kayhan.ir

کد خبر: ۲۶۹۱۴۲
تاریخ انتشار : ۲۴ تير ۱۴۰۲ - ۲۰:۳۶

تابستان سخت در آمریکا و اروپا گرمایی که پارسال جان ۶۳ هزار اروپایی را گرفت

 


تابستان سخت با ثبت گرم‌ترین روزهای تاریخ سال در چند دهه اخیر در آمریکا و اروپا، تبدیل به یک بحران گسترده در غرب شده و زندگی میلیون‌ها آمریکایی را تحت تاثیر قرار داده است. در تابستان گذشته نیز سی‌ان‌ان و رویترز نوشتند، گرما جان 61 هزار اروپایی را گرفت.
در حالی که اولین ماه از فصل تابستان در نیم کره شمالی کره زمین رو به پایان است، آمار تلفات و بدحالی‌های عمومی به دلیل گرمای طاقت‌فرسا در مناطق اروپا و آمریکا توجه جهانیان را به خود جلب کرده است. دمای هوا در مناطقی از غرب و جنوب اروپا به حدی رسیده که حافظه جمعی آنها را یاد تجربه تلخ سال گذشته ‌انداخته است. سالی که بیش از ۶۱ هزار نفر ظرف چند ماه جان خود را از دست دادند، آماری که ناکارآمدی راهبردهای رهبران پُرمدعای این قاره را نشان می‌دهد. این تلفات گسترده در حالی است که سران اروپایی مدعی‌اند با توجه به رویکردی که اتخاذ کرده‌اند می‌توانند از تلفات انسانی گرما در سال جاری بکاهند. ادعایی که برخی ناظران نسبت به آن تردید دارند و بعضا حتی پیش‌بینی می‌کنند که درست نقطه عکس آن رخ دهد.
در همین زمینه نتایج مطالعات یک موسسه بهداشتی در اروپا نشان می‌دهد که بیش از ۶۱ هزار و ششصد اروپایی در ۳۵ کشور این قاره در طول تابستان سال گذشته و به واسطه تابستان داغ، جان خود را از دست دادند. کشورهای حوزه مدیترانه شامل یونان، ایتالیا، پرتغال و اسپانیا  بالاترین میزان مرگ و میر نسبت به جمعیت را ثبت کرده‌اند. «خوان بالستر» پروفسور «موسسه بهداشت جهانی بارسلونا» در این‌باره گفته بود: «دریای مدیترانه تحت تاثیر بیابان‌زایی قرار گرفته است، امواج گرما در تابستان به دلیل این شرایط تقویت می‌شود.» بیابان‌زایی همان روندی است که به دلیل آتش‌سوزی گسترده جنگل‌های طبیعی در کشورهای حاشیه دریای مدیترانه سرعت گرفته است. گفتنی است،‌ گرمای هوا مثلا در بخش شمال غربی دریای مدیترانه، کشور پرتغال به ۴۷ درجه سانتی‌گراد رسیده است.
فرانسه دیگر کشوری است که اگرچه در سال ۲۰۰۳ برنامه‌های ملی برای مقابله با دمای گرمای تابستان را ارائه کرد اما در عمل موفقیتی در این مسیر کسب نکرد. این کشور حتی تصمیم به راه‌اندازی سامانه هشدار اولیه و استفاده از خنک‌‌کننده بیشتر و فضاهای سبز در شهرها گرفت، اما این تصمیمات تاثیر چندان در کاهش خسارات انسانی و مادی گرمای هوا نداشته است. «کلوئه بریمیکومب» اقیلم‌شناس در دانشگاه «گراتس» در اتریش در این خصوص می‌گوید: «این نشانه‌ای برای آن کشورهایی است که باید برنامه‌های خود را بررسی کنند و در کارکرد خود تجدیدنظر کنند.» «کارل لاوترباخ» وزیر بهداشت آلمان هم درخصوص بحران گرما در اروپا و مخصوصا کشورش گفته است: «شمار مرگ و میرها هر سال در حال افزایش است. نجات جان انسان‌ها باید اولویت برنامه ما باشد.»
این بحران صرفا محدود به اروپا نیست و گرما تاب و توان آمریکایی‌ها را هم گرفته است. نهادهای آمریکایی می‌گویند که گرمای شدید در بخش‌هایی از کشور ۱۱۳ میلیون نفر را درگیر کرده و بیشترین موج گرما هم در ایالت‌های فلوریدا، تگزاس و کالیفرنیا محسوس بوده است. گرما موجب شده تا مصرف برق تگزاس به خاطر استفاده گسترده شهروندان این ایالت از کولرهای برقی طی روز گذشته یک رکورد تاریخی برجای بگذارد. ۲۷ میلیون آمریکایی تابستان امسال دمای هوای ۴۳ درجه را تجربه کرده‌اند. پیش‌بینی می‌شود که بخش‌هایی از آمریکا حتی دمای ۴۶ درجه را هم تجربه کنند و این گرمای طاقت‌فرسا تا هفته آینده ادامه خواهد داشت. گفتنی است،‌ بر اساس آمارهای رسمی در آمریکا سالانه حدود ۷۰۰ مورد مرگ‌ومیر بر اثر گرمازدگی در این کشور ثبت می‌شود.