را به عنوان بخشی از طرح «یک کمربند و یک جاده» خود تامین مالی کرد. آنها امیدوار بودند که ترتیبات تجاری جدیدی را خارج از محدوده سازمان تجارت جهانی ایجاد کنند. آنها حتی در مورد ایجاد یک ارز جدید صحبت کرده‌اند که ممکن است به نوعی آنها را از تسلط دلار آمریکا محافظت کند.
بلومبرگ همچنین نوشت، با این حال، از برخی جهات، نارضایتی موجه است. تصادفی نیست که بریکس 11 پس از رویگردانی ایالات متحده از رهبری اقتصادی در جهان که توسط دولت دونالد ترامپ تسریع شده و توسط جو بایدن تأیید شده است، وارد می‌شود. صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی به طور فزاینده‌ای بی‌سکان هستند.