kayhan.ir

کد خبر: ۲۷۰۸۲۷
تاریخ انتشار : ۲۰ مرداد ۱۴۰۲ - ۲۳:۰۸
دیپلماسی انرژی برای جبران ناترازی‌ها

قرارداد تمدید و افزایش صادرات گاز ایران به ارمنستان امضا شد

قرارداد جدید صادرات گاز ایران به ارمنستان در مراسمی در ایروان امضا شد. صادرات گاز ایران به ارمنستان در چارچوب تهاتر انرژی است و این کشور هم به ایران برق صادر می‌کند.

به نقل از تارنمای سفارت کشورمان در ارمنستان، این قرارداد با حضور مجید چگنی، معاون وزیر نفت و رئیس‌شرکت ملی گاز ایران و آرام غازاریان، مدیر نیروگاه هرازدان، سانوسیان وزیر مدیریت منطقه‌ای و زیرساخت‌های ارمنستان امضا شد.
توافق اولیه درخصوص قرارداد جدید در سفر نیکول پاشینیان، نخست‌وزیر ارمنستان به تهران در آبان ماه ۱۴۰۱ به دست آمد. مذاکرات فنی و کارشناسی این قرارداد بیش از هشت ماه زمان برد و سند قرارداد روز پنجشنبه نهایی شد.
صادرات گاز ایران به ارمنستان در چارچوب قرارداد تهاتر انرژی میان دو کشور انجام می‌شود. مذاکرات هیئت‌های کارشناسی دو کشور بر موضوعات دوره قرارداد، میزان صادرات و ضریب تبادل برق و گاز متمرکز بود.
خط لوله صادرات گاز ایران به ارمنستان ظرفیت انتقال سالانه بیش از یک میلیارد مترمکعب گاز طبیعی به ارمنستان را دارد که طی دوره بهره‌برداری، فقط از حدود یک سوم ظرفیت این خط استفاده می‌شده است.
ارمنستان در مقابل واردات گاز، به ایران برق صادر می‌کند. با تکمیل خط انتقال سوم برق ارمنستان به ایران، ظرفیت انتقال به ارمنستان نیز تا حدود سه برابر افزایش یافته و به حدود ۱2۰۰ مگاوات خواهد رسید.
گفتنی است سال 94 احداث خط انتقال سوم برق ارمنستان به ایران با قراردادی بین بانک توسعه صادرات و بانک ‌هایون ارمنستان امضا شد. قرار بود در عرض سه سال این خط انتقال تکمیل شود که چنین اتفاقی رخ نداد.
اکنون دولت سیزدهم در تلاش است تا پروژه این خط انتقال برق تکمیل شود تا نه تنها سه برابر برق بیشتری از ارمنستان دریافت کند، بلکه با اتصال شبکه‌های برق ایران، روسیه و جمهوری آذربایجان؛ افزایش اطمینان و پایداری بیشتری در شبکه‌ برق کشور رخ دهد.
تلاش جهادی دولت سیزدهم
برای تأمین برق خانگی و صنایع
گفتنی است دولت سیزدهم در تابستان سال گذشته و تا مردادماه امسال توانسته کشور را با کمترین خاموشی‌ها اداره کند. اهمیت این موضوع زمانی مشخص می‌شود که به یاد بیاوریم تا همین چند سال قبل دولت وقت قادر به تأمین برق نبود و مردم نه تنها ناچار به تحمل به خاموشی‌های طولانی‌مدت بودند که توقع داشتند حداقل دولت جداول زمان‌بندی خاموشی‌هایی که خود منتشر کرده را رعایت کند، اما باز هم با خاموشی‌های گاه و بیگاه مواجه می‌شدند.
اما وزارت نیرو در دوره جدید از یک سو ناترازی حدودا 18 هزار مگاواتی را با تکمیل و احداث نیروگاه‌های جدید تقریبا نصف کرد و از سوی دیگر با طرح‌های مدیریت مصرف مانند پاداش صرفه‌جویی، تغییر ساعات کاری ادارات و برخورد با بدمصرف‌ها، توانست نقاط اوج مصرف بالای 73 هزار مگاوات را در گرمای طاقت‌فرسای تابستان با کمترین خاموشی‌ها مدیریت کند.
موضوع دیپلماسی انرژی و استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای مانند همین واردات برق از ارمنستان و موارد مشابه دیگر، از جمله راهکارهایی است که دولت سیزدهم به طور فعالانه در پیش گرفته تا مردم و صنایع کمترین آسیب را از ناترازی‌های برجای مانده از گذشته ببینند.
خوشبختانه با تلاش‌های صورت گرفته نه تنها خاموشی خانه‌های مردم در حداقل بوده که تأمین برق صنایع هم نسبت به سال‌های قبل بهبود داشته به طوری که می‌توان نتایج این اقدامات را در افزایش تولید صنایعی مانند فولاد، سیمان، دارو و... مشاهده کرد.