kayhan.ir

کد خبر: ۲۵۹۳۸۸
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۴۰۱ - ۲۱:۴۴
رئیس ‌امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه:

پنج میلیون نفر در خارج از کشور یارانه می‌گیرند!

 
 
 
 
رئیس ‌امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه ما به جای 85 میلیون نفر حداقل به 90 میلیون نفر یارانه می‌دهیم، افزود: حداقل پنج میلیون نفر در خارج از مرز‌ها از یارانه نقدی استفاده می‌کنند.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، محمد جعفری در نشست بررسی عملکرد هدفمندی یارانه‌ها تصریح کرد: بحث یارانه یکی از موضوعات مهمی است که سبب هدر رفت منابع شده است. یارانه‌ها به طور مساوی بین مردم تقسیم می‌شود. در حوزه یارانه به ویژه در بحث انرژی شاهد هدر‌رفت منابع هستیم.
وی افزود: در مشهد کارخانه‌های بزرگی داریم که به دلیل مشکل گاز ناچار به تعطیلی آنها شدیم. تداوم این روند می‌تواند فاجعه‌بار باشد و ما را از تولید‌کننده به وارد‌کننده گاز تبدیل کند. دولت‌ها تلاش کردند تا با حداقل هزینه این موضوع را مدیریت کنند. مصرف بنزین در دولت نهم و دهم از 90 میلیون به 64 میلیون لیتر در روز کاهش پیدا کرد اما با تداوم قیمت ثابت اما مصرف دوباره افزایش یافت.
رئیس ‌امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه با بیان اینکه در اردیبهشت ماه سال جاری نیز شاهد تغییرات در ارز ترجیحی بودیم، افزود: دولت در شرایط موجود امکان تغییرات اساسی در حوزه یارانه‌ها را ندارد. این موضوع مهم‌ترین مسئله دولت است. دولت در حال توزیع بودجه به کارمندان خود است و تقریبا معادل همان رقم یارانه می‌دهد. در حقیقت پول دو دولت را می‌دهیم تا معیشت مردم را تامین کنیم.
جعفری درخصوص آزمون وسع و شاخص‌های آن گفت: اتفاقی که رخ داد این بود که وزارت رفاه تحت فشار زیادی بود و برای این کار اطلاعات زیادی لازم است. براساس شاخصی که اعلام شد تقریبا زیر پنج درصد افراد برخوردار محسوب می‌شوند و رفتار مصرفی نامناسبی دارند. ما به جای 85 میلیون نفر حداقل به 90 میلیون نفر یارانه می‌دهیم. حداقل پنج میلیون نفر در خارج از مرزها از یارانه‌ها استفاده می‌کنند. او افزود: برای اولین بار در بودجه سال 1402 شناسایی سه دهک و افراد برخوردار را حذف کردیم. برای این شناسایی از روند مالیاتی که در حال حاضر بهبود پیدا کرده است استفاده خواهیم کرد.
افزایش تورم 
تنها از محل افزایش نقدینگی نیست
رئیس ‌امور اقتصاد کلان سازمان برنامه و بودجه افزود: اگر قرار بود براساس توقعات منابع تخصیص دهیم تورم ما تا امروز به بالای 70 درصد می‌رسید. در سال گذشته 16 میلیارد دلار برای کالاهای اساسی هزینه کردیم که طبق قانون باید هشت میلیارد هزینه می‌شد. 
جعفری افزود: در دنیا کالاهای اساسی نیز افزایش قیمت داشت. برای هشت میلیارد اضافه ناچار شدیم تا از صندوق توسعه ملی عددی را برداشت کنیم. بانک مرکزی محدودیت ارزی دارد و راه غیرمستقیم تامین را پیشنهاد می‌دهد که همان سامانه نیما است. با این اتفاق مجبور می‌شویم منابع ریالی را براساس پایه پولی افزایش دهیم و با استفاده از آن ارز از نیما بخریم.
او افزود: به طور مثال حدود 50 هزار میلیارد تومان افزایش را داریم که با ضریب فزاینده به
400 همت نقدینگی تبدیل می‌شود. این موضوع برای رقمی حدود سه تا چهار هزار میلیارد تومان است. اگر قرار باشد که هشت هزار میلیارد را به این شکل تامین کنیم معادل 17 درصد کل نقدینگی آن روز، نقدینگی خلق می‌کردیم.
وی با بیان اینکه ارز برای ما قطعا تورم ایجاد خواهد کرد افزود: باید حداکثر کنترل نیاز ارز را داشته باشیم. در کنار این موضوع افزایش صادرات است. در حال حاضر افزایش تورم دیگر تنها از محل افزایش نقدینگی نیست. علت آن این است که افزایش نرخ ارز سبب می‌شود تا تولیدکنندگان دیگر تمایلی به بازگشت ارز نداشته باشند که در نهایت سبب عدم رغبت به عرضه محصول به بازار خواهد شد.